Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Lielizmēra Kristus Piedzimšanas aina no Neapoles sajūsmina Londonas muzeja apmeklētājus
24.12.2021 pl. 13:49
Pircējs, kas gādā dāvanas Ziemassvētkiem un kuram pieejams ir viss, šeit var gūt mācību no pagātnes. Pašlaik Colnaghi galerijā Londonā ir apskatāma 18. gadsimta Kristus Piedzimšanas aina no Neapoles jeb presepe – tā šīs silītes ainas tiek dēvētas Itālijā.

Tas ir iespaidīga apjoma mākslas darbs, 15 pēdas plats jeb, pecīzāk, 340 cm augsts un 445 cm plats. Monumentālā presepe, kas ir tradicionāla baroka laika Neapoles liecība, Colnaghi galerijā (arī tiešsaistē) būs apskatāma līdz 2022. gada 25. februārim (colnaghi.com).

Presepe ir izvietota līdzās Neapoles vecmeistaru gleznām. Galerija šo mākslas darbu raksturo šādi: “Mūsu presepe, kas radīta šo darbu zelta laikmetā, ir viens no nozīmīgākajiem piemēriem, eksemplāriem ārpus Itālijas un atspoguļo visu to vitalitāti un meistaru meistarību, ar kuru šī Itālijas pilsēta joprojām ir pazīstama.” Kristus piedzimšanas kompozīcija ir gaiša, viegla un svinīga. To savulaik ir radījuši pilsētas izcilākie mākslinieki un amatnieki, un tā ir ideāls Neapoles toreizējās dzīves attēlojums, - tajā ir lopu ganāmpulki, trakulīga kroga aina, muzikantu gājiens, tirgus bodnieki un ceļinieki no svešām zemēm. Daudzas mājas tolaik ir bijušas mazākas, taču tās joprojām pastāv. Ap silīti esošajā burzmā viegli pazaudēt no skata Svēto Ģimeni, bet prieka vēsti nesošie eņģeļi patiešām ir savās vietās.

Katra detaļa mums stāsta par vietējo sabiedrību, tostarp pamanāmas atsauces uz tās [Neapoles] slavenāko svēto – svēto Januāriju, kura asiņu relikvijai joprojām katru gadu tiek veltīta liela uzmanība, gaidot zīmīgo sašķidrināšanās brīnumu.

Foto: Colnaghi.com