Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vatikāns atklāj 2025. jubilejas gada moto
24.01.2022 pl. 16:02

Romā jau notiek gatavošanās 2025. gada jubilejai, kas ir īpašais žēlastības un svētceļojumu gads katoļu Baznīcā. Arhibīskaps Rino Fizikella (Rino Fisichella) šomēnes tikās ar pāvestu Francisku, lai pārrunātu jubilejas moto.

13. janvārī Vatican News publicētajā video Fizikella atklāja, ka pāvesta apstiprināto moto "var rezumēt divos vārdos "Cerības svētceļnieki"".

2025. gada jubileja būs Baznīcas pirmā parastā jubileja, kopš svētais Jānis Pāvils II vadīja 2000. gada lielo jubileju. Žēlsirdības jubileja, ko 2015. gadā atklāja pāvests Francisks, bija ārkārtējā jubileja. Arhibīskaps Fizikella vada Pontifikālās Jaunās evaņģelizācijas veicināšanas padomi, kurai uzticēta pasākuma organizēšana.

"Ir tik daudz darāmā," viņš teica. 2025. gada jubileja ietvers Svēto durvju atvēršanu Svētā Pētera bazilikā. Svētceļnieki, kas iziet cauri durvīm, kuras tiek atvērtas tikai jubilejas gados, parasti ik pēc 25 gadiem vai kad pāvests aicina uz ārkārtas jubileju, var saņemt pilnas atlaidas noteiktajā kārtībā. Visās četrās lielākajās Romas bazilikās ir Svētās durvis.

2015. gada ārkārtas jubilejas laikā pāvests Francisks piešķīra arī katedrāles baznīcām visā pasaulē atļauju izveidot un atvērt Svētās durvis. Jubilejas gada svinēšanai ir bibliskas saknes, jo saskaņā ar Svētajos Rakstos noteiktā likuma, Mozus laikos tika svinēts jubilejas gads, kas bija gads pēc septiņu sabata gadu cikla beigām jeb katrs 50 gads. Saskaņā ar Levītu grāmatā 25,8-13 noteikto, jubilejas jeb gaviļu gadā atbrīvoja vergus, atguva atpakaļ savus īpašumus un atdeva parādus, šis gads bija svēts, veltīts Dievam, un tā tika slavēta Dieva žēlsirdība.

Praksi svinēt jubilejas gadu 1300. gadā atjaunoja pāvests Bonifācijs VIII. Svētceļniekiem, kuri devās uz Romu, tika piešķirtas pilnas atlaidas. No 1300. līdz 2000. gadam Romā ir nosvinēti 29 jubilejas gadi. “Iziet cauri Svētajām durvīm nozīmē no jauna atklāt Tēva bezgalīgo žēlsirdību, kurš sveicina visus un iziet pretī, lai personīgi satiktu katru. Tas ir Viņš, kurš mūs meklē! Viņš ir tas, kurš nāk ar mums sastapties,” sacīja pāvests Francisks 2015. gada 8. decembrī, atverot jubilejas Svētās durvis Svētā Pētera bazilikā.

“Tad, izejot cauri Svētajām durvīm, lai mēs jūtam, ka esam daļa no šī mīlestības un maiguma noslēpuma. Noliksim malā visas bažas un bailes, jo tās neder mīlētiem vīriešiem un sievietēm. Tā vietā izjutīsim prieku par to, ka esam saskārušies ar šo žēlastību, kas pārveido visas lietas,” viņš teica.

Foto: Pāvests Francisks atver Svētās durvis Sv. Pētera bazilikā, lai sāktu "Žēlsirdības gadu" 2015. gadā. L'Osservatore Romano.

Catholicnewsagency.com