Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Pasaules Jauniešu dienas Lisabonā
18.01.2023 pl. 16:44
Vai esat kādreiz piedalījies svētceļojumā, kurā dodas vairāki miljoni jauniešu? Šis svētceļojums jeb PJD (Pasaules Jauniešu dienas) ir piedzīvojums, kuru būs grūti izstāstīt otram, pašam tajā nepiedaloties. Aicināti ir visi, kas vēlas tuvoties Dievam, sastapties ar jauniešiem no visas pasaules un divu nedēļu laikā izdzīvot vienu no skaistākajiem ceļojumiem savā dzīvē.

Tikšanās ticības padziļināšanai

No 1. līdz 6. augustam Portugāles galvaspilsētā Lisabonā ieradīsies jauniešu grupas no visas pasaules, lai kopā ar pāvestu svinētu savu ticību un vēl vairāk izjustu piederību lielajai, universālajai Baznīcai. Uz šiem grandiozajiem svētkiem ir aicināti jaunieši no visiem kontinentiem, valstīm un, protams, ļoti gaidīti jaunieši arī no Latvijas. Programma paredzēta jauniešiem no 14 līdz 30 gadiem. Aicināti dažādu konfesiju vai reliģisko piederību jaunieši. Pasaules Jauniešu dienas patiesi ir svētceļojums un satikšanās ar citiem jauniešiem, vēl svarīgāk – tā ir iespēja tuvoties Kristum. Tie ir jauniešu svētki un unikāls veids, kā padziļināt ticību. To galvenais mērķis ir veicināt mieru, vienotību un brālību starp cilvēkiem, tautām un valstīm visā pasaulē. Šajā laikā, kad pasaulē notiek pandēmijas, nemieri, kari, vienīgais drošais un nemainīgais pamats ir Kristus. Jaunieši tiek aicināti sekot Viņam un nebaidīties. Kopš pirmajām PJD ir pagājuši vairāk nekā 35 gadi. Toreiz pāvesta Jāņa Pāvila II aicinājumam tikties atsaucās simtiem tūkstoši jaunu cilvēku. Aicinājumu tikties izsaka arī pāvests Francisks, mudinot jauniešus būt uzticīgiem lieciniekiem, kā Kristus mācekļiem. 

Šīm PJD pāvests Francisks ir izvēlējies devīzi no Lūkas evaņģēlija: “Marija cēlās un steigšus gāja” (Lk 1,39). Marija māca mums teikt “jā” Dievam. Pāvests aicina sekot Marijas piemēram – celties un doties ceļā, nepalikt stāvam uz vietas, domājot tikai par sevi. Viņš rosina sniegt roku tiem, kuriem tā tik ļoti vajadzīga, nodoties kalpošanai, misijai un pasaules pārveidošanai. Vai esat tam gatavi?

Sagatavošanās PJD

Lai labāk sagatavotos PJD, pirms tam vienmēr tiek svinētas diecēzes dienas. Dažādās Portugāles draudzēs, kur katra nodrošina visu sagatavošanās programmu, pulcējas viena vai vairākas jauniešu grupas. Svētceļnieki tiek iepazīstināti ar Portugāli, vietējiem cilvēkiem, ģimenēm un kultūru, draudzes dzīvi. Tiek organizēti dažādi jauniešu sadraudzības un iepazīšanās pasākumi, iespēju robežās grupas dodas ekskursijās, lai vairāk iepazītu apkārtni. Iespējams, būs svētceļojums arī uz Fatimu – svētvietu Portugālē, divu stundu brauciena attālumā no Lisabonas, kur pirms vairāk nekā 100 gadiem trim bērniem parādījās Dievmāte. Diecēzes dienu laikā tiek organizētas garīgās pilnveidošanās katehēzes un sarunas par ticību, Baznīcu. Tas ir gan sadraudzības laiks, gan iespēja katram individuāli tikties ar Kristu, pieklust ikdienai un sagatavot savu sirdi gaidāmajiem svētkiem.

PJD norise

Pēc diecēzes dienām jaunieši dodas jau tuvāk Lisabonai un paliek Lisabonas, Setubalas un Santarēmas diecēzēs. Pēc reģistrēšanās paredzēta atklāšanas Sv. Mise, katehēzes, jauniešu festivāls, pāvesta sagaidīšana, krustaceļš, svētceļojums uz Težu parku un vigīlija, bet noslēgumā – Sv. Mise kopā ar pāvestu. 

Katrs pasākums tiek rūpīgi plānots. Katehēzes jauniešiem dod iespēju padziļināt ticību, uzdot jautājumus un dalīties pieredzē. Tajās piedalās bīskapi un priesteri, bet šoreiz runātāji būs arī paši jaunieši, lai saprastu viņu rūpes un to, kā visi kopā var veidot labāku pasauli. “Mēs vēlamies celt mīlestības civilizāciju,” teica pāvests Jānis Pāvils II. Svinīgs un aizkustinošs brīdis ir pāvesta sagaidīšana, kad viņš tiekas ar jauniešiem, lai iedrošinātu, iedvesmotu, uzklausītu un arī saņemtu lūgšanas atbalstu. 

Pēc tam seko krustaceļš, kurā jaunieši nes krustu un Marijas ikonu – Jauniešu dienu simbolus kopš 1984. gada. Ar krustu saistīts uzdevums: “nest to visā pasaulē kā simbolu Kristus mīlestībai uz cilvēci” un paziņot, ka “tikai caur Kristus nāvi un augšāmcelšanos mēs varam rast pestīšanu”. Krustu vienmēr pavada Vissvētākās Jaunavas Marijas ikona, tāpat kā pašu Kristu pavadīja Viņa Māte. Neskaitāmi cilvēki ir liecinājuši par izmaiņām, kas notikušas viņu dzīvē pēc lūgšanas pie svētceļnieku krusta un Marijas ikonas. 2014. gadā jauniešiem bija iespēja šo krustu un ikonu pagodināt arī Latvijā. 

Nakts vigīlijā visi jaunieši pulcējas kopā, lai piedalītos koncertos, lūgšanās un citās aktivitātēs, pēc tam nakšņošana notiek zem klajas debess. PJD noslēdz Sv. Mise kopā ar pāvestu. Pirms Svētās Mises beigām pāvests paziņos pilsētu, kurā notiks nākamās PJD. Visas nedēļas garumā pilsētā norisināsies arī jauniešu festivāls un citi pasākumi – koncerti, kino, izstādes, sporta aktivitātes, teātra izrādes, dejas, konferences un dažādi reliģiska satura pasākumi – lūgšanas, liecības, adorācija.

Kā kļūt par PJD svētceļnieku?

Lai nokļūtu PJD Lisabonā, svētceļniekiem jāreģistrējas un jāpievienojas kādai no grupām. Var pievienoties kopējai Latvijas grupai vai kādai no atsevišķu kopienu organizētajām. Vienas grupas svētceļnieki gan diecēzes dienās, gan PJD nakšņos vienas draudzes teritorijā, arī katehēzes vienai grupai notiks vienuviet, bet noslēguma programmas laikā grupa atradīsies vienā sektorā. Vienas grupas lielums ir 150 svētceļnieki.  

Latvijas grupai un kopienu organizētajām grupām atšķiras sagatavošanās posms un arī vecuma ierobežojumi, kā arī programma diecēzes dienām. Dalībnieki tiek aicināti pieteikties pēc iespējas laikus, lai grupu būtu iespēja reģistrēt oficiālajā reģistrā. Visa informācija par pievienošanos PJD grupām atrodama arī mājaslapā.

Šis nav parasts ceļojums uz Portugāli, bet gan svētceļojums, tādēļ līdzi jāņem guļammaiss un ceļojuma paklājs. Jaunieši gan diecēzes dienās, gan PJD tiks izmitināti ģimenēs vai draudžu telpās, skolās un sporta zālēs. Katras grupas izmitināšanas vieta tiks noteikta pēc reģistrācijas. 

Organizatori jau ilgāk par gadu plāno šīs PJD, un jauniešiem tiks nodrošinātas gan naktsmītnes, gan ēdināšana, transports, pašās PJD arī apdrošināšana un svētceļotāja komplekts. Protams, svētceļojums paredz arī izmaksas, lai nodrošinātu naktsmītnes, ēdināšanu un transportu. Dalībniekiem jārēķinās ar organizatoru noteiktu dalības līdzmaksājumu. Diecēzes dienu izmaksas ir 70 EUR, PJD no 1. līdz 6. augustam – 235 EUR. Papildus vēl jāsedz ceļa izdevumi uz Portugāli. Šī brīža informācija liecina, ka ērtākais veids, lai nokļūtu Lisabonā, ir lidojums turp-atpakaļ ar iespējamo maksu 300 EUR. Tomēr lidojuma izmaksas šobrīd tiek precizētas un meklēts labākais un jauniešiem izdevīgākais risinājums.

Svarīgi

Jaunieši tiek aicināti lūgt šajā nodomā. Pāri visam – atpazīt Dieva gribu un sirdī sadzirdēt aicinājumu doties uz Pasaules Jauniešu dienām. Tie, kas jau ir bijuši PJD, ir aicināti iedrošināt citus, dalīties ar savu liecību, atbalstīt ar lūgšanu. Arī draudžu prāvesti ir aicināti lūgt, organizēt katehēzes, stāstīt par šo pasaules jauniešu svētceļojumu. Savukārt pārējie draudzes locekļi ir aicināti iesaistīties un iespēju robežās atbalstīt jauniešus, tai skaitā finansiāli, dāvājot iespēju piepildīt šo sapni.

Nobeigumā gribu citēt vārdus no pāvesta Franciska vētsījuma jauniešiem un visai Dieva tautai “Chistus Vivit”: “Mīļie jaunieši, es priecāšos, redzot jūs skrienam ātrāk par lēnajiem un bailīgajiem. Skrieniet. Lai Svētais Gars jūs mudina traukties uz priekšu šajā ceļā! Baznīcai ir vajadzīga jūsu aizrautība, intuīcija un ticība. Mums tas ir vajadzīgs!”

Anda Aleksandrova,
jauniešu darba koordinatore
Latvijas katoļu Baznīcas Rīgas arhidiecēzē
"Nāc", Nr.129

Video: Kas ir Pasaules Jauniešu dienas?
?