Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pontifikāta 10 gadi: rabīna, pareizticīgo un anglikāņu Baznīcu vadītāju apsveikumi
13.03.2023 pl. 13:25
2013. gada 13. martā kardināls Horhe Mario Bergoljo tika ievēlēts apustuļa Pētera pēcteča amatā. Daudzu sveicēju vidū ir dažādu kristīgo konfesiju un citu reliģiju līderi.

Pāvestu Francisku viņa pontifikāta 10. gadadienā sveic Romas ebreju kopienas vadītājs Rikkardo Di Seņji, Konstantinopoles pareizticīgo patriarhs Bartolomejs I, Kenterberijas anglikāņu arhibīskaps Džastins Velbijs un citi.

“Skaitlis 10 ir svarīgs, simbolisks skaitlis”, apsveikuma telegrammā raksta rabīns Di Seņji. “Tas ir mūsu skaitīšanas sistēmas pamatā. Rokai ir 10 pirksti. Tam, kuš studē Bībeli, skaitlis 10 atgādina desmit baušļus, 10 galvenos vārdus, ar kuriem tika radīta pasaule, kā arī, saskaņā ar Mozus sacīto, Izraēļa tautas sacelšanās, kamēr tā atradās tuksnesī. Lūk, mums ir svarīgs svinību gada skaitlis”. Rabīns novēl pāvestam labu veselību, daudz spēka un īpaši gudrības, turpinot vadīt viņam uzticēto tautu. Ebreju kopienas vadītājs arī novēl, lai Francisks aizvien uztur šīs īpašās draudzības saites ar ebreju tautu.

Pāvestu Francisku viņa pontifikāta 10. gadskārtā sirsnīgi sveic Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs I. Pareizticīgo Baznīcas vadītājs norāda, ka šo desmit gadu laikā viņu draudzība un sadarbība, jo īpaši nesot Dieva tautai mierinājumu un mieru un veicinot rūpes par visu Dieva radību, ir abus tuvinājusi viņu kopīgajā pārliecībā un apņēmībā saskatīt un pieņemt Kunga klātbūtni vismazākajos brāļos un māsās. Bartolomejs cildina Franciska gudro rīcību un novēl viņas Ad multos anno.

Kenterberijas arhibīskaps un anglikāņu kopienas primass atzīstas, ka, pirmo reizi satiekot Francisku, esot bijis ļoti satraucies. Iepriekš viņš nekad nebija ticies ar pāvestu, nezināja, ko domāt un sagaidīt. Taču jau pirmajā satikšanās reizē Velbijs redzēja, ka Francisks ir ļoti cilvēcīgs, kas attiecas uz patiesību, neļaujas kompromisiem, un bezgalīgi ciena katru cilvēku. Bez tam pāvests ir atvērts morāles jautājumos, raugās uz problēmām no citādāka skatu punkta. Viņš ar savu mīlestību spēj atslēgt pat visnocietinātākās sirdis. Anglikāņu arhibīskaps cildina pāvesta intelektuālās spējas un raksturu, viņa sirds dziļumu, kā arī viņa vienkāršību, kas ir svētība, kā viņš saka, ne tikai Romas katoļu Baznīcai, bet visai Baznīcai.

Foto: 2013. gada 13. marta vakarā Horhe Mario Bergoljo pirmo reizi parādījās Svētā Pētera bazilikas centrālajā lodžijā baltā tērpā.

Vaticannews.va