Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

''Krustaceļa vīzijas. Gaisma'' Riharda Dubras cikla pirmatskaņojums Dzintaru koncertzālē
20.03.2024 pl. 18:43
Riharda Dubras klavierdarbu (pianists Reinis Zariņš) cikls “Krustaceļa vīzijas. Gaisma” ir monumentāls un reizē dziļi personisks vēstījums par Kristus Krusta ceļu, vienlaikus gan iespaidīgs koncertskaņdarbs, gan neaizmirstams garīgs svētceļojums.

Via Crucis jeb Krusta ceļš balstās senā kristīgā tradīcijā, kas pieminēta jau 5. gs. — tas ir ceļš Jeruzālemē, kas bija jānoiet Jēzum Kristum no vietas, kur Poncijs Pilāts viņu nodeva sišanai krustā, līdz Golgātai. Laika gaitā šajā ceļā tika iezīmēti dažādi pieturpunkti, kuros svētceļniekiem meditēt par Kristus pārdzīvoto. 17. gadsimtā pieturvietu skaits bija 14, un tā tas ir palicis līdz šodienai, dažreiz tomēr pievienojot vēl piecpadsmito pieturu – Augšāmcelšanos, bez kuras Kristus krusta nāvei nebūtu nozīmes.

Riharda Dubras 15 daļu cikls paplašina tradicionālo Krusta ceļa stāstu, iekļaujot teoloģisku interpretāciju par Lielās Piektdienas notikumiem. Tai pašā laikā, vienīgie vārdi šai ciklā ir daļu ietilpīgie nosaukumi, un viss pārējais vēstījuma svars tiek pausts tieši ar muzikālu simbolismu, tai skaitā, ar ļoti skaidru pretmetu valodu.

Komponists atklāj – “vēlos nevis burtiski atainot Bībeles tekstā sacīto, bet izteikt savas acumirkļa sajūtas par to, kas rodas iztēlē, lasot vienu vai citu Rakstu vietu. Tās ir kā četrpadsmit vīzijas, kuras radušās lasīšanas ietekmēto sajūtu rezultātā. Un šie mirkļi sākas jau krietni agrāk, nekā Krustaceļa liturģijā tas notiek – šīs vīzijas sākas jau Ģetzemanes dārza aprakstā – man vienmēr ir bijusi sajūta, ka tas, kas tur noticis, ir ārkārtīgi svarīgi, ka mēs, iespējams, palaižam garām kādu lietu, kas ir viena no vissvarīgākajām uzvarā pār ļaunumu, ka šī uzvara JAU SĀKAS tieši tur. Man šķita svarīgi mēģināt parādīt arī mirkli, kad ļaunums mirst. Un jebkurā gadījumā viss šis ir stāsts par Uzvaru. Par Absolūtās MĪLESTĪBAS uzvaru, tādēļ arī piecpadsmitā vīzija”.

Riharda Dubras “Krustaceļa vīzijas. Gaisma” piedzīvo divkāršu pasaules pirmatskaņojumu - 17. martā tas notika Latgales vēstniecībā GORS, bet 23. martā to varēs dzirdēt Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē (Turaidas iela 1, Jūrmala). Pirmatskaņojumu varēs dzirdēt 23. martā pl. 17.00.