Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Rīgas un Rēzeknes-Aglonas diecēzēs jauni priesteri
23.04.2024 pl. 08:01

20. aprīlī Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē notika svinīgs un gaišs priestera ordinācijas dievkalpojums – šo kalpošanas ceļu ar bīskapa roku uzlikšanu uzsāka diakons Henriks Rektiņš, bet 21. aprīlī, Labā Gana svētdienā, Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē par priesteri tika iesvētīts diakons Jānis Lemps (attēlā).

Rīgas Svētā Jāzepa katedrālē Svēto Misi svinēja arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, koncelebrējot Rīgas palīgbīskapam Andrim Kravalim un kuplam priesteru pulkam. Savā homīlijā arhibīskaps deva bagātīgu garīgo ceļamaizi jaunajam priesterim, bet tajā ietvertās atziņas vairāk vai mazāk skāra katra ticīgā sirdi un prātu. Vispirms viņš aicināja klātesošos pārdomāt, ko priesteris ordinācijā saņem un atgādināja, ka, kaut arī visa ticīgā tauta ir iekļauta karaliskajā priesterībā, Augstais priesteris Kristus tomēr izvēlēja dažus mācekļus, lai tie turpinātu Viņa kalpojumu Baznīcā – priesterus, kā arī raksturoja šajā kalpojumā ietverto sludināšanas un sakramentu svinēšanas varu, starp kuriem centrālais ir Euharistija.

Arhibīskaps akcentēja gan priestera kalpojuma upura, gan parauga aspektu, atgādinot, ka aicinājums padarīt savu dzīvi par smaržīgu upuri Kungam attiecas uz katru ticīgo, un priestera pienākums ir viņam palīdzēt ar savu kalpojumu. Vecajā Derībā bija aizliegts salikt upurī jērus ar kādiem defektiem vai trūkumiem un arhibīskaps aicināja klātesošos būt nomodā par savu sirdsapziņu, uzturot to tīru, kā arī atgādināja topošajam priesterim par gaidāmajiem ikdienas pienākumiem un aicināja nepazaudēt prieku.


(Diakons Henriks Rektiņš)

Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē svinīgo dievkalpojumu vadīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Dievkalpojumā piedalījās citi diecēzes preisteri un Latvijas Starpdiecēžu augstākā garīgā semināra mācībspēki.

J. Lemps ir dzimis 1994. gadā Varakļānos. Pirmo reizi Jānim vēlme kļūt par priesteri radās 2012. gadā, kad viņš pirmo reizi devās svētceļojumā uz Aglonu. Pēc vidusskolas beigšanas J. Lemps iestājās Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā un sāka studēt vēsturi, jo tā viņu interesējusi jau kopš pamatskolas. Garīgajā seminārā viņš iestājās 2018. gadā. Lai arī dzimis J. Lemps ir Varakļānos, seminārā viņš iestājās no Rēzeknes Jēzus Sirds draudzes. Šajā draudzē 28. aprīlī pl. 10 notiks viņa primīcijas Svētā Mise.

Šobrīd vēl nav zināma jaunā priestera kalpošanas vieta, jo līdz vasarai viņš vēl turpinās studijas Latvijas Starpdiecēžu augstākajā garīgajā seminārā.

Katolis.lv