Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvesta brīvdienas: pēdējās dienas Aostā
28.07.2005 pl. 20:17

Silvija Krivteža

Pāvesta Benedikta XVI vasaras brīvdienas Les Combes jau ir beigušās. Ceturtdien 28. jūlija vakarā viņš atstās Valle d`Aosta. Pāvests atlidos ar lidmašīnu. No Čampino lidostas viņš dosies uz savu vasaras rezidenci Kastelgandolfo, kur pavadīs nākamos divus mēnešus.

Brīvdienās pāvests ne tikai lūdzās, lasīja, rakstīja un apbrīnoja dabas skaistumu, bet arī uzmanīgi sekoja notikumiem pasaulē. Vatikāna preses dienesta vadītājs Joahins Navarro-Valls stāsta plašāk:

Jau pirmajā dienā tika runāts, ka pāvesta brīvdienas būs intensīva darba laiks, un tā arī bija. Tas nozīmē, ka Svētais tēvs atpūtās, bet arī daudz strādāja. Savu dienu pāvests sadalīja divās daļās: dienas pirmajā pusē viņš lasīja un rakstīja, bet pēcpusdienā pastaigājās pa skaisto Alpu kalnu takām. Domāju, ka pāvests arī atpūtas laikā nespēja aizmirst cilvēces vajadzības. Viņš lūdzās par terora aktu upuriem un tiem, kuri apraud savus mīļos. Benedikts XVI, tiekoties ar Aostas ielejas ciematu iedzīvotājiem „Kunga Eņģelis” lūgšanā, runāja par šiem faktiem. Paldies Dievam, pēdējās dienas pagāja mierīgi: rītā – darbs, pēcpusdienā – pastaigas. Izņēmums bija pirmdien, kad mazajā Introdas baznīciņā pāvests tikās ar Aostas diecēzes priesteriem. Tā bija privāta rakstura tikšanās. Priesteri dalījās ar Svēto tēvu pastorālajās rūpēs, cerībā un priekos. Varu teikt, ka šī tikšanās bija ļoti nozīmīga gan pāvestam, gan priesteriem.

Vatikāna laikraksts „L`Osservatore Romano” 27. jūlija numurā sniedza plašu pārskatu par pāvesta tikšanos ar priesteriem. „Svētais tēvs analizēja Baznīcas dzīvi pasaulē ar visām tās skumjām un cerību”- tā laikraksts nosauca Benedikta XVI uzrunu, ko viņš teica Aostas diecēzes priesteriem. Šodien daudzi cilvēki uzskata, ka priesteri nav nepieciešami, un, ka tam, ko mēs veicam nav nekādas jēgas – teica pāvests. Pasvītroja, ka arī viņam neesot gatavas receptes, tādēļ „dalos ar jums šajā jautājumā... arī es ciešu”.

Runājot par priesteru aicinājumu skaita sarukumu Rietumu pasaulē, pāvests atgādināja, ka viens no iemesliem ir pati rietumu mentalitāte, kas ir „savas kultūras nogurdināta”. Daudzi dzīvo tā it kā Dieva nebūtu. Viņiem Dievs nav vajadzīgs. Šādā racionālisma vidē cilvēks ieraujas pats sevī, uzskatot visu par subjektīvismu. Bez Dieva pasaule dzīvot nevar. Dievs sevi atklāja caur Jēzus Kristus seju. Šī seja ir cietusi mūsu dēļ. Šī mīlestības seja ir pārveidojusi pasauli par sēklu, kas krīt auglīgā zemē... Bez konkrēta Dieva, bez Dieva ar Kristus seju, pasaule iznīcina pati sevi, cilvēks iznīcina pats sevi” – teica pāvests.

Vasaras brīvdienu pēdējā dienā, 27. jūlijā, Benedikts XVI devās uz Pileo kalnu virsotni. Vatikāna Televīzijas Centra uzņemtie video materiāli un aģentūras ANSA reportāža liecina, ka pāvests bija kopā ar savu personīgo sekretāru Georgu Gensveinu un kalnu tūrisma vadītāju Albertu Čerise.

RadioVaticana.Org
Foto: dpa