Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Vatikānā turpinās Bīskapu Sinode par Euharistiju
10.10.2005 pl. 17:36

Silvija Krivteža

Jau otro nedēļu Vatikānā norisinās Bīskapu Sinode, kas veltīta Euharistijas noslēpumam. Tas ir intensīvs darbs ne tikai pašiem pasākuma dalībniekiem, bet arī radio žurnālistiem.

Atklājot Bīskapu Sinodi, arhibīskaps Nikola Eterovičs uzsvēra, ka tikšanās laikā tiks apspriestas dokumenta „Instrumentum laboris” 4 nodaļas. Par pirmās nodaļas tematu „Euharistija un mūsdienu pasaule” tika plaši diskutēts Bīskapu Sinodes pirmajās dienās.

Šodien Rietumu pasaulē vērojamas radikālas pārmaiņas. Tajā ir lielas atšķirības starp ticību, kas ir dzīves pamats, un to, ko kultūra uzskata par eksistences objektu un galamērķi, - sacīja monsinjors Vuerls. „Bez upura nav ne mīlestības, ne cilvēka. Šodienas kultūra nereti personu uzskata par tirgus preci vai zinātnisko pētījumu materiālu. Sekas ir attiecību dehumanizācija”, - teica bīskaps Ozorovskis. Par Sinodes nozīmi runāja arī Rīgas arhibīskaps kardināls Jānis Pujats.

Pēc kardināla Simonis domām, „sekularizētā pasaule apgrūtina ne tikai sabiedrisko dzīvi, bet arī mazina mūsu spēju saprast ziedošanās jeb upura garu”. Ticīgie pamazām zaudē Euharistijas vīziju. Šodien pastāv kārdinājums atdalīt Kristu no Baznīcas – satraukumu pauda monsinjors Spiteris. Ticīgie ir aicināti piedalīties taisnīgākas pasaules veidošanā. Bīskaps Norvila ievēroja, ka negatīva attieksme pret Izlīgšanas sakramentu grauj vienību ar Kristu un Baznīcu. Tajā pašā laikā cilvēks dvēseles tukšumu cenšas piepildīt ar okultisma, maģijas vai New Age ieteiktajiem līdzekļiem.

Bīskapu Sinodes 11. sesijā, kas notika 10. oktobra priekšpusdienā, piedalījās 244 sinodes tēvi. Klātesošs bija arī Benedikts XVI. Sesiju vadīja Kulta un sakramentu disciplīnas kongregācijas prefekts kardināls Francis Arinze. Viņš atgādināja, ka svētdien pēc lūgšanas „Kunga Eņģelis” pāvests aicināja visus ticīgos lūgties un būt solidāriem ar Pakistānā, Indijā un Afganistānā notikušās zemestrīces upuriem. Šajā katastrofā bojāgājušo skaits pārsniedz 30 tūkstošus.

Bīskapu Sinodē uzstājās 22 referenti no dažādām pasaules valstīm: Ukrainas, Pakistānas, Indijas, Ķīnas, Rumānijas, Austrālijas, Francijas, Kolumbijas, Zambijas un Itālijas. Ukrainas bizantiešu rita Baznīcas vadītājs, kardināls Ļubomirs Husars runāja par interkomūnijas nozīmi Rietumu un Austrumu liturģijā. Pontifikālās starptautisko Euharistijas kongresu padomes prezidents kardināls Jozefs Tomko plaši runāja par Euharistijas kongresa, kas pagājušā gada oktobrī notika Gvadalaharā, Meksikā, norisi. Ar to sākās Jāņa Pāvila II pasludinātais Euharistijas gads.

RadioVaticana.org