Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Ķīnā cenšas iznīcināt katoļu Baznīcu
21.03.2006 pl. 11:12

Jau daudzus mēnešus ieslodzījumā tiek turēts Zhengding diecēzes „nelegālais” bīskaps Julius Jia Zhiguo no Hebei provinces, un tas liecina, ka Ķīnas varas iestādes vēlas iznīcināt „nelegālo” katoļu Baznīcu gan šajā provincē, gan visā valstī.

Tā domā daļa no policistiem, kas ir iesaistīti šajā Baznīcas vajāšanā. Tomēr vajāšanas Baznīcu stiprina, un pieaug apziņa, ka ticīgie ir atbildīgi par Baznīcu.

Bīskaps tika arestēts pagājušā gada 8. novembrī, tā sauktās „izmeklēšanas sesijas” ietvaros, ar mērķi pārliecināt viņu pāriet uz varas iestāžu kontrolēto Patriotisko Ķīnas katoļu savienību (PSKCh), kas ir vienīgā legālā katoļu organizācija šajā Vidusāzijas valstī, jo Romas katoļu Baznīca, kas pakļaujas tieši pāvestam, Ķīnā ir aizliegta. Parasti šīs „izmeklēšanas sesijas” ilgst dažas nedēļas, bet šoreiz hierarhs ieslodzījumā ir pavadījis jau krietni ilgāku laiku un arī daudz sliktākos apstākļos, nekā tas ir līdzīgos gadījumos. Decembrī izskanēja neoficiāla informācija, ka 70 gadus vecais bīskaps tiks atbrīvots pirms ķīniešu jaunā gada, tas ir janvāra beigās vai februāra sākumā.

Agrāk, 2004. un 2005. g. viņš atradās ieslodzījumā 8 reizes. Tad viņu varēja slepeni apmeklēt priesteri pateicoties dažu policistu labvēlīgajai nostājai un cieņai, kādu tie izjūt pret bīskapu, kurš ir plaši pazīstams ar saviem žēlsirdības darbiem pret bāreņiem.

Tomēr tagad policija neuzdrošinās pārkāpt priekšrakstus. Kāds uzticams ierēdnis atklāja priesteriem, ka – „varas iestādes ir nolēmušas iznīcināt nelegālo Baznīcu Hebei”, kas ir „viskatoliskākā” province Ķīnā. Hebei ir ieradušies dažas ietekmīgas personas no Pekinas, lai novestu līdz galam visu operāciju. „Varas iestādes grib pilnībā izolēt bīskapu, lai ganāmpulks paliktu bez gana,” – teica Baznīcai uzticamais funkcionārs sarunā ar priesteriem.

Pēdējos mēnešos Hebei provincē ir veikta virkne arestu. Pagājušajā gadā no 7. līdz 18. novembrim tika arestēti vismaz divdesmit priesteri un semināristi, no kuriem daļa tika atbrīvoti pēc dažām dienām, gan piemērojot tiem policijas uzraudzību, kā drošības līdzekli.

Vienlaicīgi varas iestādes slēdza un aizzīmogoja visas baznīcas Zhengding diecēzē. Priesteri Sv. Misi sāka celebrēt slepeni privātās mājās. Tos, kurus pieķēra to darām, izsūtīja uz dzimtajiem ciematiem apstrādāt zemi. „Viņi visi ir cēlušies no zemniekiem,” – tā šo rīcību skaidroja vienam no „nelegālajiem” garīdzniekiem kāds Reliģisko lietu komitejas loceklis.

Tajā pat laikā, kā to ziņo daudzi vietējie priesteri un citi, kas pārzina esošo situāciju, vajāšanas nes pavisam pretējus rezultātus nekā gaidīja varas iestādes. Ticīgajos nostiprinās atbildības sajūta un vēlme kalpot Baznīcai. Kāds lajs savam garīdzniekam atzinās, ka līdz šim viņu interesēja naudas iegūšana, bet: „Tagad, kad mūsu kopiena cieš no vajāšanām, gribu pastāvēt līdz galam, pat ja nāksies sevi upurēt.”

Pieaug ticīgo līdzdalība Sv. Misēs, kuras tiek celebrētas privātās mājās. Daudzi vietējie priesteri, kas līdz šim strādāja citās diecēzēs, atgriežas Hebei, lai stiprinātu cilvēkus ticībā. Semināristi dzīvo dažādās ģimenēs, bet neraugoties uz semināra slēgšanu, piedalās lekcijās, kuras vada atsevišķi priesteri. Šajā gadā 21 jauns cilvēks nolēma kļūt par priesteri; viens no tiem ir vienīgais bērns ģimenē, divi nāk no bagātām ģimenēm. „Viss notiek uz labu. Valdība grib mūs iznīcināt, taču kļūdās. Katoļi ir izlēmīgi kā nekad un pilni entuziasma. Kādreiz nācās pierunāt jauniešus piedalīties Sv. Misē, tagad viņi to dara spontāni,” – teica viens no priesteriem AsiaNews Vatikāna informācijas aģentūrai.

Katoļu informācijas aģentūra