Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Liecības

Reliģisko un politisko līderu izteikumi par Jāni Pāvilu II
02.04.2006 pl. 09:00

Pieminot pirms gada mūžībā aizgājušo pāvestu Jāni Pāvilu II, piedāvājām dažādu reliģisko un politisko līderu izteikumus, kuri tika izteikti 2005. gadā pēc pāvesta nāves.

Dalailama – „Jāņa Pāvila II centieni uzturēt saskaņu un garīgās vērtības visu zemes cilvēku vidū liecina ne tikai par viņa lielajām rūpēm, bet arī par personīgo drosmi.”

Patriarhs Aleksijs II, Krievijas Pareizticīgās Baznīcas galva – „Jānis Pāvils II personīgi, ar saviem darbiem un idejām, ir atstājis milzīgu iespaidu uz visu pasauli.”

Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs I – „Pāvests Jānis Pāvils II domāja par kristiešu vienību un darīja visu, lai to īstenotu dzīvē.”

Rouens Viljamss, Kenterberijas arhibīskaps – „Ir neiespējami aizmirst vēstījumu, kuru, ar savu kalpošanu, sniedza Jānis Pāvils II kristīgajai un visai pasaulei.”

Bilijs Grēms, slavens amerikāņu evaņģēlists un sludinātājs – „Neapšaubāmi Jānis Pāvils II bija visnozīmīgākais tikumības aizstāvis pasaulē pēdējo 100 gadu laikā. Viņš bija pārliecināts, ka mūsdienu pasaules tik sarežģītajām problēmām ir tikumīgi un garīgi iemesli, un, ka tikai Kristus spēj mūs atbrīvot no grēka, alkatības un vardarbības važām.”

Rabīns Mārvins Hīrs, Simona Vīzentāla centra dibinātājs Losandželosā – „Neviens pāvests nav tik daudz izdarījis ebreju labā.”

Rabīnu padome Ņujorkā – „Mēs vienmēr atcerēsimies vēsturiskās pāvesta vizītes Romas sinagogā, Aušvices koncentrācijas nometnē un pie Jeruzalemes raudu mūra. Saucot antisemītismu par grēku pret Dievu un cilvēci, pāvests pastāvīgi atgādināja pasaulei, ka nedrīkstam palikt vienaldzīgi, kad ļaudis cieš un iet bojā savas reliģijas vai nacionalitātes dēļ.”

Politiķi par Jāni Pavilu II

Karlo Adzeljo Čampi, Itālijas prezidents – "Pāvests bija cerības un uzticības avots mums visiem. Viņš sludināja vērtības, kas piedeva jēgu un cieņu cilvēka dzīvei un visai sabiedrībai. Jānis Pāvils ticēja gara spēkam, kura liecinieks viņš bija. Ar savu nevaldāmo drosmi, mieru pieņemot ciešanas un gara spēku viņš dāvāja mums spēkus pārvarēt jebkurus šķēršļus un vienmēr kalpot sabiedrības labumam. Viņš dzīvos mūsu sirdīs ar savu liecību un piemēru. Viņš bija patiess miera apustulis visā pasaulē. Visa Roma un visa Itālija raud, jo ir zaudējusi Tēvu, iemīlētu cilvēku."

Aleksandrs Kvasņevskis, Polijas prezidents – "Lielais pāvests ir pats izcilākais mūsu tautietis. No dzīves ir aizgājis Svētais Tēvs – cilvēks, kas bija tēvs mums visiem – ticīgajiem, neticīgajiem un dažādu reliģiju sekotājiem."

Silvio Berluskoni, Itālijas premjerministrs – "Mēs esam viņam pateicīgi par nemitīgo un grūto darbu, kuru viņš veica, stājoties pretī visām totalitārisma, vardarbības, apspiešanas un morālās degradācijas formām. Visa viņa darbība bija balstīta uz Katoļu Baznīcas vērtībām – cilvēku cieņas un solidaritātes visaugstākajām vērtībām."

Džordžs Bušs, ASV prezidents – "Jānis Pāvils II bija iedvesmas avots miljoniem amerikāņu un daudziem iedzīvotājiem visā pasaulē. Mēs vienmēr atcerēsimies pazemīgo, gudro un drosmīgo priesteri, kurš ir kļuvis par vienu no atzītākajiem morālajiem līderiem pasaulē. Mēs pateicamies Dievam, ka viņš mums sūtīja tādu cilvēku, Polijas dēlu, kas kļuva par Romas bīskapu un mūžīgu varoni."

Gerhards Šrēders – "Pāvestam bija milzīga ietekme uz miera integrāciju Eiropā. Ar savām pūlēm un savu personību viņš pārveidoja pasauli."

Lehs Valensa, bijušais Polijas prezidents – "Esmu pārliecināts, ka mums visiem jāturpina iepazīt visu to darbu un cīņu, kuru Svētais Tēvs veica mūsu dēļ. Neskatoties uz ciešanām, viņš līdz pašām beigām turpināja savu kalpošanu. Bez viņa komunisms netiktu uzvarēts un ja arī tiktu uzvarēts, tad tas būtu noticis daudz vēlāk, pie tam izlejot asinis."

Šimons Peress, Izraēlas vicepremjers - "Pāvests iemiesoja sevī visu labāko, kas ir cilvēkā un tā solidaritāti.. Viņa darbiem un runām bija milzīga loma attiecību maiņā starp katolicismu un jūdaismu. Viņš ir devis nenovērtējamu ieguldījumu cīņā pret antisemītismu."

Mahmuds Abas, palestīniešu līderis – "Mums pietrūks šī izcilā reliģiskā darbinieka, kas veltīja savu dzīvi aizstāvot mieru, brīvību un vienlīdzību."

Fidels Kastro – "Visa cilvēce atcerēsies nemitīgās Viņa Svētības Jāņa Pāvila II pūles nesot mieru, taisnību un solidaritāti starp visām pasaules tautām."

Muhameds Hatumi, toreizējais Irānas prezidents – "Ar lielām skumjām mēs uzņēmām vēsti par Katoļu Baznīcas galvas, Viņa Svētības Jāņa Pāvila II nāvi."

Kofi Anans, ANO ģenerālsekretārs – "Jānis Pāvils II bija ne tikai garīgais līderis miljardam katoļu, bet arī nenogurstošs cīnītājs par mieru, un patiess starpreliģiskā dialoga piekritējs." 

Glorija Aroijo, Filipīnu prezidente – "Viņš vienmēr bija patiess kristietis un turējās pie taisnības, tikumības un svētuma vērtībām."

Visente Fokss, Meksikas prezidents - "Jānis Pāvils II bija īpašs cilvēks. Viņa mantojums ir visas cilvēces bagātība."

Žaks Širaks, Francijas prezidents – "Piemiņa par šo izcilo Pontifiku, kurš ar savu harizmu, pārliecību un līdzjūtību nesa Evaņģēlija vēsti vispasaules arēnā, vienmēr paliks vēsturē."

Tonijs Blērs, Lielbritānijas premjerministrs – "Mēs zaudējām reliģisko līderi, kuru cienīja gan visu reliģiju pārstāvji, gan neticīgie. Viņš bija iedvesmas avots, cilvēks ar neparastu ticību, cieņu un drosmi."

Mērija Makalīze, Īrijas premjerministre – "Viņa ticība nākotnei, nerimstošais atbalsts katra cilvēka dzīvei un viņa liecība, iezīmēta ar personīgām ciešanām, ietver sevī milzīgu vērtību mūsdienu pasaulei."

Levijs Mvanavasa, Zambijas prezidents – "Mēs atvadāmies no Pāvesta ar asarām acīs."

Armandu Gebuza, Mozambikas prezidents – "Pāvesta nāve kļuva par milzīgu zaudējumu Mozambikas tautai. Mēs vienmēr atcerēsimies viņa nemitīgās pūles atbalstot cilvēcisko un sociālo attīstību."

Abduls Kalams, Indijas prezidents - "Jānis Pāvils II nemitīgi uzstājās pret visām neiecietības, netaisnības un necilvēcības formām."

Džons Hovards, Austrālijas premjerministrs – "Pāvests ne tikai iedvesmoja miljards katoļu, bet bija arī kristīgas dzīves piemērs visiem kristiešiem."

Luiss Inasiu Lula da Silva, Brazīlijas prezidents – "Jāņa Pāvila II nāve dziļi satrieca Brazīlijas tautu. Brazīlija skumst par to, ka no dzīves aizgāja cilvēks, kas ienesa milzīgu ieguldījumu mūsdienu sabiedrības attīstībā."

Mihails Gorbačovs, bijušais PSRS prezidents – "Es skumstu pēc pāvesta. Viņa paļāvība savai ticībai ir piemērs mums visiem."

Žozē Manuels Barrozo, Eiropas Komisijas prezidents – "Eiropieši nekad neaizmirsīs Pāvesta pūles cīņā par mieru un cilvēku cieņu."

Vaclavs Klaus, Čehijas prezidents – "Es uzskatu Jāni Pāvilu II par vienu no izcilākajiem 20. gs. cilvēkiem. Viņš bija gudrs un jūtīgs cilvēks, kas veltīja visu savu dzīvi tādiem ideāliem, kā mīlestība, cilvēciskā labestība, palīdzība vājākajiem, miera nostiprināšana, cieņas un atbildības saglabāšana."

Agnuz.info
Tulkoja A. Klestrovs
Foto: Vatican.va

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)