Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Afrikāņu Bībeles komentāri
15.07.2006 pl. 11:02

Kenijā ir izdota grāmata "Afrikāņu Bībeles komentāri", ko sarakstījuši un sastādījuši vienīgi afrikāņu izcelsmes teologi un zinātnieki.

Pie Komentāru izveidošanas strādāja 70 cilvēki no 25 Melnā kontinenta valstīm. Izdevuma mērķis – izskaidrot Svētos Rakstus no afrikāņu kultūras skatupunkta. Grāmatā ir daudz no Āfrikas folkloras – sakāmvārdi, tautas dziesmas, ilustrācijas, kas palīdz lasītājam saprast dažādas Bībeles rakstu vietas.

Grāmata, ņemot par pamatu Bībeli, apskata arī daudzas asas mūsdienu problēmas, īpaši tās, kas aktuālas Āfrikā (HIV, AIDS epidēmiju, sieviešu apgraizīšanu, buršanos un māņticību, etniskos konfliktus un bēgļu problēmu).

Galvenais projekta redaktors Tokunboh Adeyemo teica, ka Afrikāņu komentāru mērķis nav aizvietot Bībeli, bet gan padarīt to saprotamu Melnā kontinenta kristiešiem. Redaktors ir pārliecināts, ka Bībele ir sarakstīta un arī uztverta vienmēr tās vai citas tautas kultūras kontekstā, un tāpēc, lai Svētie Raksti kļūtu labāk saprotami kristiešiem, tos jāatklāj tautas kultūras ietvaros. “Kad apustulis Pāvils rakstīja vēstuli ebrejiem, viņš izmantoja ļoti daudzus ebreju kultūras paražu un tradīciju elementus,” teica redaktors, “bet cilvēki, kas atnesa Bībeli pie mums Āfrikā, pasniedza to neņemot vērā Āfrikas kultūras augsni.”

Adeyemo pastātīja, ka pie komentāriem strādāja 70 zinātnieki no 10 dažādām kristiešu denominācijām. Katoļu teologi šī darba izstrādāšanā nepiedalījās.

Blagovest - info