Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Romas konference par konflikta atrisināšanas iespējām nav devusi gaidītos rezultātus
31.07.2006 pl. 10:55

Šobrīd visvairāk ir nepieciešama valdības un tautu stipra griba panākt mieru – Romas konferences priekšvakarā intervijā Itālijas katoļu nedēļas izdevumam „Famiglia Cristiana” teica kardināls Andželo Sodano.

Vatikāna valsts sekretārs vakar tikās ar Fuadu Sinioru. Libānas premjerministram tā bija otrā vizīte Vatikānā šajā gadā. Libāniešu politiķi 16. februārī pieņēma pāvests Benedikts XVI. Pirms nedēļas, 19. jūlijā, telefonsarunā ar kardinālu Sodano premjerministrs Siniora vērsās pie Apustuliskā krēsla ar lūgumu sniegt diplomātisko palīdzību bruņotā konflikta ar Izraēlu atrisināšanā.

Romas starptautiskā konference par Tuvo Austrumu krīzes atrisināšanas iespējām nav devusi gaidītos rezultātus, ziņo preses aģentūras. Diplomātiem nav izdevies panākt konkrētu vienošanos par drīzu karadarbības pārtraukšanu starp Izraēlu un Libānas šiītu radikālās kustības "Hezbollah" kaujiniekiem. Pēc 15 nāciju pārstāvju vairāku stundu ilgajām sarunām izplatītajā deklarācijā pausta apņemšanās radīt apstākļus ilgstošam mieram Tuvajos Austrumos un sniegt pēc iespējas lielāku humāno palīdzību Libānas civiliedzīvotājiem. Tomēr tajā nav iekļauts ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana aicinājums nekavējoties pārtraukt karadarbību, lai apturētu cilvēku nogalināšanu.

Arī ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa noraidīja aicinājumu pēc tūlītējas uguns pārtraukšanas, norādot, ka vispirms nepieciešams pievērsties politiskās krīzes saknei. Konferencē piedalījās augsta ranga amatpersonas no 15 valstīm. Taču konfliktā iesaistītās puses sarunās nepiedalījās – Izraēla nesūtīja savu pārstāvi, bet radikālās kustības „Hezbollah” atbalstītājas Sīrija un Irāna nebija uzaicinātas.

Libānas premjerministrs Fuads Siniors asi nosodīja Izraēlas uzbrukumus, kā arī starptautiskās sabiedrības nespēju palīdzēt atrisināt konfliktu. „Mūs katru dienu bombardē, un katru dienu mirst neskaitāmi cilvēki” – preses konferencē paziņoja Siniors. Viņš brīdināja, ka konflikts libāniešu tautā vairo bailes, sašutumu un nabadzību. Jau ziņots, ka Izraēlas uzlidojumos un apšaudēs Libānā nogalināti aptuveni 400 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.