Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Atklāts Krīzes grūtniecības centrs
01.08.2006 pl. 19:06

Dace Sarkane, LRKB IC

Šī gada 28. jūlijā Rīgā, Aspazijas ielā 26, darbu uzsāk pirmais Krīzes grūtniecības centrs Latvijā, kas sniegs konsultatīvo palīdzību sievietēm neplānotas grūtniecības un pēcaborta depresijas gadījumā.

Centra svinīga atklāšana notika Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja telpās.

28. jūlija pēcpusdienā Kuģniecības un vēstures muzeja zāli rotāja tauriņi un sievietes vakartērpos. Tauriņi – tāpēc, ka tie kā dzīvības simbols ietverti jaunā Krīzes Grūtniecības centra logo. Sievietes vakartērpos  - tāpēc, ka lielākā daļa no viņām šajā svētku dienā saņēma apliecinājumu, ka pabeigušas brīvprātīgo apmācības kursu un varēs strādāt jaunatvērtajā centrā, lai palīdzētu grūtībās nonākušām māsām. Darbam nepieciešamās zināšanas pēc Liebritānijā sertificētām programmām apguva 42 cilvēki no Rīgas, Jūrmalas, Liepājas, Jēkabpils un citām Latvijas pilsētām.

Krīzes grūtniecības centra vadītāja Marika Bērtule svinīgajā atklašanas runā uzsvēra statistikas datus: pedējo 15 gadu laikā Latvijā ir veikti vairāk nekā 317 000 aborti, ik dienas mūsu valstī tiek veikti 38 aborti, aborts veikts vidēji vienai no katrām piecām sievietēm un jaunām meitenēm. Latvijā tiek abortēts katrs trešais bērns. Parasti sievietes palīdzību Pēc Aborta Stresa gadījumā meklē 10 līdz 15 gadus pēc grūtniecības pārtraukšanas. M. Bērtules pieredze rāda – sieviete šo soli sāpīgi pārdzīvo arī pēc 35 gadiem. Daudzām sievietēm Latvijā nepieciešama palīdzība – par to liecina jaunu meiteņu telefona zvani un lūgumi vēl pirms Krīzes grūtniecības centra oficiālās atklāšanas.

To, cik ļoti nozīmīgs solis ir sperts gaišākai Latvijas nākotnei, atzina visi apsveicēji. Daudzi pateicās, ka  Marika Bērtule paklausījusi Dieva aicinājumam un neapstājusies grūtību priekšā. Apsveicēju vidū bija Bērnu un ģimenes lietu ministrijas, Veselības veicināšanas aģentūras un Veselības ministrijas pārstāves, pārstāvji no kustībām  “Dzīvībai”  un “Preciouse life”, Latvijas Kristīgā alianse, Evanģēliski luteriskā Krusta draudze, Kurzemes sociālais dienests un citi: kolēģi, draugi, atbalstītāji. Sveicēju vidū bija arī Diāna Stanko, kustības “Par Dzīvību” vadītāja, kas, pēc jaunā centra darbinieku teiktā, devusi lielu ieguldījumu centra tapšanā, kā arī priesteris un kustības “Par Dzīvību”  biedrs Ilmārs Tolstovs. Piesteris I. Tolstovs atzina, ka uzklausot grēksūdzi, abortus pārcietušajām sievietēm nav iespējams palīdzēt psiholoģiskajā sfērā. Tāpēc sadarbība ar Krīzes grūtniecības centru būs ļoti vērtīga iespēja, lai kopīgiem spēkiem palīdzētu dziedināt aborta radītās sekas.

Ar Krīzes grūtniecības centra darbiniekiem iespējams sazināties zvanot pa tālruni 7 22 70 33, vai rakstot uz e-pastu: . Informācija par centru pieejama arī internetā: www.krizescentrs.lv.

Dace Sarkane, LRKB Informācijas centrs
Foto: nebcathcon.org