Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

III Latvijas Jauniešu dienas (2. diena) (papildināts)
14.08.2006 pl. 10:17

13. augusts Aglonā iesākās ar rīta Sv. Misi un kopīgām rīta lūgšanām - laudēm. Pēc dienas Sv. Mises jaunieši pulcējās Aglonas katoļu ģimnāzijas kapelā, lai ieklausītos Latvijas bīskapu katehēzēs.

Pirms katras bīskapu katehēzes Jauniešu dienu organizatoru pārstāvji – Inese Sadovska un Artūrs Logins, klātesošajiem deva nelielu raksturojumu un ieskatu par katru diecēzes bīskapu un diecēzi. Pirmais, ar katehēzi par Baznīcas liturģiskā gada un svināmo svētku dienu skaidrojumu uzstājās Rīgas arhibīskaps metropolīts Jānis kardināls Pujats. Nākošā katehēze sekoja par aicinājumu, dzīvi kopā ar Kristu un aicinājuma izvēli, par kuru pastāstīja Jelgavas diecēzes bīskaps Antons Justs. Ar katehēzi par Svētajiem Rakstiem – kā Dieva vārdu, uzstājās Liepājas diecēzes bīskaps Vilhelms Lapelis, bet Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, savā katehēzē jauniešiem stāstīja par Euharistijas un Grēksūdzes sakramentiem.

Dienas Sv. Mise jaunatnei iesākās plkst. 12:00, kuru svinēja pāvesta oficiālais pārstāvis Aglonā, apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Peters Stefans Curbrigens. Pāvesta sūtnis īpaši sveica III Latvijas Jauniešu dienu dalībniekus pāvesta vārdā un Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis nolasīja Benedikta XVI vēstuli, kuru pāvesta vārdā rakstīja Vatikāna sekretārs Andželo Sodano.

Vēstules teksts skan šādi: “Sakarā ar III Latvijas Jauniešu dienām Aglonas svētnīcā, kuru tēma ir: “Tavs vārds ir manu kāju spīdeklis un gaišums maniem ceļiem” - pāvests ar prieku sūta viņiem sirsnīgu sveicienu un garīgi pavada viņus ar lūgšanu, lai dziļāka Kristus pazīšana viņiem palīdzētu kļūt par priecīgiem Viņa evaņģēlija lieciniekiem un uztic Vissvētākās Jaunavas Marijas aizbildniecībai Latvijas jaunatnes nodomus un cerības, piesaucot bagātīgu Svētā Gara izliešanos pār bīskapiem, priesteriem, organizētājiem un visiem, kuriem saņem apustulisko svētību.“

Tālāk turpinājās Svētā Mise, kurā sprediķi teica arhibīskaps Peters Stefans Curbrigens. Savā sprediķi pāvesta sūtnis atzīmēja, ka izjūt milzīgu prieku, kopīgi ar Latvijas jauniešiem ņemot dalību III Latvijas Jauniešu dienās Aglonā un vēlreiz apsveica Jauniešu dalībniekus pāvesta Benedikta XVI vārdā, aicinot viņus uzņemties atbildību, aizstāvēt cilvēka dzīvību un ģimeni, kopā ar Baznīcas ganītājiem sludināt kristīgās dzīves fundamentālās pamatvērtības, jo Baznīcai ir vajadzīga jauniešu liecība, entuziasms, drosme un darbs.

Dienas otrajā pusē jaunieši varēja apmeklēt deviņpadsmit interešu grupas ("Jēzus ir jauns Euharistijā", "Davinči kods - mīti un patiesība", "Sakrālās dejas", "Stafetes un valejbols" u.c.), tādējādi radoši un aktīvi iesaistoties šo grupu darbībā, atbilstoši savām vēlmēm un talantiem.  

Ļoti radoši noritēja darbība vienā no interešu grupām – “Katoļi medijos”, kuru vadīja sabiedrisko attiecību konsultants Kristians Rozenvalds un portāla Katedrāle.lv ziņu redaktors Andris Ābelis. Interešu grupā tika diskutēts par iespējām vēl aktīvāk popularizēt kristīgās vērtības, izmantojot jau esošos Baznīcas medijus, kā arī sadarbojoties ar laicīgajiem masu medijiem. Klātesošiem bija iespēja arī uzklausīt dažādu masu mediju pārstāvju pieredzi savā darbā. Kā piemēru var minēt Baibu Lūsi no laikraksta “Neatkarīgā Rīta Avīze”, LTV katoļu raidījuma “Vertikāle” veidotājus Andri Zēgneri un Intu Zēgneri, kura tajā pašā laikā ir arī korespondente Latvijas Radio, pr. Ilmāru Tolstovu (izdevums “Katoļu Baznīcas Vēstnesis”) un pr. Staņislavu Prikuli portāla Draugiem.lv domubiedru grupas katoļiem.lv izveidotāju.

Vakara Svētā Mise, kuru vadīja Rēzeknes - Aglonas bīskaps Jānis Bulis, iesākās pulksten 19:00, bet pēc tās sekoja Dievmātes Litānija un svinīga procesija ar Fatimas Dievmātes statuju ap baziliku.

Toties 21:00 pie Katoļu ģimnāzijas jauniešiem uz lielās skatuves bija sagatavota muzikāla programma. Šajā koncertā savu dalību ņēma “Revival”, “Effata”, “Metanoia”, Valdis Indrišonoks ar savu grupu, kā arī citas apvienības. Vakara koncerta laikā savu liecību sniedza arī Jānis kardināls Pujats. 

Otrā III Latvijas Jauniešu diena Aglonā noslēdzās ar Sv. Misi bazilikā, kuru svinēja bīskaps Vilhelms Lapelis.

Sanita Zustere /Vatikāna radio/

13. augstā Aglonas bazilikā bija ieradušies vairāk nekā 2000 svētceļnieku, informēja RKB Informācijas centrs.

Svētceļnieku vidējais vecums ir 20 gadi. Pašlaik vecākais reģistrētais svētceļnieks ir 69 gadus vecs, bet jaunākajam ir tikai viens gads. Svētceļnieki izmitināti trijās telšu pilsētiņās un Aglonas katoļu ģimnāzijā.

Katedrāle.lv

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)