Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Armēnija kristīgo vērtību sardzē
31.10.2006 pl. 08:59

Piektdien, 27. oktobrī, pulksten 14.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā notika zinātniska konference – „Armēnija kristīgo vērtību sardzē”.

Konferenci iesāka priesteris Andris Priede (attēlā) ar referātu – „Armēņu apustuliskā baznīca prekalcedoniešu ekleziālajā kopienu saimē”, kurā viņš stāstīja par kristietības pirmsākumiem Armēnijā. „Apustuļus Bartolomeju un Jūdu Tadeju var uzskatīt par Armēnijas Apustuliskās baznīcas dibinātājiem un kristietības aizsācējiem šajā zemē”, viņš uzsvēra. Armēnija nesen nosvinēja kristietības 1700 gadu jubilejas svētkus, jo 301. gadā tā bija pirmā nācija, kura kā viens veselums pieņēma kristību.

Lektores Elizabete Taivāne un Valda Salmiņa lasīja referātus par tēmām – „Armēņu reliģiskās apziņas iezīme” un „Armēnijas kristianizācija hronistu skatījumā.

Pēc referātu noklausīšanās sekoja grāmatas – „Tā Kunga Jaunavas” prezentācija, kuru vadīja Anna Galstjana no Latvijas Armēņu kopienas.

Pēc tam sekoja referāti par Armēņu tautas genocīdu XXI gadsimta skatījumā. Profesors Leons Taivāns uzstājās ar referātu – „Armēņu genocīds un Turcija Eiropas Savienībā”.

Noslēgumā sekoja dokumentālās filmas – „Kur izglābās cilvēce” noskatīšanās. Filmā tika runāts par starptautisku ekspedīciju uz Ararata kalnu. Noskatoties šo filmu, varēja vairāk uzzināt par Noasa šķirstu, kurš pēc zinātnieku domām pārakmeņojies atrodas Ararata kalnā un kura apveidi vēl šodien ir saskatāmi. Tika atainoti seni arhitektūras pieminekļi ap Ararata kalnu.

Pēc filmas noskatīšanās visi klātesošie varēja nobaudīt Armēņu nacionālās virtuves uzkodas un saldumus, daloties iespaidos par konferenci.

Armēņu tauta un kultūra ir pavērusi jaunu lappusi lielajā vēstures grāmatā, tā turpina bagātināt gan Eiropas kultūras mantojumu krātuvi, gan arī Katoliskās Baznīcas tradīciju un identitāti. Neskatoties uz genocīdu un vajāšanām, ko izvērsa turki, šī tauta spēja saglabāt savu nacionālo pašapziņu. Tieši šajā valstī, Ararata kalnā, uzsēdās Noasa Derības šķirsts pēc pasaules grēka plūdiem, tieši šajā vietā izkāpa Noass, lai atkal no jauna atjaunotu cilvēci. 

Andris Jaksis /Vatikāna radio/