Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Intervijas

"Domāju, ka neviens nevar dzīvot bez ticības"
03.02.2017 pl. 12:37
Plasido Domingo ir viens no ievērojamākajiem tenoriem, kādu pasaule ir redzējusi. Vīnē maestro sniedza ekskluzīvu interviju portālam kath.net. Iemesls tam ir pasaules turneja ar operu „Aīda”, kas startēs maijā. Mazāk zināms fakts: Domingo kopš bērnības ir ticīgs katolis.

Pirms katras uzstāšanās viņš lūdz svētās Cecīlijas, mūzikas patrones, un svētā Blazija, kakla veselības aizbildņa, palīdzību. Plasido Domingo domā arī par X-dienu. „Es neplānoju atvadīšanos. Es mīlu manu mūziku vēl joprojām pāri visam. Neviens nezina, ko nesīs nākotne. Ja kādu dienu es vairs nespēšu dziedāt, nespēšu diriģēt, es uz ceļiem pateikšos Dievam par brīnišķīgo laiku, ko Viņš man ir dāvājis.” Viņš pārtrauks – „ne dienu par agru, bet arī ne dienu par vēlu.”

No kurienes jūs ņemat enerģiju jūsu daudzajiem projektiem? Vai jums tiešām ir jau 76 gadi?

Domāju, ka visu dzīvi esmu dzīvojis tā kā šobrīd. Darbs, kuru drīkstu veikt, man ir privilēģija. Vai varat iedomāties, ka cilvēks drīkst darīt tādu neticamu darbu? Daudziem ir darbs, kas ir smags un kas viņiem nemaz nepatīk. Es mīlu savu darbu, un es drīkstu ar to darīt laimīgus citus! Tā ir mana privilēģija. Man ir 76, bet es jūtos, it kā man būtu 57.

Jūs esat gan dziedātājs, gan diriģents. Ko jūs darāt labprātāk?

Es vispirms esmu mūziķis. Protams, dziedātājam ir jāstrādā vairāk nekā diriģentam. Man ir bijušas apmēram 3900 uzstāšanās kā dziedātājam un apmēram 600 uzstāšanās kā diriģentam. Tās ir ļoti atšķirīgas nodarbošanās, bet es mīlu abas. Kad es diriģēju, man nepietrūkst dziedāšanas. Kad dziedu, nepietrūkst diriģēšanas. Esmu laimīgs, kas varu darīt abas lietas.

Jūs ieguvāt slavu kā tenors, taču pēdējos gados jūs dziedat baritonu. Kāda bija jūsu iemīļotākā loma kā tenoram, kāda – kā baritonam?

Pēdējos astoņus gadus dziedu kā baritons, bet pirms tam gandrīz pusgadsimtu kā tenors. Abus dziedāju labprāt un daru to vēl joprojām ar prieku. Kā tenoram mana mīļākā loma bija Otello, tagad kā baritons vislabprātāk izpildu Simona Bokanegras un arī Makbeta lomu. Ar baritona balsi tagad atklāju vēl vairāk lomu nekā agrāk.

Maijā startēs lielā „Aīdas” turneja pa dažādiem Eiropas stadioniem. Ko cilvēki var sagaidīt?

Kad man jautāja, vai es gribu to darīt, es biju pilns entuziasma. Tas ir brīnišķīgi, veidot milzīgu šovu ar visiespaidīgāko operu, kāda vien pastāv. Mēs sākam maijā Gelzenkirhenā. Esmu atbildīgs par īsto direktoru, īsto dziedātāju, kora, dizaineru un skatuves atrašanu. Startējam 27. maijā. Tas būs liels šovs. Sagaidu, ka atnāks daudz cilvēku, kuri pirms tam nebūs bijuši operā. Mums būs lielisks izpildītāju sastāvs, kas arī priecājas par šo šovu. Protams, šo izrādi nevar salīdzināt ar operu īstā operas namā. Taču es ceru, ka mēs ar to sasniegsim cilvēkus, kas citādi uz operu neiet. Ieradīsies arī operu fani, visvairāk Vīnē, kur pat bērniem ir augsta mūzikas kultūra.

Pirms katras uzstāšanās jūs lūdzat svēto Cecīlijas un Blazija aizbildniecību. Cik svarīgs jums ir Dievs?

Domāju, ka neviens nevar dzīvot bez ticības. Ja mēs aplūkojam visu, kas pasaulē notiek, piemēram, dabu, cilvēkus un arī dzīvniekus, tad man nav šaubu, ka kāds par to ir atbildīgs. Neviens nevar dzīvot bez ticības, tādēļ es pirms katras uzstāšanās lūdzu šo abu svēto aizlūgumu. Un man ir sapnis: vēlos doties Camino de Santiago, svētā Jēkaba ceļā, vismaz dažus kilometrus. Nākošajā svētajā gadā es to labprāt darīšu.

Kurš cilvēks no jūsu bērnības ir visvairāk jums sniedzis ticību?

Domāju, ka visvairāk par ticību esmu uzzinājis skolā. Es Mehiko gāju maristu skolā. Mums tur bija ļoti intensīva reliģiskā dzīve un spēcīga kopiena. Mēs regulāri svētceļojām pie Gvadalupes Dievmātes un daudz lūdzāmies. Mums tur bija arī skolotājs, kas ļoti labi spēlēja futbolu un kas mums daudz ko iemācīju par reliģiju. Šis laiks mani ir dziļi iespaidojis.

Ir daudz dziedātu Ave Maria. Kura ir jūsu personiskā favorīte?

Man patīk Šūberta un Guno Ave Maria. Ir arī spāņu Ave Maria, Plegaria (Los Tres Amores), kas man patiesībā patīk visvairāk. Mana māte bija dziedātāja, viņa man to iemācīja. Tā ir ļoti spēcīga un mana vismīļākā Ave Maria.

Sirsnīgs paldies par interviju!

Kath.net
Tulk.: S.Veita
Foto: Flickr.com/buenosairesprensa