Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Mieram tuvu

Svētais Gars ir jaunas dzīves Gars
20.05.2018 pl. 10:43

Priesteris Pēteris Alusiks

Priestera komentārs Svētā Gara nosūtīšanas svētkos (20.05.2018)

Iedomājieties, ka vīram uzdotu uzdevumu uzrakstīt vai pastāstīt par savu sievu – kāda viņa ir. Vai otrādi – sievai būtu jāuzraksta vai jāpastāsta par savu vīru, ar kuru kopā nodzīvots gana ilgs laiks. Ja minētais cilvēks gribētu būt godīgs un patiess, viņš saprastu, ka to paveikt nav iespējams dažās rindkopās. Nav iespējams izstāstīt visu piedzīvoto, nav iespējams dot definīciju vai izsmeļošu raksturojumu. Attiecības ir dzīve. Attiecības ir jāpiedzīvo. Tās ir stāsts, ko mēs saprotam tikai ar laiku. Un tieši to pašu varam teikt par Svēto Garu, kura nosūtīšanu svinam šodien – Vasarsvētkos.

Te būtu iespējams sniegt kādu teoloģisku definīciju par to, ka Svētais Gars ir trešā Persona Vissvētajā Trīsvienībā, un tālāk analizēt, ko nozīmē “gars”. Šīs zināšanas ir svarīgas un vajadzīgas, tās ir kā pamats, uz kura varam būvēt tālāk. Bet mūs apdraud tas, ka viss šis process var palikt tikai prāta līmenī. Un tad, domājot, ka saprotam Svēto Garu, mēs pat neapzinātos, cik patiesībā saprotam maz un cik daudz vēl pietrūkst. Ja Gars paliek tikai prāta līmenī, nesasniedzot sirdi, tā ir vien informācija, tā vēl nav dzīve ar Svēto Garu. Ja mums pietiktu ar zināšanām par Svēto Garu, tas būtu tāpat kā sociālajos tīklos tikai iepazīties ar otra cilvēka profilu, bet nemēģināt ar viņu sazināties. Tāpēc ka Svētais Gars ir darbīgs, aktīvs, dzīvs. Saņemt Svēto Garu nozīmē savā dzīvē uzsākt pilnīgi jaunu, negaidītu pavērsienu. Svētā Gara saņemšana ir tikai sākums, pēc kura attīstās dzīvas attiecības ar Dievu un paveras ceļš, kuru mēs nebūtu iedomājušies.

Tāpat kā Lieldienu vigīlija ir bagātāka ar Dieva Vārdu nekā ikdienas Svētās Mises, arī Vasarsvētku vigīlijā ir iespējams lasīt vairākus lasījumus. Un katrā no tiem mēs redzam nevis Svētā Gara definīcijas, bet Viņa darbības dzīvu aprakstu. Ļoti iesaku katram no jums, dārgie lasītāji, veltīt laiku šiem lasījumiem un pamanīt, kas tajos ir kopīgs – atšķirība pirms un pēc! Kāda bija situācija pirms Svētā Gara iesaistīšanās, un kāda pēc tam. Svētais Gars radīšanas brīdī – pirms Viņa nākšanas zeme ir tukša, pēc Viņa darbības zeme ir dzīva, skaista, gatava cilvēkam. Ir viena valoda, kamēr cilvēks nesadumpojas pret Dievu. Tad viss sajūk. Vasarsvētkos ar Svētā Gara darbību viss mainās un cilvēki, kaut būdami no daudzām ciltīm, visi saprot apustuļu sludināšanu. Pravieša Ezehiēla pravietojums par sausajiem kauliem, kamēr nenāk Dieva Gars. Ar Viņu atgriežas dzīvība. Jēzus, kas sola Svēto Garu, atklāj, ka tas ir Gars, kas palīdzēs visu saprast no jauna, un, kad Viņš pēc augšāmcelšanās saviem apustuļiem dod Svēto Garu, līdz ar Viņu nāk pilnvaras piedot grēkus un tādējādi dziedināt. Pirms Svētā Gara saņemšanas apustuļi sēž aiz slēgtām durvīm, jo baidās no vajāšanas. Pēc Vasarsvētkiem viņi dodas laukumos un Svētā Gara spēkā sludina par Kristus augšāmcelšanos. Tātad Gars ir dzīvības Gars, dziedināšanas Gars, piedošanas un jaunas dzīves Gars. Viņš nepārmet un nespiež pie zemes, gluži otrādi – ceļ augšup. Un tas, kurš to piedzīvojis, saprot, ka dzīvo pieredzi ar Svēto Garu nevar salīdzināt tikai ar teoriju, kas izlasīta katehismā. Man nāk prātā salīdzinājums ar dāvanu. Iemācīties, kas ir Svētais Gars, un nevēlēties Viņu patiešām saņemt un piedzīvot būtu tāpat, kā saņemt skaisti iesaiņotu dāvanu un nemaz nepūlēties to atvērt un lietot!

Šķiet, ir īstais laiks būt pret sevi godīgam un pašam pie sevis atbildēt uz jautājumu: kas man traucē saņemt Svēto Garu? Varbūt tas ir uztraukums, jo, iespējams, kaut kas būs jāmaina manā dzīvē un vērtību sistēmā? Uztraucos par to, kā uz mani skatīsies citi? Baidos, ka Dievs man atņems to, pie kā esmu pieradis? Vai arī vienkārši uzskatu, ka tas nav domāts man? Lūdzu, esi godīgs, dārgo lasītāj! Nav jāatbild uzreiz. Paturi šo jautājumu sirdī un pastāsti par to klusumā Dievam. Vari pierakstīt to, kas tev nāks prātā kā atbilde. Saraksti plusus un mīnusus. Varbūt uzdrošinies pieiet pie priestera vai cita cilvēka, kuram uzticies, un lūdz padomu, kā savās pārdomās orientēties. Ja nonāksi tik tālu, ka jau meklēsi atbildi, esi priecīgs, jo tas jau ir Svētais Gars, kas tevī darbojas. Viņš runā arī caur tavām vēlmēm, ilgām, caur apstākļiem, citiem cilvēkiem vai notikumiem. Viņš sūtīs tavā ceļā tos, kas tev palīdzēs. Viņš tevi piecels, kad tas būs vajadzīgs. Nevienā krīzē Viņš nebūs tālu, un Viņa ofiss ir vienmēr atvērts. Esi drošs, Viņš tevi mīl! Un, kad sajutīsi maigu mīlestību, mīlestību bez pārmetumiem, esi drošs, ka tā ir Viņa balss.

Mīļie lasītāji, nav nemaz tik vienkārši īsumā aprakstīt, kas ir Svētā Gara nosūtīšana. Bet ir iespējams pateikt Svētajam Garam savu mazo “jā” un ielūgt Viņu, lai Viņš nāk. Tajā brīdī sāksies jauns, aizraujošais un priecīgs stāsts. To jums visiem no sirds novēlu!

Mieramtruvu.lv