Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvesta jaunā grāmata neatstāj vienaldzīgus
22.02.2005 pl. 14:11

T. Kičia, Vatikāna Radio, Berlīne
Tulkojis Oskars Jabloņskis OP

Šodien Romā notika jaunākās Jāņa Pāvila II grāmatas “Atmiņa un pašidentitāte” prezentācija. Jau no rītdienas grāmata būs pieejama vairākās citās valstīs, arī Vācijā.

Tomēr jau tagad Vācijas jūdu padomes priekšsēdētājs un daži vadošie politiķi grāmatu ir asi kritizējuši.

Savā piektajā grāmatā, kas balstīta filozofiskās sarunās ar pr. Juzefu Tišneru un Kšištofu Mihalski, pāvests, starp citu, pārdomā par ļaunuma un XX gs. totalitārisma mehānismiem.

Pauls Špigels, Vācijas jūdu padomes priekšsēdētājs, teicis, ka Katoļu Baznīca nesaprot vai negrib saprast, ka pastāv liela atšķirība starp plānoto genocīdu un to, ko sievietes dara ar savu miesu. Viņaprāt, Baznīcas hierarhijas pārstāvji arvien biežāk uzdrošinās šāda veida “nepieļaujamus salīdzinājumus”. Ar to viņš pieminējis kardināla Joahima Meisnera 6. janvāra homīliju, kurā nevainīgo bērniņu nogalināšana Betlēmē salīdzināta ar Hitlera un Staļina genocīdiem. Ķelnes kardināls, pēc ilga jūdu aprindu un preses spiediena, distancējas no šādā veidā formulēta salīdzinājuma.

Šodien šādu soli no Jāņa Pāvila II pieprasa Zaļo partijas vadošais politiķis Volkers Beks. Viņš pieprasa jaunās grāmatas publikācijas aizturēšanu, argumentējot, ka “pāvestam trūkst morālas un ētiskas orientācijas”, ja viņš uzdrošinās salīdzināt abortus ar holokaustu. Līdzīgi domā arī vācu liberāļu priekšsēdētājs Guido Vesterwele. Viņš saka, ka “Baznīcai, kura noliedz pretapaugļošanos, nav tiesības kriminalizēt ”sievieti vajadzībā”.

Abi politiķi, kas neslēpj savas homoseksuālās tieksmes, asi kritizē arī pārdomas par homoseksuālismu, kuras arī ievietotas šajā grāmatā.