Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Atlaidas par mirušajiem varēs iemantot visu novembri
27.10.2020 pl. 20:02
Lai ievērotu, saistībā ar vīrusa COVID-19 izplatīšanos, dažādās valstīs atšķirīgus ierobežojumus, bet atvieglotu ticīgajiem atlaidu iemantošanu, kuras drīkst upurēt tikai par mirušajiem, Apustuliskais Penitenciārijs, ar īpašu pāvesta Franciska pamudinājumu nosaka:

1. Pilnās atlaidas*, parasti iemantojamas no 1. līdz 8. novembrim, tiem, kas apmeklē kapsētas lūdzoties par mirušajiem, kaut vai tikai domās, vai 2. novembrī dievbijīgi apmeklējot baznīcu un tur lūdzoties Kunga lūgšanu Tēvs mūsu… un Es ticu…,  ir iemantojamas jebkurā novembra mēneša dienā.

2. Vecāka gada gājuma cilvēki, slimojošie un visi tie, kuri svarīgu iemeslu dēļ nevar iziet no mājām, piemēram, valsts noteikto ierobežojumu dēļ, arī var iemantot pilnas atlaidas, kuras var upurēt par mirušajiem, ja garīgi vienosies ar citiem ticīgajiem, atteiksies no jebkura grēka un pie pirmās iespējas izpildīs trīs atlaidu iemantošanas noteikumus (sakramentālā grēksūdze; pieņems sv. komūniju un lūgsies Svētā tēva nodomā), un Jēzus vai Dievmātes svētbildes priekšā dievbijīgi lūgsies par mirušajiem, piemēram, Laudes vai Vesperes no Breviāra ofīcija par mirušajiem, vai rožukroni, vai Dieva žēlsirdības kronīti, vai citas lūgšanas par mirušajiem, vai arī lasīs un pārdomās Evaņģēlija fragmentus, kas paredzēti mirušo pieminēšanas liturģijā, vai veiks žēlsirdības darbu upurējot Dievam savas ciešanas un dzīves grūtības.

3. Apustuliskais Penitenciārijs pamudina priesterus dedzīgi veikt savu kalpojumu Izlīgšanas sakramentā (grēksūdzē) un Sv. Komūnijas aiznešanā slimajiem. Šis augstākais Baznīcas tribunāls garīgajās lietās atgādina, ka, ja runa ir par pilno atlaidu iemantošanas noteikumiem, ir spēkā dokuments “Par Izlīgšanas sakramentu pašreizējā pandēmijas situācijā”, ko šis pats tribunāls izdeva 2020. gada 19. martā.

4. Priesteri tiek pamudināti Visu ticīgo Mirušo piemiņas dienā svinēt trīs Sv. Mises:

- Sv. Mise savā nodomā vai par ziedojumu,
- Sv. Mise par visiem ticīgiem mirušiem bez ziedojuma,
- Sv. Mise pāvesta nodomā bez ziedojuma.

*Atlaidas – daļēja vai pilnīga laicīgā soda atlaišana Dieva priekšā par grēkiem, kuru vaina ir jau izdzēsta.