Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Ar baznīcu zvanu skaņām atzīmēs Latvijas atzīšanu 'de iure'
25.01.2021 pl. 21:52
Otrdien, 26. janvārī, aprit 100 gadu kopš Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure. Atsaucoties prezidenta aicinājumam, Latvijas baznīcās plkst. 18.00 – brīdī, kad pirms 100 gadiem šajā laikā diplomāti uzzināja par starptautisko Latvijas atzīšanu, – skanēs zvanu skaņas.

“Pirms 100 gadiem pēc neatlaidīgiem Latvijas diplomātu pūliņiem divu gadu garumā I Pasaules kara uzvarētāji jeb Antantes valstis – Lielbritānija, Beļģija, Francija, Itālija un Japāna – pieņēma lēmumu par Latvijas starptautisku atzīšanu. Šajā dienā Latvija tika atzīta par starptautisko tiesību subjektu un kļuva par pilntiesīgu un līdzvērtīgu pasaules valstu saimes dalībnieci. Tas bija nozīmīgs brīdis mūsu tautas vēsturē – noslēdzās Latvijas valsts dzimšana un piepildījās mērķis, par ko sapņoja mūsu valsts dibinātāji,” norāda Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Lai atzīmētu 100. gadadienu kopš dienas un stundas, kad Latvijas diplomāti Parīzē saņēma vēsti par Latvijas atzīšanu de iure, Valsts prezidents Egils Levits arī aicinājis visu kristīgo konfesiju dievnamus 26. janvārī plkst. 18.00 skandēt baznīcu zvanus. Aicinājumam atsaukušies visu lielāko kristīgo konfesiju pārstāvji – luterāņu, katoļu, pareizticīgo, vecticībnieku un baptistu draudzes, kā arī Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja draudze un armēņu Apustuliskā draudze.

Šādu vēstuli saņēmis arī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Tajā norādīts, ka de iure atzīšana bija nozīmīgs solis "mūsu valsts vēsturē – noslēdzās Latvijas valsts dzimšana, un piepildījās mērķis, par kuru sapņoja mūsu valsts dibinātāji".

Arhibīskaps nodevis šo aicinājumu Rīgas arhidiecēzes katoļu draudzēm un Latvijas bīskapiem.

President.lv/KABIA