Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Gavēņa liturģiskās mūzikas mini-darbnīcas tiešsaistē
16.03.2021 pl. 11:46
Liepājas sv. Dominika klosterī kopš 2014. gada regulāri, vairākas reizes gadā notika Liturģiskās mūzikas darbnīcas, kuru laikā dalībnieki no visas Latvijas kopā uzklausīja lekciju par liturģiju un mācījās dziesmas. Tieši gadu pēc pēdējām šādām darbnīcām, kuras tika atceltas nupat ieviestā ārkārtas stāvokļa dēļ, 2021. gada 13. martā pirmo reizi tika organizētas Liturģiskās mūzikas mini-darbnīcas tiešsaistē.

Tajās virtuāli piedalījās 39 cilvēki no dažādām Latvijas vietām – Liepājas, Rīgas, Aizputes, Siguldas, Saldus, Tukuma, Madonas, Jēkabpils, Pļaviņām, Aizkraukles, Daugavpils, Nīcgales, Ilūkstes, Višķiem, kā arī no Helsinkiem un Strasbūras. Darbnīcas sākās ar Žēlsirdības kronīša lūgšanu, kuru vadīja Inese un Ināra no Madonas, kam sekoja t. Oskara Jabloņska OP lekcija par mūzikas, ērģelnieka un tautas dziedāšanas vietu gavēņa laikam liturģijā dažādos Baznīcas vēstures posmos.

„Gavēni var saukt arī par Baznīcas liturģijas pavasari. Tas ir saistīts ar to, ka kādreiz breviārs bija mazliet citādāk sadalīts, un pat liturģiskās grāmatās bija rakstīts, ka no Gavēņa pirmās svētdienas lietojam „pavasara sējumu” – tāds tam bija nosaukums. Tādā garīgā nozīmē pavasaris ir arī mums, ja cenšamies paskatīties uz šo laiku, ka varam kaut ko iesēt,” – lekcijas ievadā teica t. Oskars.

Pēc lekcijas dalībnieki varēja uzdot t. Oskaram jautājumus, kā arī sveica viņu dzimšanas dienā. Turpinājumā vokālā pedagoģe Linda Ločmane sniedza padomus balss un elpas sagatavošanā dziedāšanai, bet darbnīcas noslēdzās ar Kristīnes Locikas vadītu dažādu dziesmu prezentāciju: gan dažādu autoru gavēņa un Komūnijas dziesmas, gan Kristīnes Locikas un Pāvela Bembeneka kopīgi rakstīto melodiju lūgšanai Sancte Michael Archangele, gan jauniztulkotu 1884. gada Euharistisko dziesmu grāmatā atrodamo poļu dziesmu sv. Jāzepa godam „Dvēs’le mana”. Visi dalībnieki saņēma dziesmu notis digitālā veidā, un tie, kas vēlējās, pulksten 21.00 turpināja kopā lūgties, pieslēdzoties Gulbenes draudzes un draugu Rožukronim tiešsaistē pr. Pāvila Kamolas vadībā.

Darbnīcu dalībnieki vēlāk izteica vēlēšanās, ka šādas nelielas tikšanās ar lekciju par liturģiju un dalīšanos ar aktuālām dziesmām varētu rīkot biežāk. Nākošā t. Oskara lekcija par liturģiju no Pūpolsvētdienas līdz Augšāmcelšanās svētdienai notiks vietnē Google Meet (https://meet.google.com/xgk-vynz-fdi) 26. martā pl. 20.00, iesākot ar Žēlsirdības kronīti 19.50.

Kā arī visi dalībnieki cer un lūdzas, ka ātrāk beigtos pandēmija un varētu vasarā tikties vaigu vaigā, dziedot kopā jau īstās klātienes liturģiskās mūzikas darbnīcās.

Starp dziesmām, kas tika apskatītas darbnīcā bija arī "Sveika, galva asiņaina" un "Sancte Michael Archangele".