Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Pāvela Bembeneka kora dziesmu latviešu valodā grāmatas "Deus Caritas est" atklāšana (audio)
12.07.2021 pl. 17:23

Jūlija sākumā Liepājā jau ceturto reizi notika Liturģiskās mūzikas darbnīcas poļu komponista un diriģenta Pāvela Bembeneka vadībā. Tās atbalstīja Polijas vēstniecība Latvijā, un to rezultātā tapa izdots P. Bembeneka kora dziesmu a capella latviešu valodā krājums.

17. jūlijā pl. 20.00 „Radio Marija Latvija” ēterā notiks interesants notikums: ar radiokoncertu tiks atvērta poļu komponista un diriģenta Pāvela Bembeneka kora dziesmu latviešu valodā grāmata „Deus Caritas est”. Grāmatā ir 70 viņa komponētas dziesmas un dziesmu apdares, kā arī Mises daļu dziedājumi. Lielāko daļu dziesmu latviski tulkojusi Kristīne Locika, teoloģiskais konsultants ir t. Oskars Jablonskis OP. Grāmata izdota izdevniecībā „LiePa” ar Polijas Vēstniecības Rīgā atbalstu, un tā paredzēta pirmkārt liturģisko mūziku darbnīcu dalībniekiem, kā arī Latvijas baznīcu koru lietošanai.

Radiokoncertā skanēs dzīvā koncerta ieraksts, kuru jūnija beigās-jūlija sākumā sagatavoja Liturģiskās mūzikas darbnīcu dalībnieki no visas Latvijas paša komponista Pāvela Bembeneka vadībā. Sakarā ar ierobežojumiem šovasar koris varēja pulcēties nelielā skaitā, tomēr tas nebija šķērslis jaunu dziesmu apgūšanai, sadraudzībai un lūgšanai. Koncertā dzirdēsim Dieva Iemiesotās mīlestības stāstu – dziesmas cauri visam liturģiskajam gadam. Varēs dzirdēt gan Ziemassvētku, gan gavēņa, gan Lieldienu laika dziedājumus. Iepriekš kas nebijis bija arī Latvijas poļu kopienas iesaistīšanās, un tā koncertā dzirdēsim dažas dziesmas arī poļu valodā. Daļai darbnīcu dalībnieku tā bija pirmā pieredze dziedāt komponista dzimtajā valodā, savukārt citiem – iespēja atsvaidzināt valodas zināšanas. Koncerta dzīvais ieraksts notika KC „Wiktorija” telpās.

Komponists Pāvels Bembeneks jau ceturto reizi ar savu mūziku Latvijā pulcē baznīcas mūzikas entuziastus. Darbnīcu dalībnieki uztur dzīvu kontaktu arī pārējā gada laikā – arī pandēmijas apstākļos, tiekoties tiešsaistē uz kopīgu lūgšanu, lekcijām un dziesmu mācīšanos. Kā iepriekšējo reizi, darbnīcas tika sagatavotas ar intensīvu lūgšanu, mēneša garumā katru dienu kādam no dalībniekiem lūdzoties visu vārdā uz Dieva žēlsirdību, lai pandēmija atkāptos un visi varētu satikties un kopā slavēt Dievu, dziedot Viņa vārda godam. Īpaši nozīmīgs liturģisko darbnīcu dalībniekiem ir sauciens: Jēzu, uzticos Tev! – un tas ir arī darbnīcu un darbnīcu kora pastāvīgais moto un nosaukums.

 mp3 Radio koncerta ieraksts (85.84 MB)