Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Rorātmise - īpašā Adventa zīme
03.12.2021 pl. 15:56
Decembrī ceļojot pa Centrāleiropu vai Austrumeiropu, mūs nepārsteigs svētku rotājumi un Ziemassvētku tirdziņi. Taču acīm nepamanīts, iespējams, paliks tas, ka vēl pirms ielas kļūst pārpildītas un pārdevēji atver savus mazos veikalus, vietējās katoļu baznīcas atvērs durvis un draudzes locekļi pulcēsies uz Rorātmisi, šo skaisto Adventa tradīcīju, kuru kopjam arī Latvijā.

Kas ir Rorātmise? Īsumā raksturojot, tā ir Votīvmise*, kuras lūgšanas ir veltītas Dievmātei, pārdomājot Pasludināšanas un viņas Dēla dzimšanas gaidīšanu. Tās nosaukums “Rorate” radies no ievaddziedājuma, kas paredzēts mūsdienu Adventa ceturtās svētdienas liturģijā: “Rorate, cæli, desuper, et nubes pluant justum; aperiatur terra, et germinet Salvatorem.” (no lat. val.: Rasojiet, debesis, no augšienes un, mākoņi, nolīstiet taisnīgo: lai atveras zeme un dāvā Pestītāju) (Is 45, 8). Pirms liturģiskajām izmaiņām pēc Vatikāna II koncila šī Svētā Mise tika svinēta ļoti agri no rīta visās Adventa sestdienās. Dažviet tā tika svinēta vairākās vai pat visās Adventa dienās.

Izcelsme: Rorātmisei Baznīcā ir senas tradīcijas, īpaši vāciski runājošajās valstīs. Tā ir Votīvmise par godu Vissvētākajai Mātei Adventa laikā. Dievmāte īpašā veidā pavada mūs cauri Adventam līdz Ziemassvētkiem. Svinībām sveču gaismā sākotnēji bija praktiskāks iemesls, proti, saskaņā ar 1570. gada Misāli pēc plkst. 12.00 Sv. Misi nevarēja svinēt. Savukārt no rīta cilvēkiem bija jāiet uz darbu, bet Rorātmises tika svinētas svinīgākā formā, tāpēc tās noritēja ilgāk. Šo iemeslu dēļ Sv. Misēm bija jāsākas salīdzinoši agri no rīta, un ziemas laikā tad vēl bija tumšs.


Foto: John Cosmas

Simbolisms: Ar Rorātmisi saistīta skaista simbolika, kas vedina domāt par gaismu. Senāk agri no rīta cauri sniegam, aukstumam un tumsai ticīgie ar laternām un svecēm rokās devās uz tolaikar sveču gaismu spoži izgaismoto Baznīcu (bez elektriskās gaismas!), kur tika svinēta Svētā Mise. Daudzviet uz altāra tika likta menora (setiņžuburu svečturis) un katru sveci tajā aizdedzināja kāds no klātesošajiem, sakot: “Sum paratus ad adventum Dei (no lat. val.: Es esmu gatavs Kunga atnākšanai).” Mūsdienās vietām pasaules baznīcās joprojām aizdedz sveces menorā, kaut gan populārāki ir Adventa vainagi ar četrām svecēm, taču, svinot Rorātmisi, klātesošie tiek aicināti pedalīties ar savu laternu vai sveci, ar kuru katrs individuāli apliecina savu gatavību Kunga atnākšanai.

Sveces simbolika ļoti labi saskan ar Adventa būtību. Advents ir rītausma. Tā vēl nav Ziemassvētku spožā gaisma. Advents ir gatavošanās laiks kaut kam ārkārtīgi priecīgam, kas notiks. Baznīca un dvēsele joprojām cīnās cauri tumsai pretī Gaismai. Advents nozīmē ilgas un gaidas. Mūsu sveču gaisma ir simbols mūsu ilgām pēc mūsu Pestītāja atnākšanas, kura gaisma jau aust. Ziemassvētku vakarā baznīcā ieiesim procesijā sveču gaismā. Kad tiks dziedāta Gloria, iedegsies visas gaismas, kas nozīmē, ka tagad ir dzimis Kristus. Taču arī Adventa laikā, kad Rorātmise tiek svinēta agri no rīta, klātesošie liturģijas dalībnieki piedzīvo to, kā pirmie rīta ausmas gaismas stari aizdzen nakts tumsu.

Rorātmises viens no simboliem ir arī aizdegtā liela, baltā svece, saukta par rorātsveci vai rorātu sveci. To parasti rotā ar lenti un ziediem vai zaļaugiem, un tā simboliski atgādina par Jaunavu Mariju, kura kā rītausma spīd pirms saullēkta un, līdzīgi kā sveces gaisma tumsā, nāca pirms pasaules Gaismas, Jēzus Kristus. Daudzviet, kur Rorātmises tiek svinētas pie altāra Jaunavai Marijai, arī rorātsvece simboliski atrodas turpat tuvumā.

Rorātmise šodien: Tradicionāli Rorātmises tiek svinētas Adventa laikā agri no rīta sveču gaismā, bet, protams, pasaulē un katrā vietēja Baznīcā šīs tradīcijas var atšķirties. Mūsdienās šo Sv. Misi sveču gaismā var svinēt vai nu no rīta, vai vakarā, kad ir tumšs, jo vairs nav ierobežojumu attiecībā uz Mises svinēšanas laikiem, tomēr visbiežāk tās tiek svinētas agri no rīta. Joprojām tās ir ļoti populāras Vācijā, Austrijā, Polijā, Čehijā un arī pie mums, Latvijā. Ilgošanās pēc Dieva klātbūtnes un drīzākas atnākšanas, spēcīgie simboli un šīs senās liturģijas zīmes, piemēram, sveces un vīraks, un visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi, mūzika - tas, iespējams, ir iemesls, kāpēc dažādu paaudžu cilvēkiem patīk piedalīties Rorātmisēs, šajā unikālajā Adventa laika izdzīvošanā. Piemēram Polijā, Krakovā, laikā pirms pandēmijas Rorātmisi katru rītu pulksten 6.30 (!) apmeklēja ap 500–600 ticīgo, t.sk. augstskolu studenti un jaunieši.

Runājot par mūziku, bez gregoriskajiem “Rorate caeli” un citiem dziedājumiem ir arī daudzas tradicionālās Adventa laika dziesmas, kuras daudzi ticīgie zina no galvas un labprāt dzied.

Mariāniskā dimensija: Adventā mēs garīgi dzīvojam starp Pasludināšanu jeb Kunga pasludināšanas (eņģeļa Gabriela pasludināšana Marijai, ka viņa ieņems un dzemdēs Dieva Dēlu) svētkiem un Kristus dzimšanu. Marija māca mums, kas ir Advents. Deviņus gaidību mēnešus Marija dzīvoja slēptu dzīvi, klusuma un intensīvas tuvības garā ar Jēzu Kristu, kuru viņa nēsāja savā klēpī. Šis tuvības gars, saikne ar Dievu ir tieši tas, ko Adventa laikā ticīgajiem būtu jāattīsta intensīvāk, uzmanīgi klausoties Dieva vēstī un paklausot Viņa vārdam.

Rorātmises Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē notiek katru trešdienu un sestdienu pulksten 8.00. Ventspils Sv. Krusta baznīcā Rorātmises notiek pirmdienās pulksten 8.00, no otrdienas līdz piektdienai 7.00, bet sestdienās pulksten 11.00. Kuldīgas katoļu baznīcā šādas Sv. Mises tiek svinētas sestdienās pulksten 9.00. Rorātmises notiek arī citās Latvijas katoļu baznīcās, tāpēc aicinām sekot līdzi norisēm draudzēs.

* Votīvmises ir Mises pieminot Kunga noslēpumus vai Vissv. Jaunavas Marijas godam, vai arī kāda svētā godam, kuras tiek izvēlētas saskaņā ar ticīgo dievbijību.