Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Arhibīskaps radio raidījumā stāsta par Baznīcas aktualitātēm Latvijā
13.04.2022 pl. 14:42
5. aprīlī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs piedalījās Radio Marija Latvija raidījumā “Saruna ar bīskapu”. Tā laikā arhibīskaps stāstīja par aktualitātēm Baznīcā, kā arī atbildēja uz raidījuma vadītāja un klausītāju uzdotajiem jautājumiem.

Vispirms Z. Stankevičs pastāstīja, kas tika pārrunāts pēdējās Latvijas Bīskapu konferences tikšanās laikā, kas norisinājās marta beigās. Tikšanās laikā tika pārrunāta situācija attiecībā uz stundu liturģijas tekstiem latviešu valodā. Līdz šim šādi teksti pilnā apmērā un drukātā veidā nebija pieejami. Šobrīd lielu darbu iegulda pastāvīgais diakons Dainis Stikuts, kurš ir izveidojis interneta vietni un pakāpeniski tajā apkopo stundu liturģijas tekstus. Arhibīskaps uzskata, ka šis darbs ir jāturpina un jāizdod stundu liturģija latviešu valodā. Šis izdevums esot viņa “obligāti latviešu valodā izdodamās literatūras sarakstā”. Viņs dalījās, ka šajā sarakstā bijuši arī Vatikāna II koncila dokumenti un Baznīcas Sociālās mācības kompendijs, kas nu jau pieejami lietotājiem latviešu valodā.

Bīskapi tāpat pārrunājuši jautājumus, kas saistīti ar šī gada Lieldienām. Arhibīskaps pauda prieku, ka šogad pēc ilgāka laika kristiešiem beidzot būs iespēja klātienē un “normāli” svinēt Lieldienu noslēpumus.

Rīgas arhidiecēzes jauniešu darba koordinatore Anda Aleksandrova bīskapus iepazīstināja ar savā pirmajā darbības gadā paveikto, par paveikto stāstīja arī Radio Marija Latvija programmas direktors priesteris Pēteris Skudra. Z. Stankevičs pauda prieku, ka radio sāk “nostāties uz kājām” un pakāpeniski spēj sevi finansiāli nodrošināt.

Arhibīskaps pastāstīja, ka, sākot no jaunā akadēmiskā gada, Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts un Rīgas Teoloģijas intitūts atradīsies vienās telpās, un katoļu teoloģiju pilna laika klātienē bakalaura programmā turpmāk varēs studēt arī laji. Arhibīskaps paskaidroja, ka līdz ar to turpmāk teoloģijas nodarbībās kopā ar semināristiem piedalīsies arī laji.

Bīskapi tāpat pārrunājuši jautājumu par laulībām, kuras noslēdz dažādu konfesiju pārstāvji. Šo jautājumu jau sāka pārrunāt luterāņu un katoļu bīskapi, tiekoties 3. martā. Arhibīskaps skaidroja, ka katoļiem ir stingri ieteikts laulāties ar savas konfesijas pārstāvi. Ja laulājas ar citu reliģiju, konfesiju pārstāvi vai neticīgo, tad to var darīt tikai ar bīskapa atļauju. Tāpēc gadījumos, kad viens no laulātajiem ir katolis, bet laulība tiek slēgta luterāņu baznīcā, pēc katoļu kanoniem laulība nav derīga. Abu konfesiju bīskapi vienojās par praksi, kas jau ik pa laikam tikusi piekopta, ka ceremonijā tādā gadījumā piedalās abu konfesiju garīdznieku, un tās laikā katoļu garīdznieks arī pieņem laulību zvērstu, jo tas ir būtiskākais, lai laulība būtu derīga. Bīskapi nolēma, ka būtu jātiekas arī ar Baptistu draudžu savienības bīskapu Kasparu Šternu, lai vienotos par līdzīgu praksi.

Arhibīskaps atbildēja uz klausītāja jautājumu par to, kā viņš jūtoties kara laikā. Viņš sacīja, ka katru dienu lūdzoties par mieru un sekojot ziņām, kā arī pārdzīvojot par notiekošo. Tāpat viņš sacīja, ka ikviens esam aicināti katru dienu pl. 12.00, ieklausoties baznīcu zvanos, lūgties par Ukrainu un mieru. Raidījuma noslēguma daļā arhibīskaps pastāstīja, ka pavisam drīz, pēc Lieldienām, iznākšot viņa grāmata “Quo vadis, Rietumu pasaule”. Plānots, ka to būs iespējams arī iegādāties grāmatnīcās.

Raidījumu var noklausīties Radio Marija raidījumu ARHĪVĀ.

KABIA