Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Par priesteri tiks ordinēts Ivars Juhņevičs SJ
14.06.2022 pl. 20:37
Sestdien, 25. jūnijā, pl. 11 Rīgas Svētā Alberta Baznīcā par priesteri tiks ordinēts latviešu jezuīts Ivars Juhņevičs, kurš aizvadītā gada 6. aprīlī Romā, Jēzus (Il Gesù) baznīcā tika ordinēts par diakonu, ziņo jezuītu kopiena. Svinīgo dievkalpojumu vadīs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

I.Juhņevičs SJ ir dzimis 1985. gadā Daugavpilī. Absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Strādājis Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā un Latvijas Starpdiecēžu augstākajā garīgajā seminārā. 2012. gadā viņš iestājās Jēzus Sadraudzībā (Jezuītu ordenī). Savus pirmos soļus kā jezuīts spēra Polijā, Gdiņā aizvadot noviciātu divu gadu garumā. Pēc tam studēja filosofiju Krakovā.

Jezuītu formācija ietver prakses periodus starp filosofijas un teoloģijas studijām, tādēļ pēc filosofijas studijām Ivars atgriezās Latvijā, Rīgas Jezuītu kopienā, un iesaistījās Radio Marija Latvija darbā, vadot raidījumu „Lūgšanas ar sv. Ignāciju”. Vienlaikus viņš kā brīvprātīgais kalpoja Kalkutas māsu darbā ar nabadzīgākajiem.

Pēc gada Ivars devās uz Romu, lai gadu turpinātu praksi Jezuītu Bēgļu dienestā (Jesuit Refugee Service). Šīs starptautiskās organizācijas misija ir pavadīt un kalpot, kā arī aizstāvēt bēgļu tiesības, kas tiek spiesti atstāt savu dzimteni kara vai vajāšanas dēļ. 2018. gadā Ivars sāka teoloģijas studijas Romas Pontifikālajā universitātē „Gregoriana”. Pēc trim gadiem tika ordinēts par diakonu.

Pēc bakalaura grāda teoloģijā iegūšanas viņš atgriezās Latvijā un iesāka pastorālo kalpošanas darbu. Sākot ar 2021. gada rudeni, viņš ir iesaistījies Rīgas Sāpju Dievmātes draudzes dzīvē, kur kalpo kā diakons. Sākot ar 2021. gada Adventa pirmo nedēļu, vada mediju projektu „Lūgšana ceļā”. Ārzemēs iegūtā pieredze darbā ar bēgļiem ir atradusi savu pielietojumu arī Latvijā. Ivars ir iesaistījies “Caritas Latvija” organizētajā projektā, kurā, strādājot par sociālo mentoru, palīdz bēgļiem integrēties Latvijas vidē.

Gatavojoties I. Juhņeviča ordinēšanai par priesteri, jezuītu kopiena aicina lūgties par Ivaru, lai, saņemot priestera svētības, viņš varētu kalpot lielākam Dieva godam un cilvēku dvēseļu labumam.

Jezuīti Latvijā