Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests: kur ir daudz "es", tur ir maz Dieva
24.10.2022 pl. 13:30
Svētdienas, 23. oktobra, pusdienlaikā uz tikšanos ar pāvestu bija ieradušies vairāki simti svētceļnieku no daudzām valstīm.

Kāpēc farizejs, kurš pildīja baušļus, ievēroja priekšrakstus, netika attaisnots, bet muitnieks, kurš bija grēcinieks, aizgāja mājās attaisnots? Atbilde rodama Jēzū, jo Viņš skatās dziļāk, skatās sirdī, teica Svētais tēvs. 

Sargāsimies no narcisma un ekshibicionisma, jo tur, kur ir daudz "es", tur ir maz Dieva, – brīdināja pāvests uzrunā pirms lūgšanas "Kunga eņģelis". Francisks atsaucās uz Evaņģēlija fragmentu, kas tiek lasīts parastā liturģiskā laika 30. svētdienā. Tajā ietverta līdzība par farizeja un muitnieka lūgšanu. Viņš skaidroja, ka lūgšanu izsaka divi darbības vārdi: pacelties un nolaisties. Tikai pazemībā kļūstam spējīgi bez izlikšanās atnest Dievam to, kas mēs esam, savu darbu, ierobežojumus un ievainojumus, grēkus un bēdas, kas nomāc mūsu sirdis, un lūgt, lai Viņš mūs dziedina un paceļ. Jo vairāk mūsos ir pazemības, jo augstāk Dievs mūs paceļ, atgādināja pāvests.

Svētais tēvs norādīja, ka garīgā lepnība ved pie tā, ka uzskatām sevi par labiem un sākam tiesāt citus. Pielūdzot savu "es", mēs atstumjam Dievu. Pāvests mudināja paraudzīties uz sevi un sevī, sargāties no iedomības, kas arī mūs, kristiešus, priesterus un bīskapus, bieži vedina uz to, ka mūsu pirmais vārds vienmēr ir "es" - "es darīju, es uzrakstīju, es teicu, es sapratu" un tā tālāk. Kur ir daudz "es", tur ir maz Dieva, – atgādināja Francisks, mudinot ticīgos sekot Vissvētākās Jaunavas Marijas piemēram, kura bija pazemīga un paklausīga Kungam.

Vaticannews.va
Foto: Vatican Media