Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Par Atzinības krusta kavalieri iecelts Rēzeknes-Aglonas diecēzes ģenerālvikārs
28.10.2022 pl. 12:09

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2022. gada 17. oktobra lēmumu Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts 35 personībām, Viestura ordenis – 24 personībām un Atzinības krusts – 22 personībām.

Latvijas valsts apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuri ar savu godprātīgo, nozīmīgo darbu, aktīvo pilsonisko stāju un uzticīgu kalpošanu Latvijai godam pelnījuši augstāko valsts atzinību.

Valsts apbalvojumus saņem izcilas personības visdažādākajās jomās no visas Latvijas. Tie ir mediķi, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi rūpējās par sabiedrības veselību un drošību Covid-19 pandēmijas apstākļos, izcili kultūras darbinieki, Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi, robežsargi un Valsts drošības dienesta un Valsts policijas amatpersonas, kuras sargā mūsu valsts drošību, tiesu sistēmas pārstāvji, zinātnieki, skolotāji, uzņēmēji, veterinārārsti, lauksaimnieki, pašvaldību darbinieki, vēsturiskās atmiņas un kultūras mantojuma kopēji un sabiedriskie darbinieki.

Ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni – apbalvoti pilsonisko iniciatīvu organizatori, ārsti, diplomāti, ārlietu dienesta un plašsaziņas līdzekļu darbinieki, cilvēki, kuri, augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veicot savus pienākumus, parādot nozīmīgu pilsonisko drosmi un personisko klātbūtni, snieguši palīdzību Ukrainai, tās karavīriem un civiliedzīvotājiem, dokumentējuši un atspoguļojuši Ukrainas tautas cīņu par neatkarību un brīvību.

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 2022. gada 17. oktobrī nolēma atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 30. pantam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot ar Atzinības krustu un iecelt par Atzinības krusta kavalieri Rēzeknes Dieva Žēlsirdības Romas katoļu draudzes prāvestu, Rēzeknes-Aglonas diecēzes ģenerālvikāru Staņislavu Prikuli.

Augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – pasniegšana plānota Latvijas Republikas Proklamēšanas 104. gadadienā, 18. novembrī, plkst. 15.30 Rīgas pilī. Ceremonija tiešraidē tiks translēta Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Ierosinājumu par kādas personas apbalvošanu ar valsts apbalvojumu var izteikt ikviens iedzīvotājs.

Valsts apbalvojuma likumā noteikts, ka ierosinājumu drīkst izteikt tikai par kādu citu personu – nevienam nav tiesību pašam lūgt, lai viņu apbalvo ar valsts apbalvojumu.

Personu apbalvo ar valsts apbalvojumu Valsts prezidents saskaņā ar Ordeņu kapitula lēmumu.

Valsts prezidents ir tiesīgs ieteikt apbalvošanai jebkuru personu un virzīt attiecīgu ierosinājumu izskatīšanai Ordeņu kapitulā. Vairāk lasi šeit.