Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Svētā Pētera baznīcā notiks ekumēnisks aizlūgums par Ukrainas Holodomora upuriem
26.11.2022 pl. 12:49
26. novembrī plks.14 Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks ekumēnisks aizlūgums "Holodmor 1932-2022", kas būs veltīts PSRS izraisītā Ukrainas Holodomora upuriem un Ukrainas tautai, kas patlaban pretojas Krievijas iebrukumam.

Aizlūgums notiks latviešu un ukraiņu valodā. Ekumēniskajā aizlūgumā kopā ar Sv.Pētera draudzes un Latvijas evaņģeliski luteriskās baznīcas pārstāvjiem piedalīsies Ukrainas grieķu-katoļu baznīcas un Ukrainas pareizticīgo baznīcas pārstāvji.

Pēc aizlūguma notiks gājiens no Svētā Pētera baznīcas uz padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu "Vēstures taktīla" pie Okupācijas muzeja, kur būs klusuma brīdis. Tur ukraiņu garīdznieks teiks uzrunu un dalībnieki pievienosies starptautiskajai akcijai "Aizdedz sveci padomju režīma upuru piemiņai!". 

Ekumēniskais aizlūgums Rīgā ir Latvijas Ukraiņu kongresa iniciatīva, kuru atbalsta Svētā Pētera draudze un Rīgas pilsoniskie aktīvisti.

26. novembrī Sv. Pētera baznīcā apmeklētājiem būs pieejamas Holodomora upuru reģistrācijas grāmatas (Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933) un izstāde par tā laika notikumiem.

Holodomora piemiņas diena ir ikgadēja holodomora upuru, kad PSRS mākslīgi izraisītajā masveida badā 1932. un 1933. gadā Ukrainā tika nogalināti vairāki miljoni cilvēku, piemiņas diena. Šī diena, kuru ar toreizējā Ukrainas prezidenta Leonīda Kučmas dekrētu tika iedibināta 1998. gada 26. novembrī, tiek atzīmēta novembra ceturtajā sestdienā.