Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību; pasākumi arī Latvijā
17.01.2023 pl. 17:09
No 18. līdz 25. janvārim visā pasaulē tiks atzīmēta par Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību. Tā ir iespēja atkal no jauna aktualizēt un norādīt uz savstarpēja dialoga nozīmi starp dažādām kristīgajām konfesijām un kristiešiem.

Katru gadu šajā nedēļā kristieši tiek aicināti gan individuāli lūgties par vienotību, gan arī tikties ekumeniskos pasākumos. Tāpēc katru gadu šai nedēļai kādas valsts vai reģiona dažādu konfesiju kristieši kopīgi gatavo lūgšanu, dievkalpojuma tekstus un pārdomas. Šogad Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību tekstus un tēmu izvēlējās kristieši no Minesotas (ASV). Šoreiz kā nedēļas tēma ir izvēlēti vārdi no Isaja grāmatas 1. nodaļas 17.panta: “Iemācieties darīt labu, tiecieties pēc taisnības.”

Komentējot tēmas izvēli, Minesotas kristieši atgādina par 2020. gada martā notikušo afroamerikāņu vīrieša Džordža Floida slepkavību, kas izraisīja plašu iedzīvotāju reakciju, atkal gaismā ceļot problēmas, kas joprojām pastāv valstī, tostarp ar baznīcās, saistībā ar attieksmi pret dažādu rasu pārstāvjiem. Tāpēc minesotieši aicina svinēt Lūgšanu nedēļu, domājot par iespējām, kā varam iekļaut cilvēkus ar visdažādākajām kultūrām, uzskatiem un ādas krāsām savās kopienās, kā arī par to, kā varam iesaistīties, lai veicinātu mieru un taisnību laikā, kad pasaulē norisinās daudzi kari. “Kā kristiešiem mums jābūt gataviem sagraut apspiestības sistēmas un iestāties par taisnīgumu,” rakstīts Lūgšanu nedēļai par kristiešu vienotību sagatavotajā bukletā.

Pasākumi Latvijā

Šogad šīs nedēļas ietvaros pasākumi notiks arī Latvijā. 20. decembrī Rīgā notika ekumeniska dažādu konfesiju garīdznieku tikšanās. Tās laikā tika pārrunātas iespējas tikties un kopā lūgties Lūgšanu nedēļā par kristiešu vienotību. Tika nolemts, ka piektdien, 20. janvārī, pl. 18 ekumeniska lūgšana un slavēšana norisināsies Rīgas Svētā Alberta baznīcā. Šī baznīca ir lielākais katoļu dievnams Latvijā, tāpēc, ziņojot par gaidāmo pasākumu, Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs rakstīja, ka visi mīļi aicināti, jo vietas dievnamā pietikšot visiem. Pasākuma laikā plānotas kopīgas lūgšanas, slavēšana, Svēto Rakstu tekstu lasīšana, bīskapu uzrunas. Pēc pasākuma, kas beigsies ap pl.20.30, plānotas uzkodas.

Katru gadu, vienojoties ar tuvējo citu konfesiju garīdzniekiem, Lūgšanu nedēļu par kristiešu vienotību atzīmēt aicina priesteris Rihards Rasnacis, katru dienu uz ekumeniskiem dievkalpojumiem tiekoties kādā no apkārtnes dažādu konfesiju baznīcām. Šogad tika nolemts, ka vispirms tikšanās notiks vecākajā Siguldas apkārtnes baznīcā,  pēc tam pārējos dievnamos, bet nedēļas pēdējā dienā – jaunākajā baznīcā. Tāpat jau sesto reizi 20. janvārī Siguldā notiks lūgšanu brokastis. Priesteris paskaidroja, ka divās no baznīcām ziemas mēnešos esot ļoti auksti, tāpēc tajās šoreiz tikšanās nenotikšot. Taču viņš arī informēja, ka vairākās pasaules valstīs Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību notiekot Vasarsvētku laikā, tāpēc arī šajos dievnamos ekumeniskie dievkalpojumi notikšot Vasarsvētku laikā. Papildu informācija par dievnamu norises vietu un laiku būs pieejama Siguldas draudzes Facebook kontā.

Par Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību ietvaros paredzētajiem pasākumiem citās draudzēs aicinām jautāt konkrētajās draudzēs vai arī meklēt informāciju draudžu sociālo tīklu kontos, mājaslapās. Atgādinām, ka pārdomu tekstus katrai šīs nedēļas dienai latviešu valodā var atrast izdevumā “Mieram Tuvu”. Turklāt “Mieram Tuvu” janvāra izdevumā vairākus tekstus un lūgšanas ir sagatavojuši dažādu konfesiju kristieši. Teksti angļu un citās svešvalodās ir pieejami ŠEIT

KABIA