Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests: pār Eiropu pūš ledainie kara vēji
23.04.2023 pl. 20:41
Svētdien, 23. aprīlī, pēc lūgšanas “Debesu Karaliene”, pāvests aicināja visus ticīgos lūgties par viņa tuvojošos ceļojumu uz Ungāriju un neaizmirst Ukrainas brāļus un māsas. Pār Eiropu turpina pūst ledainie kara vēji – viņš atgādināja.

Svētais tēvs apmeklēs Ungāriju no 28. līdz 30. aprīlim. “Nākošo piektdien es došos trīs dienu ilgā ceļojumā uz Budapeštu, Ungārijā,” viņš sacīja, “lai pabeigtu ceļojumu, ko veicu 2021. gadā, kad ierados Starptautiskajā Euharistiskajā kongresā”. Francisks bija ieradies Budapeštā 2021. gada 12. septembrī. Viņa vizīte ilga tikai dažas stundas, un tā nebija valsts vizīte. Toreiz pāvests satikās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu un celebrēja Euharistijas svinības, ar kurām noslēdzās 52. Starptautiskais Euharistiskais kongress.

Šoreiz “būs izdevība atkal satikt Baznīcu un tautu, kas man ir tik ļoti dārgas”, turpināja Francisks. “Tas būs arī ceļojums uz Eiropas centru. Kamēr pār Eiropu turpina pūst ledainie kara vēji, tikmēr daudzu cilvēku pārvietošanās liek dienas kārtībā iekļaut neatliekamu humanitāro jautājumu risināšanu”.

Pēc tam Svētais tēvs īpaši vērsās pie ungāru ticīgajiem, norādot, ka ieradīsies viņu zemē kā svētceļnieks un visu cilvēku draugs un brālis. Viņš pateicās ungāriem par lielajiem pūliņiem, ko tie ieliek šīs vizītes sagatavošanā, un aicināja visus ticīgos pavadīt viņu šajā ceļā ar savām lūgšanām.

Kā jau ierasts, pāvests arī šoreiz mudināja neaizmirst ukraiņu brāļus un māsas, kas cieš no kara.

Uzrunājot Svētā Pētera laukumā sapulcējušos svētceļniekus, Francisks atgādināja, ka sestdien tika svinēta Vispasaules Zemes diena. Šajā sakarā viņš novēlēja, lai rūpes par radītā aizsardzību vienmēr būtu saistītas ar reālu solidaritāti ar nabagiem.

Tā kā situācija Sudānā ir aizvien ļoti nopietna, pāvests atkārtoti aicināja konfliktā iesaistītās puses pēc iespējas ātrāk pārtraukt vardarbību un atsākt dialoga ceļu. “Es aicinu visus lūgties par saviem sudāniešu brāļiem un māsām”, viņš sacīja.

Svētdien, 23. aprīlī, jau 99. reizi notika Svētās Sirds Katoļu universitātes rīkotā tikšanās. Šī diena bija veltīta zināšanu jaunajām robežām un jaunā humānisma izaicinājumiem. Universitāti 1921. gadā nodibināja franciskāņu tēvs Agostino Džemelli kopā ar svētīgo Armidu Barelli. Tā ir plaša mācību, medicīniskā un zinātniskās pētniecības iestāde, kurā studē vairāki desmiti tūkstoši studentu. Agostino Džemelli vārdā ir nosaukta arī slimnīca Romā. Pāvests sacīja: “Es novēlu vislielākajai Itālijas katoļu augstskolai tikt galā ar šiem izaicinājumiem savu dibinātāju garā, īpaši jaunās Armidas Barelli garā, kura pirms gada tika pasludināta par svētīgu”.

Vaticannews.va