Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Visi kristītie, katrs savā veidā, ir aicināti piedalīties Kristus uzticētajā misijā
26.04.2023 pl. 07:55
Šajās dienās notika Pontifikālās Laju, ģimenes un dzīvības dikastērija sanāksme par tematu “Laji un kalpojums sinodālajā Baznīcā”. Tikšanās dalībnieki 22. aprīlī bija ieradušies audiencē pie pāvesta.

Vadoties pēc minētā temata, Francisks uzkavējās pārdomās par to, ko nozīmē kalpojums Baznīcā. Viņš atzīmēja, ka dzirdot šo vārdu, bieži domājam par lektora, akolīta, katehēta kalpojumu. Taču, šie publiskie, redzamie, Ordinācijas sakramentu saņēmušie kalpotāji nebūt neizsmeļ kalpojuma veidus Baznīcā. Patiesībā, jau no pirmajiem kristietības gadsimtiem kalpojums attiecas uz visiem ticīgajiem.

Uz jautājumu par kalpojuma sākumu Baznīcā, pāvestam ir divas būtiskas atbildes. Pirmā atbilde ir Kristība. Tajā slēpjas visu ticīgo priesterības sakne. Laju kalpojums nav balstīts uz Ordinācijas sakramentu, bet gan uz Kristību. Visi kristītie – laji, precētie un neprecētie, priesteri un reliģiskie ir “Christifideles” – Kristum ticīgie, Viņa mācekļi, un tātad, ir aicināti piedalīties misijā, ko Viņš uztic Baznīcai, arī caur konkrētu kalpojuma veidu pieņemšanu.

Otra atbilde, ko pāvests sniedza par kalpojuma sākumu Baznīcā, ir “Svētā Gara dāvanas”. Kalpojums sākas līdz ar harizmām, ko Svētais Gars izdala Dieva tautas vidū. Līdz ar ordinētajiem kalpotājiem daudzus uzdevumus Baznīcā var veikt laji, tādējādi piedaloties Kristus priesteriskajā, pravietiskajā un karaliskajā kalpojumā ne tikai Baznīcas iekšienē, bet arī vidē, kurā tie ir iekļauti.

Īpašā veidā Francisks norādīja uz nabadzības senajām un jaunajām formām, kā arī uz migrantiem, kam steidzami nepieciešama uzņemšana un solidaritāte. Šajā tuvākmīlestības vidē var rasties daudzi īsta un patiesa kalpojuma veidi. Kalpojums kļūst ne tikai sociālais darbs, bet skaista personīga pieredze un cildena, īsteni kristīga liecība.

Uzrunas turpinājumā pāvests pievērsās ģimenei, par kuras izaicinājumiem šajās dienās runāja dikastērija darbinieki. Izaicinājumu vidū ir laulības krīze. Francisks aicināja balstīties uz pāvesta Pāvila VI apustulisko pamudinājumu “Evangelii nuntiandi”, kas šajā jomā joprojām ir aktuāls. Tajā teikts, ka laulāto paaicinājums izpaužas arī ārpus ģimenes, kad tā kļūst “par daudzu citu ģimeņu un vides, kurā tā ir iekļauta, evaņģelizētāju” (sal. 71).

Uzrunas noslēgumā pāvests uzsvēra, ka visi kalpotāji ir Baznīcas vienotās misijas izpausme un visas kalpojuma formas ir priekš tam, lai kalpotu citiem. Francisks atgādināja Jēzus teikto saviem mācekļiem: “kas grib tapt lielāks, lai ir jūsu sulainis, bet kas no jums grib būt pirmais, lai ir visu kalps!” (Mk 43-44). Pāvests apliecināja, ka pēc šīs motivācijas ir jāvadās katram ticīgajam, uzņemoties jebkuru uzdevumu Baznīcā, jebkuru kristīgās liecināšanas veidu vidē, kurā dzīvo. “Ir jābūt gribai kalpot brāļiem un viņos kalpot Kristum. Tādā veidā katrs kristītais varēs atklāt patieso savas dzīves jēgu, ar prieku izbaudot, ko nozīmē būt par “sūtību zemes virsū” (ibid., 273), proti, dažādos veidos un formās esot aicināts “apgaismot, svētīt, dzīvināt, piecelt, dziedināt, atbrīvot” (ibid.) un ļaujot sevi pavadīt,” teica pāvests.

Vaticannews.va