Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Daugavpilī iepazīstinās ar grāmatu „Broņislavs Valpitrs – laikmeta liecinieks”
26.10.2023 pl. 09:53
Šo piektdien, 27. oktobrī, Daugavpilī prezentāciju piedzīvos šī gada augustā izdevniecības „KALA Raksti“ izdotā grāmata „Broņislavs Valpitrs – laikmeta liecinieks”.

Tās ir katoļu garīdznieka, Latvijas Universitātes un Rīgas katoļu Garīgā Semināra profesora Broņislava Valpitra atmiņas par viņa dzīves gaitām un pārdomas par notikumiem, kas ietekmēja viņa darbību un ikdienu, kuras apkopoja mariāņu tēvs un teoloģijas doktors Dmitrijs Artjomovs.

B. Valpitrs dzimis Pristaņas sādžā Ilūkstes draudzes robežās. Jau bērnībā viņš sajuta aicinājumu uz priesterību un palika tam uzticīgs. Studēja Pēterpils garīgajā seminārā, bet 1917. gada boļševiku revolūcijas dēļ bija spiests turpināt studijas Minskas un Viļņas seminārā. Bija viens no pirmajiem jau neatkarīgās Latvijas garīdzniekiem, kas tika iesvētīti atjaunotajā Rīgas diecēzē. Turpināja studijas Kauņas Universitātē un Romā – Pontifikālajā Universitātē “Angelicum”.

Kalpoja kā priesteris vairākās Latgales draudzēs, bija Latvijas Katoļu jaunatnes biedrības valdes loceklis un kapelāns, žurnāla „Sauleite” redaktors kā arī skolu kapelāns. Vairāku lugu autors, kuras publicēja ar preidonīmu Tōlivaļds. Pēc katoļu teoloģijas fakultātes dibināšanas Latvijas Universitātē pildīja pasniedzēja un pētnieka pienākumus, kā arī bija Rīgas Garīgā Semināra profesors un garīgais tēvs, Mariāņu kongregācijas Latvijas provinces priekšnieks.

Arestēts 1948. gadā un pēc vārāku mēnešu ilgas izmeklēšanas tika notiesāts par pretpadomju aģitāciju uz 25 gadiem, soda izciešanas vieta viņam tika nozīmēta Krasnojarskas apgabalā. 1955. gadā viņš tika atbrīvots un nolēma palikt Sibīrijā, lai veiktu pastorālo darbu starp trimdiniekiem, tomēr vietējās milicijas darbinieku piespiests, atgriezās Latvijā un pēdējos divdesmit dzīves gadus kalpoja katoļu draudzēs Kurzemē.

Priesteris Valpitrs, savu draugu un klostera brāļu mudināts, piekrita uzrakstīt darbu, kuru pats nodēvēja par autobiogrāfiju un nosauca “Mans dzīves ceļš”, lasām grāmatas ievadā. Atmiņas tika sarakstītas mašinrakstā piecās burtnīcās, atspoguļojot autora dzīvi, notikumos, to interpretāciju, pārdomas un attieksmi pret tiem. Lasot šo darbu, lasītāji gūs iespēju paskatīties uz liktenīgiem Latvijas vēstures notikumiem ar liecinieka acīm un ielūkoties viņa subjektīvajā šo notikumu vērtējumā.

Grāmatas prezentācija notiks 27. oktobrī pl. 16.Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā).

Grāmatu jau var iegādāties vairākās grāmatnicās Latvijā, kā arī izdevniecības "KALA Raksti” interneta veikalā. 

KABIA