Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Liturģiskās mūzikas darbnīcas Siguldā Piotra Palkas vadībā
23.11.2023 pl. 08:10
Šī gada 3.-5. novembrī Siguldas Jēzus Sirds katoļu baznīcā noritēja Liturģiskās mūzikas darbnīcas ar devīzi „Dievs, sargā manu dvēseli mierā!”, kuras vadīja poļu komponists un diriģents Piotrs Palka.

P. Palka Latvijā bija otro reizi – pirmo reizi viņš vadīja šādas darbnīcas pirms gada Rīgā, pie Betānijas Dominikāņu māsām. Uz šīm darbnīcām daudzi dalībnieki devās, jau iepriekšējās pieredzes iedvesmoti.

Darbs korī un orķestrī ritēja spraigi, bet draudzības un atvērtības uz Dievu un vienam pret otru atmosfērā. Pavisam īsā laikā - pirmie mēģinājumi Piotra Palkas vadībā sākās piektdienas vakarā - tika apgūti 14 dziedājumi, lai jau svētdien pulksten divpadsmitos Siguldas baznīcā 46 koristi un 15 orķestra mūziķi slavētu Dievu Svētajā Misē un nelielā koncertā pēc tās. Lielākā daļa dalībnieku bija no Siguldas, bet bija atbraukuši gan koristi, gan orķestra mūziķi arī no citām Latvijas vietām, tai skaitā – no Liepājas piedalījās čellisti Inga Zirka un Gatis Zirks, kā arī bija pa divi koristi no Liepājas un Saldus.

Īpaši siltu atmosfēru radīja Siguldas draudzes viesmīlība – gan kopīgajās ēdienreizēs draudzes telpās, gan tas, ka nesiguldiešus pie sevis mājās uzņēma Siguldas kora dalībnieki. Korī piedalījās arī priesteris Pāvils Kamola no Ogres, kurš pusdienu pārtraukumā rosināja dalībniekus uz garīgām pārdomām, kā arī interesentiem iemācīja mezglot rožukroņus.

Komponists Piotrs Palka bija patīkami pārsteigts par Latvijas dziedātāju iesaisti un sagatavotību (visiem bija iespēja laikā pirms darbnīcām apgūt savas kora balss partijas). Viņš arī dalījās pārdomās, kāpēc, viņaprāt, ir vērtīgas šādas liturģiskās mūzikas darbnīcas – jo tajās mēs sagatavojamies tam, lai tiktos un dziedātu kopā reiz lielajā Debesu korī. Darbnīcām beidzoties, viņš atsūtīja dalībniekiem savu sveicienu ar vārdiem:

“Liels paldies, Jums, par kopā pavadīto laiku un Jūsu klātbūtni. Par katru, kas veltīja savu laiku un talantus, lai šīs darbnīcas varētu notikt. Es pateicos Jums, par Jūsu iesaistīšanos, par skaisto lūgšanu dziedot - Svētās Mises laikā to varēja gan redzēt, gan dzirdēt.

Man vissvarīgākais ir dalīties savā lielajā mīlestībā pret liturģiju un katru cilvēku, kas dzied Svētajā Misē tā, lai tā būtu mūsu kopīgā lūgšana. Un tā notika. Jūs esat brīnišķīgi cilvēki, piepildīti ar Dieva skaistumu.”

Paldies sakām arī Siguldas pašvaldībai par atbalstu.

Noklausīties darbnīcu noslēguma Sv. Misi un koncertu var šeit.

 

Kristīne Locika