Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Prezentēta Pasaules bērnu dienas programma
05.02.2024 pl. 07:56
Vatikāna preses dienests piektdien iepazīstināja žurnālistus ar pirmo Pasaules bērnu dienu, kuru pasludināja pāvests Francisks. Pasaules bērnu dienas svinības notiks šī gada 25. un 26. maijā, un tās organizē Kultūras un izglītības dikastērijs.

Šī novatoriskā iniciatīva ir mēģinājums atbildēt uz jautājumu, kādu pasauli mēs vēlamies atstāt nākamajām paaudzēm. Runa ir par to, lai bērni būtu centrā un lai mēs rūpētos par viņiem, kā to darīja Jēzus.

Pasākums, kura tēma ir "Redzi, es visu daru jaunu", vienlaicīgi notiks Romā un diecēzēs visā pasaulē. Kardināls Žozē Tolentīno de Mendonca pastāstīja, ka pāvests nāca klajā ar šo ideju pēc tam, kad pagājušā gada novembrī Pāvila VI zālē viņš tikās ar vairāk nekā 8000 bērnu. Svētais tēvs vēlas, lai bērni būtu šī pasākuma galvenie varoņi. Tāpēc tieši viņi bija tie, kas uzdeva pāvestam jautājumus, nevis tikai nolasīja pieaugušo iepriekš sagatavotos jautājumus. Tā tas notiks arī pasaules tikšanās laikā," uzsvēra Marko Impaliaco. Viņš ir Svētā Džila kopienas vadītājs, kas ir iesaistījusies sagatavošanās darbos. Viņš atklāja, ka pasākumā piedalīsies arī bērni no karadarbības zonām, kuri ar saviem vienaudžiem dalīsies sapņos par mieru. Marko Impaliazzo raksturoja gaidāmās svinības kā "prieka un cerības injekciju Baznīcai".

Savukārt Kultūras un izglītības dikastērija prefekts tās nosauca par Baznīcas kopības pieredzi, kas ir ļoti nepieciešama sašķeltības nomocītajā pasaulē. "Tā būs sēklas iemešana zemē, kas ar laiku nesīs bagātīgus augļus, kā tas notika ar Pasaules Jauniešu dienām," uzsvēra kardināls Tolentīno de Mendonca.

Galvenās svinības notiks Romā. Tajā pašā laikā pāvests vēlas, lai šī iniciatīva notiktu arī visās pasaules diecēzēs un kļūtu par pastāvīgu Baznīcas ikgadējo pasākumu kalendāra sastāvdaļu. Priesteris Enzo Fortunato, kurš ir Pasaules bērnu dienas pasākumu koordinators, informēja, ka dalībniekiem tiek gatavoti trīs projekti (garīgais, solidaritātes un kultūras), kuros ar brīvprātīgo palīdzību būs iespējams iesaistīties jau nedēļu pirms tikšanās sākuma. Centrālais notikums būs sestdienas vigīlija kopā ar Francisku, kurā bērni dalīsies savās liecībās un iztaujās pāvestu, kā arī svētdienas Euharistija. Organizatori uzsvēra, ka par bērnu tikšanās dalībnieku skaitu varēs runāt tikai tad, kad būs noslēgusies reģistrācija. Starp tēmām, kas tiks aplūkotas, ir miera veicināšana, vides aizsardzība un attiecību veidošana ar Jēzu kā draugu un skolotāju. Pasākumā varēs piedalīties bērni vecumā no 6 līdz 12 gadiem. Katrai septiņu cilvēku grupai būs divi pieaugušie pavadoņi. Reģistrācija Pasaules bērnu dienai sākās 2. februārī. Plašāka informācija: https://www.worldchildrenday.org

Vaticannews.va