Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Parolins: sarunas pāvesta skatījumā ir nevis padošanās, bet miera nosacījums
14.03.2024 pl. 07:59
Itāļu laikraksts “Corriere della Sera” 12. martā publicēja kardināla Pjetro Parolina interviju, kurā viņš komentē iepriekš pāvesta Šveices medijam RSI teikto par Ukrainu. Karš pret Ukrainu sākās nevis kā nekontrolējama dabas katastrofa, bet gan ar cilvēka lēmumu, tāpēc to var izbeigt cilvēks – saka Parolins.

Intervijā Vatikāna valsts sekretārs, kardināls Pjetro Parolins, uzsver, ka lielu rezonansi izraisījušie pāvesta Franciska vārdi par drosmi pacelt balto karogu nav Ukrainai adresēts aicinājums padoties, bet gan sākt sarunas.

Ja pāvests aicina vest sarunas, nevis padoties, tad kāpēc viņš vēršas tikai pie vienas puses, tas ir, pie Ukrainas, bet nevis Krievijas? – kardinālam Parolinam jautāja laikraksta Corriere della Sera žurnālists Džans Gvido Veki. Atbildot, kardināls atgādināja pāvesta 25. februārī izteikto aicinājumu “radīt apstākļus diplomātiskam risinājumam, lai panāktu taisnīgu un ilgtspējīgu mieru”. Šajā ziņā ir skaidrs, ka par šādu apstākļu radīšanu nav atbildīga tikai viena no pusēm, bet gan abas, un pirmais nosacījums ir agresijas pārtraukšana – sacīja Pjetro Parolins. Svētais Krēsls pieturas pie šīs nostājas un turpina aicināt uz uguns pārtraukšanu, un tieši agresoram pirmajam ir jāpārtrauc uguns.  Tikai tad var sākt sarunas. Pāvests saka, ka sarunas nav vājuma, bet gan spēka izpausme. Tā nav padošanās, bet gan drosme. Viņš arī saka, ka mums ir vairāk jānovērtē cilvēka dzīvība un ka šajā karā jau ir zaudētas simtiem tūkstošu dzīvību. Šie vārdi attiecas gan uz Ukrainu, gan arī uz Svēto zemi un citiem konfliktiem pasaulē.

Vai ir vēl iespējams panākt diplomātisku risinājumu? Tā kā lēmumi ir atkarīgi no cilvēka gribas, tad vienmēr ir iespējams diplomātisks risinājums – sacīja Vatikāna valsts sekretārs. Karš pret Ukrainu nesākās kā nekontrolējama dabas katastrofa, bet gan sākās ar cilvēka brīvās gribas lēmumu. Un cilvēkam, kurš ar tās pašas gribas lēmumu izraisīja šo traģēdiju, ir arī iespēja un pienākas atbildība pieņemt mērus, lai to izbeigtu un pavērtu ceļu diplomātiskam risinājumam.

Vaticannews.va