Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Bērnu slimnīca "Bambino Gesù" svinēs 100 gadus kopā ar pāvestu
15.03.2024 pl. 08:11
Sestdien, 16. martā, Vatikānā ieradīsies vairāk nekā 3 tk. pediatriskās slimnīcas “Bambino Gesù” sešu filiāļu darbinieki kopā ar pacientiem un viņu ģimenes locekļiem. Viņus Pāvila VI zālē pieņems audiencē pāvests Francisks.

Bērnu slimnīcu 1869. gadā nodibināja Salviati ģimene. Šogad apritēja 100 kopš tā pieder Svētajam Krēslam. 1924. gada 20. februārī Salviati ģimene uzdāvināja “Bambino Gesù” slimnīcu Vatikānam. Tādējādi pirmā Itālijas slimnīca, kas bija pilnīgi veltīta bērniem, kļuva par “Pāvesta slimnīcu”. Atzīmējot šo gadskārtu, Svētais tēvs pieņems audiencē ārstus, medmāsas un medbrāļus, pētniekus, tehniskās un administratīvās nodaļas personālu, brīvprātīgos un pacientus kopā ar viņu ģimenes locekļiem.

Pirms simts gadiem veiktais Salviati ģimenes dāvinājums ir nesis bagātīgus augļus, un nelielā slimnīca Džanikolo kalnā, Romā, šodien ir viens no lielākajiem akadēmiskās pētniecības un pediatriskās aprūpes centriem Eiropā. Slimnīca, kas ir atskaites punkts daudzām ģimenēm ne tikai Romā un Lacio apgabalā, bet arī Itālijā un pasaulē, ir izvietota sešās vietās. Visās filiālēs kopā ir 627 gultasvietas. Katru gadu tur tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība aptuveni 95 tk. reižu, notiek 30 tk. hospitalizācijas, tiek veiktas vairāk nekā 32 tk. ķirurģiskās procedūras un tiek sniegti 2 milj. 500 tk. ambulatoro pakalpojumu.

“Pāvesta slimnīcā” ir pieejamas visas medicīniskās un ķirurģiskās specialitātes pediatrijas jomā. Inovatīvāko aprūpes jomu vidū ierindojas transplantoloģija, ģenētisko un iedzimtu vielmaiņas slimību ārstēšana, kardioloģija, neiroloģija, onkohematoloģija un rehabilitācija. Līdztekus medicīniskajai aprūpei notiek intensīva pētnieciskā darbība, kas galvenokārt koncentrējas Svētā Pāvila ārpus mūriem slimnīcas lielajās laboratorijās, kurās strādā gandrīz 2000 pētnieku. Katru gadu slimnīcā tiek īstenoti aptuveni 1000 pētniecības projektu un klīnisko pētījumu, un tiek publicētas vairāk nekā 1300 zinātnisko publikāciju.

Kā norādīts slimnīcas izdotajā paziņojumā, sestdien visskaistākā dāvana pāvestam Franciskam būs vairāk nekā 200 bērnu un viņu vecāku smaidi. Tie ir bērni, kuri ārstējas “Bambino Gesù” slimnīcā un kuri ieradīsies Pāvila VI zālē, Vatikānā. Viņu vidū būs arī bērni no ārzemēm, no “pasaules perifērijām”, kur tiem nav iespējams ārstēties. Īpaši runa ir par tām vietām pasaulē, kur notiek kari, kas viņus ir ievainojuši un atņēmuši viņiem mājas un mīlestību. Slimnīcā ārstējas arī bērni no Ukrainas un Gazas. Katru gadu šī medicīnas iestāde humanitārās palīdzības ietvarā uzņem vairāk nekā 300 pacientu, un tā ir iesaistīta arī starptautiskos sadarbības projektos 18 valstīs, lai apmācītu veselības aprūpes personālu un veiktu augsti specializētas procedūras.

Audiences dalībnieki sestdien no pulksten 8.30 ieradīsies Pāvila VI zālē, kur dažādu asociāciju brīvprātīgie, kuri sadarbojas ar slimnīcu, izklaidēs bērnus līdz pulksten 9.30, kad ieradīsies pāvests. Svēto tēvu sagaidīs 50 bērnu grupa ar plakātu ar uzrakstu “Dzīves, kas atbalsta dzīvību”. Pēc uzrunas Francisks sveiks slimnīcas “Bambino Gesù” prezidentu Ticiano Onesti, šīs slimnīcas dibinātāju ģimenes mantinieci – hercogieni Mariju Grāciju Salviati un mazos pacientus ar viņu ģimenēm.

Visbeidzot, Svētajam tēvam tiks pasniegts grozs ar zīmītēm, ko iepriekšējo nedēļu laikā būs sarakstījuši mazāki un lielāki slimnīcas pacienti. Tie būs pāvestam veltīti bērnu ieraksti. “Mēs no sirds pateicamies pāvestam Franciskam par šo jauno satikšanās iespēju”, saka prezidents Onesti, “jo, pieņemot mūs šajā audiencē, viņš kārtējo reizi apliecina mums savu tuvību un mīlestību pret mūsu slimnīcu, un apliecina mums savu uzticību”. Šajā sakarā Onesti turpina: “Es veltu savas domas un pateicību ārstiem, medmāsām un visam veselības aprūpes personālam, kas nevarēs piedalīties audiencē, jo ir iesaistīti kalpošanā slimnīcā, ko nekad nevar pārtraukt”. “Veikt pētījumus, ārstēt slimību, uzveikt ģimeņu vientulību” – tas, “Bambino Gesù” slimnīcas vadītāja vārdiem runājot, ir “mūsu darba mērķis; tā ir privilēģija, kas mums ir dota, jo, ārstējot bērnus un jauniešus no visas pasaules, mēs rūpējamies par mūsu nākotni”.

Kā jau minēts, Romā un Lacio apgabalā ir sešas Jēzus Bērna vārdā nosauktās pediatriskās slimnīcas filiāles. Viena atrodas dažu soļu attālumā no Vatikāna – Džanikolo kalnā, divas – Svētā Pāvila ārpus mūriem bazilikas tuvumā, bet trīs – pašā Tirēnu jūras krastā, aptuveni 40 un 60 km no Romas – Palidoro, Passoskuro un Santa Marinellā. Slimnīca “Bambino Gesù” bija pirmā bērnu slimnīca Itālijā. Tagad tā pieder Svētajam Krēslam. Slimnīcas vajadzībām tiek izmantots arī Vatikāna dārzos esošais helikopteru laukums, uz kurieni no dažādām Itālijas vietām smagi saslimušie vai cietušie bērni tiek atgādāti ar neatliekamās palīdzības helikopteru un uzreiz ar automašīnu nogādāti slimnīcā.

Vaticannews.va