Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Tiesa sagrauj laikraksta publikāciju par Polijas bīskapu! Spriedums atklāj "krusta karu" pret katoļiem.
26.05.2024 pl. 10:19
Portāls “wPolityce.pl” ir ieguvis rakstveida pamatojumu Svidņicas apgabaltiesas spriedumam, kas atspēko laikrakstā "Gazeta Wyborcza" publicēto nepatieso informāciju par Svidņicas bīskapu Mareku Mendiku, kuru redaktore Eva Vilčiņska apsūdzēja pedofilijā.

Tiesa uzsvēra, ka autorei nebija nekādu pierādījumu tam, bet garīdznieka stigmatizācija ir pilnīgi prettiesiska un ir nodarījusi viņam ārkārtīgi lielu kaitējumu.

"Gazeta Wyborcza" atkārtoja "Newsweek" publicētos melus par bīskapu Mendiku. Runa bija par iespējamu seksuālu uzmākšanos pusaudzim. Acīmredzamās nejēdzības atmaskoja ne tikai Vatikāna īpašā tiesa, bet arī prokuratūra. Tagad laikraksta "Gazeta Wyborcza" izdevējai "Agorai" ir jāatvainojas bīskapam un jāsamaksā 50 000 zlotu (11 800 eiro) labdarības mērķiem. Vērts pievērst uzmanību Svidņicas sprieduma pamatojuma saturam, ko ieguvis portāls “wPolityce.pl”.

Pēc materiālu publicēšanas prasītājam nācās stāties pretī baumām un komentāriem par viņu. Prasītājs kļuva par tā saucamo naida upuri internetā. Atbildētāji pārkāpa prasītāja personiskās tiesības, ne tikai pārkāpjot Preses likuma 12. pantu, bet arī preses materiālos lietojot frāzes, kas negatīvi formulē prasītāja uzvedību kā "Svidņicas bīskapu, kas apsūdzēts pedofilijā". Par ko viņi nesniedza nekādus pierādījumus, lasām pamatojumā.

Apsūdzētās Evas Vilčiņskas lietotās frāzes neapšaubāmi pārsniedz profesionāļu, tostarp žurnālistu, pieņemtos faktu un parādību aprakstīšanas standartus, un tās ir tālu no faktiskām un objektīvām. Turklāt apsūdzētā nav pārbaudījusi iegūto informāciju ar citiem avotiem. Viņa nemēģināja ar prasītāju noskaidrot viņas rīcībā esošās informācijas patiesumu. Viņa tikai vienu reizi mēģināja sazināties ar Švidņicas kūrijas pārstāvi un to darīja ar īsziņas starpniecību, ko nevar uzskatīt par rūpīgu lietas izzināšanu, lūdzot prasītāju paust nostāju attiecībā uz Andžeja (bīskapa iespējamā upura) izteikumiem, skaidro Svidņicas tiesa.

Tiesnese arī uzsvēra, ka garīdznieks piedzīvoja netaisnīgu stigmatizāciju.

Konkrētajā gadījumā atbildētāju rīcības prettiesiskums ir acīmredzams. Nepatiesas, nepārbaudītas un aizskarošas informācijas sniegšana, kas pārkāpj prasītāja personiskās tiesības, ir prettiesiska darbība. Jāuzsver, ka prasītāja personisko tiesību aizskāruma un kaitējuma apmērs ir smags un ārkārtīgi liels. Pilnīgi nepamatotu pedofilijas apsūdzību publiska izpaušana stigmatizē cilvēku uz mūžu – atzīmē tiesa.

Pārejot pie šīs lietas būtības, jāatzīst, ka atbildētāja Eva Vilčiņska neievēroja žurnālistikas godprātību pirms materiālu publicēšanas ar Andžeja piedalīšanos, viņa nepārbaudīja informāciju par pusaudzi kā personu, dokumentāciju, informāciju no trešajām personām. Atbildētāja apgalvoja, ka viņa nepamanīja neko, kas varētu apšaubīt Andžeja uzticamību. Apsūdzētā Eva Vilčiņska paziņoja, ka zināja, ka tam nav pierādījumu, ka tas ir vārds pret vārdu, lasām pamatojumā.

Bīskaps Mareks Mendiks ir naida upuris, ko daļa Polijas mediju izrāda pret garīdzniekiem.

Šis ir kārtējais spriedums, kas apstiprina mūsu argumentu pamatotību – šīs mediju publikācijas bija nepatiesas un iedragāja bīskapa labo vārdu. Jāatzīmē vēl tas, ka "Gazeta Wyborcza" nemaz nejutās vainīga. Tomēr beidzot panākta taisnība, portālam “Gosc.pl” uzreiz pēc sprieduma komentēja bīskapa Mendika pilnvarotais priesteris Arturs Vdočiks.

Šodien Polijā dzīvības un karjeras tiek iznīcinātas bez pierādījumiem, pamatojoties uz izdomātām apsūdzībām vai pat meliem. Bīskaps Mendiks izturēja šo uzbrukumu, uzvarēja pret naidpilnajiem medijiem, taču samaksāja par to milzīgu cenu.

Wpolityce.pl