Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kas tagad notiek?
08.04.2005 pl. 15:10

Īsas ziņas par turpmāk notiekošo sakarā ar pāvesta Jāņa Pāvila II nāvi.


08.05.2005., 15:10 - Pāvesta bēres

Apmēram 2,5 miljonu ticīgo un vairāk nekā 200 delegācijas ieradās Romā, lai piedalītos Jāņa Pāvila II bēru ceremonijā.

Vērts ir atzīmēt, ka starp citu kristīgo Baznīcu pārstāvjiem, bija arī Konstantinopoles patriarhs - Bartolomejs I, metropolits Kirils - no Krievu Pareizticīgās Baznīcas un metropolits Hristodulos - Grieķu Pareizticīgas Baznīcas virsgans.

Pāvesta zārks no ciprisa koka, tika greznots ar sarkanām lentēm, kā arī ar Apustuliskā kambara, Pāvesta mājas prefektūras, Pāvesta liturģisko ritu institūcijas un Vatikāna kapitulas zīmogiem. Šis zārks tika novietots citā cinkotā koka zarkā, kurā ievietoja arī pontifikāta piemiņas orderus. Tad zārks tika slēgts un apzīmogots ar minēto iestāžu zīmogiem. Uz zārka vāka tika novietots krusts un Pāvesta ģērbonis. Laikā, kad zārku nolaida kapā, tika dziedāts dziedājums - “Salve Regina” (Esi sveicināta, žēlsirdības Māte).

Jāņa Pāvila II kaps izskatīsies līdzīgs Pāvila VI kapam, kurš arī vēlējās tikt apglabātam zemē.

  
  

+++

07.04.2005., 23:55

Šodien tika publiskots Jāņa Pāvila II testaments. Pirmais ieraksts ir no 6. marta 1979. gada. Publiskotajā tekstā, Pāvests vairākas reizes atsaucas uz ierakstu tieši no šīs dienas, kur ir arī teikts par iespējamo apglabāšanas vietu. Pāvests izteicās, ka par viņa atdusas vietu lems “Kardināli un Tautieši”, vēlāk skaidrojot, ka ar “Tautiešiem” jāsaprot Krakovas Metropolitu vai Polijas Bīskapu konferences galveno padomi. Pāvests lūdza, lai “kardināli” izpildītu iespējamo Polijas bīskapu lūgumu, bet uzsvēra arī, ka “kardināliem” nav pienākuma jautāt Polijas bīskapiem par šo lietu, tomēr tie var to izdarīt, ja to uzskatīs par vajadzīgu.

Pāvesta Jāņa Pāvila II atdusas vieta būs Vatikāna kapi zem sv. Pētera bazilikas. Saskaņā ar Jāņa Pāvila II testamentu, viņš tiks apglabāts zemē kapellā, kurā agrāk stāvēja svētīgā Jāņa XXIII sarkofāgs. Kapella atrodas pāris metrus no sv. Pētera kapa.

Zem sv. Pētera bazilikas ir apglabāti apmēram 160 pāvesti. Daudzi citi atdusas katakombās, lielajās bazilikās vai arī Romas mazajās baznīcās. Daži ir apglabāti Viterbo, Perudžiā, Akvilā, Aviņjonā vai Bambergā. Par daudzu pāvestu kapiem nav nekādu ziņu.

+++

Latvija, 07.04.2005., 11:28 / LRKB IC

Visu nedēļu Latvijas baznīcās tiek aizlūgts par pāvesta Jāņa Pāvila II dvēseles mieru.

Ceturtdien, 7. aprīlī plkst. 18:00 Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā notiks dievkalpojums Svētā tēva piemiņai, kuru vadīs Liepājas diecēzes bīskaps Vilhelms Lapelis.

Piektdien, 8. aprīlī, visā Latvijā izsludināta sēru diena. Tiks izkārti karogi, pie kuriem plīvos sēru lentes, kas liecinās, ka mūžībā iegājis pāvests Jānis Pāvils II – divdesmitā gadsimta garīgā autoritāte, kas atstāja milzīgu ietekmi Eiropas tautu brīvības apziņas iegūšanā.
Plkst. 11:00 Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē būs iespēja kopīgi skatīties pāvesta Jāņa Pāvila II bēru dievkalpojumu no Vatikāna.

Sestdien, 16. aprīlī plkst. 16.30 Sv. Jēkaba katedrālē koncerts pāvesta Jāņa Pāvila II piemiņai.

Tāpat ir iespēja dalīties un lasīt par pāvesta lomu ticīgo dzīvēs Latvijas Katoļu Baznīcas Informācijas centra izveidotajā mājas lapā: www.katolis.lv/w/vatikans/JPII.htm

Arī Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles foajē ir novietota grāmata, kurā ierakstīt savas atmiņas, pārdomas, izjūtas utt.

+++

Roma, 06.04.2005., 22:20

Romā jau ir vairāk nekā miljons svētceļnieku. Neviens nespēj savaldīt pilnīgo satiksmes haosu. Daudzas ielas pilsētas centrā ir nepārbraucamas, bet Vatikāna tuvumā - pat nepārejamas.

Gvido Bertolaso, itāļu Civilās aizsardzības priekšnieks, atbildīgais par svētceļnieku drošību, informēja, ka tika nolemts aizturēt apmeklētāju plūsmu uz Vatikānu.

Viss rajons jau ir pārpildīts līdz maksimumam un tālākais svētceļnieku pieplūdums varētu izraisīt lielas briesmas. Sakarā ar to, šovakar arī tiks slēgta apmeklētāju rinda uz sv. Pētera baziliku. Visi, kas pašlaik atrodas Vatikāna rajonā, varēs tur palikt līdz Jāņa Pāvila II bēru dienai, bet vairs neviens tur nebūs ielaists (izņemot, protams, pašus iedzīvotājus).

Visi, kuri tagad brauc uz Vatikānu, būs virzīti uz noteiktiem laukumiem Romā (Stadio Flaminio, Piazza del Popolo, Circo Massimo un laukumi pie bazilikām). Tur būs arī novietoti lieli teleekrāni, no kuriem būs iespēja noskatīties Sv. Misi un bēru ceremoniju.

Pēc laukumu aizpildīšanas, svētceļnieki būs virzīti uz Tor Vergata pie Romas, pāris kilometrus aiz Romas apvedceļa, kur 2000. gadā notika Pāvesta tikšanās ar jauniešiem. Tur būs sagatavota visa vajadzīgā infrastruktūra un lielie teleekrāni.

 

+++

06.04.2005., 15:50

Žoakins Navaro-Valss paziņoja, ka kardināli ir vienojušies par konklāva datumu. Konklāvs sāksies pirmdien, 18. aprīlī.

Kardināli ir nolēmuši arī publiskot visu Jāņa Pāvila II testamentu gan originālā valodā - poliski, gan itāliski. Testaments ir 15 lappušu garš un bija rakstīts dažādos gados. Teksts būs publiskots rīt, 7. aprīlī.

+++

Vatikāns, 05.04.2005., 21:30

Vakar vakarā Jāņa Pāvila II mirstīgās atliekas kardinālu pavadībā tika pārvietotas no Klementa zāles uz sv. Pētera baziliku.

Ceremoniju vadīja kardināls Somalo, kurš klātesošos uzrunāja ar sekojošiem vārdiem: “Ar lielu aizkustinājumu pavadām Pāvesta mirstīgās atliekas uz Vatikāna baziliku, kur viņš bieži kalpoja kā Romas bīskaps un Vispārējās Baznīcas gans. Atstājot šo māju, mēs pateicamies par neskaitāmajām dāvanām, kuras caur savu kalpu Kungs izlēja pār visu kristīgo tautu. Kungs, pieņem viņu savā mūžīgās gaismas un miera mājā, un dod Taviem ticīgajiem spēku iet ceļā, kuru viņš ir ieteicis.”

Dziedot 23. psalmu - “Kungs  mani vada, man nekā netrūkst”, kardināli izveidoja procesiju, sākot no kardināliem-diakoniem un kardināliem-prezbiteriem, līdz kardināliem-bīskapiem. Jāņa Pāvila II mirstīgās atliekas nesa 12 vīrieši, blakus gāja Šveices gvarde un konventuālie franciskāņi – Pāvesta mājas biktstēvi, turot rokās aizdegtas sveces.

Procesija, kas ilga 20 minūtes, pie Vara vārtiem tika sagaidīta ar aplaudēšanu – pēc itāļu ieražas. Gājiena laikā bija dziedāti psalmi un Visu svēto litānija.

Pāvesta mirstīgās atliekas tika novietotas uz speciāli sagatavota katafalka, kur tās paliks līdz bēru dienai. No plkst. 21:00 sapulcinātie ticīgie varēja sākt atvadīties no Pāvesta. Līdz šim brīdim to ir izdarījuši jau vairāk nekā 500 tūkstošu ticīgo.

 

+++

Liepāja, 05.04.2005., 15:20

Liepājas sv. Jāzepa katoļu katedrālē pāvesta Jāņa Pāvila II bēru dienā piektdien, 8. aprīlī plkst.11 notiks Sv. Mise, kuru vadīs Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis.

Visi mīļi aicināti uz kopīgu aizlūgumu par pāvesta dvēseli.

+++

04.04.2005., 15:10

Jāņa Pāvila II bēres notiks piektdien, 8. aprīlī plkst. 10:00 (Latvijā 11:00) no rīta. Pāvests tiks apglabāts zem sv. Pētera bazilikas.

Lēmumu par bēru laiku un apbedīšanas vietu, pieņēma Kardinālu kolēģija, kas sapulcējās pirmspusdienā. Tajā piedalījās 65 kardināli. Vēl nav pieņemts lēmums par konklāva datumu.

Sākot no rītdienas, Kardinālu kolēģija pulcēsies vienu reizi dienā, plkst. 10:00 no rīta. Uz Vatikānu jau brauc kardināli no visas pasaules.

+++

04.04.2005., 13:30

Pēc Jāņa Pāvila II nāves daudzas pasaules valstis izsludināja sēru laiku  Eiropā, Tuvajos Austrumos, Latīņamerikā un Āzijā.

Filipinās, vienīgajā Āzijas valstī, kur ir katoļu vairākums, sēru laiks ilgs no pirmdienas līdz Pāvesta bērēm.

Brazīlijā  sēras oficiāli ilgs septiņas dienas; Paragvajā un Gabonā – piecas, bet Kostarikā – četras. Itālijā, Portugālē, Maltā, Haitī, Čīlē, Bolīvijā, Zaļās pussalas salās, Seišelu salās, Malāvi un Austrumtimorā - paredzētas trīs dienu sēras.  Trīs dienu sēras notiks arī komunistiskajā Kubā, kur jau tika ziņots par bēru ceremoniju pārraidi no Vatikāna. Spānijā un Peru sēras notiek šodien, tas ir, pirmdien.

Indijā, kur ir apmēram 2% katoļu, kā cieņas zīme pret Pāvestu, arī tika izsludinātas trīs dienu sēras, kas iesākās jau svētdien. Premjerministrs Manmohans Sings nosauca Pāvestu par “visu cilvēku tēvu”.

Negaidīti arī Ēģiptē – musulmaņu valstī, kur ir ļoti maz katoļu – prezidents Hosnis Mubaraks pasludināja trīs dienu sēras - par cieņas zīmi “Jāņa Pāvila II darbībai Arābu un palestīniešu tautas labā”. Trīs dienu sēras tika izsludinātas arī Libānā.

Arī musulmaņu Albānijā pirmdiena ir sēru diena, bet Kosovā sēras ilgs divas dienas – svētdien un pirmdien.

+++

Vatikāns, 03.04.2005., 15:10

Klementa zālē Apustuliskajā pilī notiek lūgšanas pie Jāņa Pāvila II mirstīgajām atliekām. Tās tika ieģērbtas pontifikālās drānās un novietotas katafalkā, kas stāv vietā, kur audienču laikā stavēja Pāvesta krēsls.

Mirušajam pāvestam atdod godu kardināli, bīskapi, Romas kūrijas darbinieki, kā arī daudzi politiķi, arī Itālijas prezidents Karlo Azeljo Čiampi un premjerministrs Silvjo Berluskoni. Sapulcinātie nodziedāja himnu: “Dies illa, dies irae”.

Pie katafalka ar Jāņa Pāvila II mirstīgām atliekām tika novietots krusts un aizdegta Lieldienu svece. Notika arī apslacīšana ar svētīto ūdeni. Sapulcinātie lūdzas klusumā, bet tie, kuri iet garām katafalkam, uz brīdi apstājas un paklanās.

+++

Liepāja, 03.04.2005., 14:36

Liepājas sv. Jāzepa katoļu katedrālē pāvesta Jāņa Pāvila II bēru dienā plkst. vienpadsmitos notiks Sv. Mise, kuru vadīs Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis.

                Vēl - 
                Pasākumi Romas pāvesta nāves gadījumā (Apollo.LV)