Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Latvijas prezidentes vizīte Vatikānā
30.06.2005 pl. 21:06

LETA - LRKB IC

Ceturtdien, 30. jūnijā, Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga savas Itālijas vizītes ietvaros viesojās arī Vatikānā, kur tikās ar Pāvestu Benediktu XVI un Vatikāna Valsts sekretāru Kardinālu Andželo Sodano.

Tikšanās laikā pāvests svētīja Latviju un tās tautu, kā arī novēlēja valstij turpināt attīstīties pēc daudzajiem nebrīves gadiem, kad arī ticības brīvība bija ierobežota.

Vīķe-Freiberga pāvestam atgādināja savu ielūgumu ierasties Latvijā. Pāvesta attieksme pret to bija pozitīva, taču viņš atzina, ka darbā ir daudz uzdevumu un prioritāšu.

Pāvests bija lasījis Jānim Pāvilam II adresēto vēstuli par Otrā pasaules kara beigām. Viņš pauda izpratni par Baltijas valstu vēsturi un atbalstu Valsts prezidentes pozīcijai.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī Eiropas aktuālā politiskā situācija. Pāvests bija ieinteresēts, kādu lomu Latvija spēlēs jaunajā Eiropā. Runājot par Eiropas Savienības (ES) konstitūcijas referendumiem, viņš norādīja, ka tas bija balsojums pret valdībām, nevis pret Eiropas kopējām vērtībām, viena no kurām ir arī kristietība.

Saruna noritējusi sākumā angļu valodā, pēc tam vāciski. Dzirdot prezidenti runājam vāciski, pāvests atzīmēja, ka Latvijā ilgu laiku bijis jūtams vācu valodas iespaids.

Kad Valsts prezidente un Latvijas delegācija pāvesta pavadībā devās cauri Vatikāna Klementīnes zālei, viņus sveica Šveices gvarde. Tam sekoja 20 minūšu pāvesta un prezidentes saruna pāvesta bibliotēkā.

Pēc tam prezidente pāvestu iepazīstināja ar Latvijas delegāciju, kuras sastāvā bija satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP), zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), Prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars, prezidentes ārlietu padomnieks Andrejs Pildegoviņčš, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normunds Penke, prezidentes adjutants Intars Jundze.

Vīķe-Freiberga pāvestam dāvināja sudraba ozolzaru ar trīs ozolzīlēm, norādot, ka tas simbolizē spēku. Savukārt pāvests prezidentei dāvināja pontifikāta monētu komplektu ar Jāņa Pāvila II ģīmetni. Arī pārējie delegācijas pārstāvji dāvinājumā saņēma pontifikāta monētas.

Pēc audiences pie pāvesta prezidente tikās ar Vatikāna valsts sekretāru kardinālu Sodano. Saruna noritēja franču valodā un uz prezidenti iespaidu atstājis tas, cik labi kardināls pārzinājis Latvijas baznīcas vēsturi.

Kā žurnālistiem norādīja Vīķe-Freiberga, Latvijas delegāciju pavadošie bīskapi atzinuši, ka Benedikts XVI ir ļoti pazemīgs un paļāvībā uz savas ticības spēku cer izpildīt pienākumus, ko viņam uzticējusi kardinālu kolēģija.

LRKB IC,
 Materiāls sagatavots izmantojot ziņu aģentūras LETA materiālus