Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kurzemes garīdznieku sanāksme Gudeniekos
31.08.2005 pl. 11:19

Tā nu Dievam savā apredzībā bija labpaticis izkārtot, ka Kurzemes garīdznieku sanāksme, kas iekrita sv. Jāņa Kristītāja mocekļa nāves piemiņas dienā, notika Gudenieku sv. Jāņa Kristītāja draudzes telpās.

Suitu novada Gudenieku puses ļaudis jau sen esot ilgojušies, lai Kurzemes garīdznieki arī pie viņiem sanāktu kopā apspriest Baznīcas lietas. Tuvākās apkārtnes ļaudīm tā bija arī iespēja piedalīties Svētajā Misē savā baznīcā, kurā pats galvenais Baznīcas dievkalpojums nemaz nenotiek tik bieži kā gribētos – tikai divas reizes mēnesī.

Sanāksme sākās pulksten 11:00. Šoreiz ieradušies bija pilnīgi visi Liepājas diecēzē strādājošie garīdznieki, mūkus – ordeņu priesterus ieskaitot, vienīgi bīskaps emerits (pensionārs) Andrejs Ārvaldis Brumanis, kas pats nāk no Gudenieku draudzes un bērnu dienās ir piedalījies arī draudzes baznīcas celtniecībā, nevarēja ierasties, tāpēc nosūtīja savas puses ļaudīm sveicienus ar bīskapa Vilhelma Lapeļa starpniecību.

Sanāksmes pirmajā daļā bīskaps V. Lapelis uzstājās ar priekšlasījumu par Grēksūdzes sakramentu. Grēku piedošanu mēs saņemam no Dieva, taču lai tā īstenotos tieši katra mūsu dzīvē, Kristus iedibināja Grēksūdzes sakramentu, kurā mēs savus grēkus izsūdzam Dieva izvēlētam cilvēkam – priesterim, un viņš Dieva vārdā mums tos piedod ar Kristus dotās pilnvaras spēku (par to varam lasīt Jāņa evaņģēlija 20. nodaļā, kur aprakstīts, kā Jēzus pēc savas augšāmcelšanās dvesa uz saviem apustuļiem un sacīja: “Saņemiet Svēto Garu! Kam jūs grēkus piedosiet, tiem tie tiks piedoti; kam aizturēsiet, tiem tie ir aizturēti”). (sal. Jņ 20, 22-23)

Bīskaps atzīmēja dažas svarīgas lietas, kas būtu noteikti jāņem vērā svinot šo sakramentu:

        - lai sakraments būtu derīgs, sūdzot smagos grēkus, ir jānosauc to skaits;
        - kas attiecas uz smagajiem grēkiem – ir cilvēki, kas vieglprātīgi uztver savas attiecības ar Dievu un nezina, ka nepiedalīšanās svētdienas Svētajā Misē bez nopietna iemesla ir smags grēks. Ja tā ir noticis, lai atkal varētu pieņemt svēto komūniju, noteikti ir jāiet pie grēksūdzes;
        - grēksūdzei ir labi jāsagatavojas, jo tā ir Dieva žēlastība, kas nesīs daudz labu augļu mūsu dvēselē, ja paši uz to gaidīsim.

Pēc uzrunas bija brīvs brīdis, kurā pašiem garīdzniekiem bija iespēja pieiet pie grēksūdzes. Tad pulksten 12:30 sākās Svētā Mise. Lai gan bija darbdienas vidus, tomēr bija sapulcējušies daudz ļaužu, kas vēlējās piedalīties šai dievkalpojumā.

Pēc Svētās Mises garīdznieki kopīgi lūdzās breviāra Dienas vidus lūgšanu, pēc tam sekoja pusdienas. Pēc pusdienām priesteri dalījās pieredzē par vasarā rīkotajiem garīgajiem pasākumiem: vasaras svētdienas skola Liepājā, nometne “Oāze” un pēc tam paaicinājumu seminārs “Dzīves krustcelēs” Jūrkalnē, svētceļojums Liepāja – Aglona un citi. Liepājas dominikāņu klostera priors tēvs Jānis (Pēteris Aglonietis) OP pastāstīja arī par grūtībām, ko nācās piedzīvot viņa vadītajai grupai Jauniešu dienās Ķelnē – plūdi Eiropas vidienē izjauca daļu no plānotās programmas. Priesteri arī ziņoja par gaidāmajiem pasākumiem: 24. septembrī tiks iesvētīts sv. Agates godam veltītās baznīcas pamatakmens Kalnu pagastā, arī Dundagas pagastā izdevies atrisināt zemes jautājumu un šogad varētu tikt iesvētīts pamatakmens jaunceļamai baznīcai, Talsos praktiski ir pabeigts baznīcas zvanu tornis un kopā ar jaunajiem zvaniem 11. septembrī, bīskapa vizitācijas laikā, tie tiks iesvētīti.

Nākamo Kurzemes garīdznieku sanāksmi nolēma sasaukt 10. oktobrī Ventspils sv. Krusta draudzes telpās. Sanāksme noslēdzās ar kopīgām Vesperēm.

Lai Dievs palīdz garīdzniekiem īstenot labi ieplānotos darbus!

Diakons Jānis Mētra