Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Vizīte ticības stiprināšanai
05.09.2005 pl. 23:21

Dina Poriņa

Bīskapa svētība ir īpaša, uzskata daudzi dievlūdzēji, kuri svētdien Kurzemes diecēzes vadītāja Vilhelma Lapeļa ikgadējā vizītē bija piepildījuši Kuldīgas katoļu baznīcu.

Prāvests Antons Springovičs un citi mājinieki sagaidīja viesi ar krāšņu procesiju tautas tērpos, mūķeņu un Kristus līgavu ģērbā, vīri nesa baznīcas karogus, vēlāk ciema kukulī tika pasniegta maize, augļi, dārzeņi, maiss kartupeļu un citas veltes.

Sprediķī V. Lapelis atgādināja lūgšanu jēgu un vajadzību kaut minūti dienā Dievu uzrunāt visai ģimenei: „Mūsdienu sabiedrība domā, ka nozīme ir tam, ko var sataustīt un izmērīt. Bet, ja nav pārliecības, ka lūgšana ko maina, tad jālūdz ticība un vēlme lūgt, jo tā mēs sagādājam sev vislielāko labumu.”

„Bīskapa uzrunas ir ļoti pamācošas, viņš cīnās, lai vairāk jauniešu dodas pie altāra,” pēc dievkalpojuma spriež Normunds Kļava no Rumbas pagasta, kurš piedalījies arī procesijā. „Viņa ierašanās ir kā dvēseles bateriju uzlādēšana,” piebilst Jūrkalnes radiniece Terēzija Priedoliņa.

Sevišķa šī diena bija četriem draudzes locekļiem (t.sk. trim bērniem), kuri saņēma iestiprināšanu ticībā un Svētā Gara dāvanās. Viena no viņiem, divu bērnu māmiņa Inga Bēniņa teic: „Izjūtas nav vārdos izsakāmas – satraukums, bijība. Es to ieteiktu izbaudīt katram. Man mācības ilgušas piecus gadus: jālasa Svētie Raksti, jāzina baušļi, ticības noslēpumi, pie prāvesta jāliek eksāmens, jādodas uz grēksūdzi, protams. Aiz muguras jau kristības, iesvētības, pirmais dievgalds. Man dzīve ar Dievu devusi spēku un mieru, atrisinājusi arī tādus jautājumus, kurus pati nespēju. Tikai jānāk un jālūdz.”

Ingas vecāku dotajam vārdam pievienojušies vēl divi – kristībās iegūtā Terēze un šodien saņemtā Magdalēna, atgādina iestiprināšanas krustmāte rīdziniece Līvija Kudule, Kuldīgas bijušā prāvesta Romana Grantovska audžumamma.

Pirmoreiz kuplāk apmeklētā dievkalpojumā piedalījās dominikāņu klostera māsas Agnese un Katrīna, kas tagad šeit ir pastāvīgas darbinieces (sarunu lasiet ceturtdienas Kurzemniekā). „Kuldīga ir diecēzes centrs, tāpēc klosteris nodibināts te, kaut to lūgušas arī citas draudzes,” skaidro V.Lapelis.

„Līdzīgs jau ir Liepājā, un Dievs deva, ka daudzas jaunietes gribēja iestāties vēl. Pilsētas dome ir pretimnākoša, esam saņēmuši būvatļauju, un klosteris, kā arī svētdienas skola tiks iekārtota Liepājas ielā 6. Māsas strādās ar bērniem un jauniešiem, ar Dieva doto smalkjūtību uzklausīs sievietes, apciemos vecos ļaudis utt. Ar laiku te varētu strādāt trīs četras dominikāņu māsas. Vajadzību noteikti ir vairāk nekā iespēju.”

www.kurzemnieks.lv