Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kardinālam patīk milzu altārglezna
07.09.2005 pl. 20:21

Inta Cera

Nobeigumam tuvojas darbi pie milzu altārgleznas, ko Dunalkas pagasta sporta hallē glezno mākslinieks Ēriks Pudzēns un kas paredzēta Svētās Trīsvienības baznīcai Rīgā.

Gandrīz gatavo darbu nule kā bija ieradies aplūkot un novērtēt tās pasūtītājs – kardināls Jānis Pujats. Viņš ar paveikto ir apmierināts un sola, ka šajos Ziemassvētkos milzīgā, 60 kvadrātmetru lielā, altārglezna būs tai paredzētajā vietā.

Jau kopš aizvadītās vasaras Liepājas rajona Dunalkas sporta halle pārvērtusies par neordināru mākslinieka darbnīcu – te Ē.Pudzēns glezno milzu altārgleznu. Svētbilde būs sešu reiz desmit metru liela, turklāt topošais mākslas darbs ir ne tikai lielākais, kādu mākslinieks līdz šim gleznojis, bet lielākais arī Latvijā.
Altārgleznai, kurā attēlots Jēzus, kas iznāk no ūdens, audekls pasūtīts Zviedrijā, un to nācies stiprināt kopā, jo audekla platums oriģinālā ir divi metri. "Līmējām kopā," savu amata noslēpumu atklāj Ē.Pudzēns. Arī audekla uzstiepšana uz rāmja bijis ievērības cienīgs process – tas darīts ar vinčas palīdzību, izmantojot speciāli gatavotas sastatnes. Arī pati gleznošana ir sarežģīta, jo māksliniekam nākas strādāt, stāvot uz sastatnēm. Altārgleznas tēlu prototipi ir Dunalkas un Vērgales pagasta ļaudis. Palikuši tikai pēdējie otas vilcieni, jāveic nelielas korekcijas, lai gleznu padarītu košāku – izgaismotāku. Pats Ē.Pudzēns domā, ka līdz oktobra sākumam darbs būs pilnībā pabeigts.

Vakar Dunalkā, lai apskatītu un novērtētu topošo altārgleznu, bija ieradies Romas katoļu baznīcas Latvijā kardināls Jānis Pujats. Kardināls "Kurzemes Vārdam" atzina, ka Dunalkā ieradies neoficiālā vizītē: "Atradām vienu brīvāku dienu, lai beidzot atbrauktu šurp – jāapskata bilde, jo darbs jau tuvojas noslēgumam, jāapspriež vēl pāris jautājumu."
Gatavo altārgleznu, kā lēš kardināls, uz Rīgu transportēs oktobra beigās. Steigas neesot, jo Sv.Trīsvienības baznīcā vēl nav pabeigti darbi. Ar Ē.Pudzēna paveikto kardināls lielos vilcienos ir apmierināts, taču uzskata, ka vēl ir nepieciešams veikt dažas korekcijas: "Vēl jāpiestrādā bildes augšdaļā, lai dabūtu akcentus. Jāizceļ gaismas stars virs Kristus galvas, balodim jābūt mirdzošākam. Mākonis arī ir Dieva simbols, tādēļ no tā arī jāizšaujas gaišam staru kūlim."

Kardināls neslēpj, ka sadarbība ar Ē.Pudzēnu viņam ir jau labu laiku: "Viņš pirms vairākiem gadiem atnesa triptihu: "Tas tagad man ir mājas kapelas altārī." Tā bija abu kungu pirmā tikšanās, bet, kad ievajadzējās šo milzu gleznu, kardināls dunalcnieku uzmeklēja pats.
Ē.Pudzēns, kurš pie svētbilžu gleznošanas strādā jau desmito gadu, gleznojot svētbildes Katoļu baznīcai, kaut arī acīmredzot ir liels mākslinieks, ir samērā kautrīgs un maz runā par sevi. Viņa gleznotās bildes lielākoties redzamas dievnamos Vidzemē, taču dažas ir arī Kurzemes un Zemgales baznīcās, piemēram, Grobiņā, Svētās Brigitas baznīcā, Bārtā u.c. "Pagaidām tikai Latgalē vēl neesmu iespiedies," smej mākslinieks un atzīst, ka konkrētu uzgleznoto darbu skaitu nosaukt nevar – sākumā gan esot skaitījis, bet nu skaits sajucis. Patlaban topošā ir lielākā līdz šim Ē.Pudzēna gleznotā altārglezna. Viņa līdz šim vērienīgākais darbs "Jēzus krustā" bijis četru reiz sešu metru liels un atrodas dievnamā Aizkrauklē.
Viņš gan klusībā cerot, ka darba pietiks, jo ir pārliecināts, ka liktenis katru noliek tajā vietā, kur viņam jābūt. Arī par savu dzīvi un radošo darbību Ē.Pudzēns domā – Dieva pirksts. Sācis gleznot 1svētbildes viņš savulaik pavisam nejauši. "Man vajadzēja kā ēst uzkrāsot triptihu," atceras mākslinieks (to pašu, kas patlaban ir kardināla altārī). Kad tas 90.gadu vidū bijis gatavs, Ē.Pudzēns aizvedis darbu uz Rīgu. Solis pa solim, līdz viņš aizvests vispirms pie Kaspara Dimitera, bet tālāk – pie paša J.Pujāta.
Te jāpiebilst, ka paralēli altārgleznām pirms diviem gadiem Ē.Pudzēns gleznojis arī 16 bīskapu portretus.

Lielu paldies Ē.Pudzēns saka Dunalkas pagasta pašvaldībai, kura milzīgās bildes tapšanai atvēlējusi sporta halli: "Citādi būtu jāstrādā uz ielas."
Savukārt halles saimnieki un pagasts pat jūtas lepni, ka tieši te notiek tik svarīgs process. Dunalkas pagastvecis Andrejs Radzevičs jūtoties trakoti lepns: "Lepojos, jo nu plaši zinās, ka ir tāds Dunalkas pagasts. Protams, pagasts jau bija zināms – gan ar mūsu cilvēkiem, gan ar to, ka te ir lieli naftas lauki. Taču nu visiem būs skaidrs, ka te ir arī mākslinieku paradīze."
Turklāt divkārt lepna Dunalka var būt arī tādēļ, ka pats mākslinieks ir šīs puses cilvēks. Ē.Pudzēns dzimis un audzis Grobiņā. Padzīvojies pa Rīgu, nu viņš atkal atgriezies Liepājas pusē – Dunalkā dzīvo Pudzēna vecvecāki.

www.kurzemes-vards.lv
Foto www.aile.eu.lv

  •  Foto: Rīgas Vissvētākās Trīsvienības baznīca (būvniecības stadijā)