Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Gandarīšanai ir jāveicina cilvēka mīlestība uz Dievu
13.10.2005 pl. 10:53

Pirmdien 10. oktobrī, atkal bija pienākusi tā diena, kad Kurzemes garīdznieki sabrauca kopā uz kārtējo sanāksmi, lai dalītos dvēseļu aprūpes pieredzē un smeltos Svētā Gara iedvesmas savai kalpošanai.

Šoreiz mūs uzņēma Ventspils draudzes prāvests, paulīniešu tēvs Mariušs Malkinskis OSPPE.

Uz sanāksmi ieradās visi 14 aktīvie Kurzemes garīdznieki. Pulksten 11:00 bīskaps V. Lapelis uzsāka garīgo uzrunu, kurā turpināja iepriekšējā reizē aizsākto tēmu par Grēksūdzes sakramentu. Galvenais pārdomu temats bija gandarīšana par grēkiem. Dievs grēku piedošanu mums dāvā par velti un ar gandarīšanu to nopirkt nevar, taču gandarīšana ir domāta paša cilvēka labumam, lai viņš labāk apzinātos grēka nodarīto postu. Tai ir arī jāveicina cilvēka augšana mīlestībā uz Dievu un atbrīvošanās no nelabiem ieradumiem – netikumiem, taču jābūt arī tādai, kas neatbaida cilvēkus no sakramentu pieņemšanas. Tā nav viegla lieta, priesterim izšķirt, kāda būtu visattiecīgākā gandarīšana, ko uzlikt penitentam (grēku sūdzētājam). Penitents arī pats var papildus uzņemties kādu gandarīšanu, lai apliecinātu Dievam savu mīlestību un tajā augtu, taču tas ir jāsaskaņo ar biktstēvu.

Pēc garīgās uzrunas sekoja brīvs brīdis, kurā pašiem garīdzniekiem bija iespēja izbiktēties un tad, pulksten 12:30 svinējām Baznīcas galveno dievkalpojumu – Svēto Misi – kopā ar Ventspils draudzi. Svētās Mises laikā praktiski visas baznīcas sēdvietas bija aizņemtas ar dievlūdzējiem, lai gan bija darbdienas vidus. Bīskaps V. Lapelis pat aizdomājās – vai tik tā nav Dieva zīme, ka ir vērts lielākajās pilsētās svinēt Svēto Misi arī darbdienas vidū. Tas būtu ērti daudziem cilvēkiem. Pēc Svētās Mises garīdznieki kopīgi lūdzās breviāra „dienas vidus lūgšanu” un tad devās pusdienot.

Sanāksmes otrajā daļā bīskaps V. Lapelis pastāstīja par bīskapu sinodes norisi Vatikānā, kuras tēma ir Euharistija.

Bīskaps atzinīgi novērtēja un uzteica tās draudzes, kur pastāv dzīvie rožukroņa pulciņi, un aicināja dibināt arī jaunus pulciņus, kas popularizētu tik vērtīgo lūgšanu, kurā tiek apcerēti svarīgākie mūsu pestīšanas notikumi.

Bīskaps aicināja mudināt ticīgos kristību un bēru reizēs iespējami kuplākā skaitā iet pie grēksūdzes un Dievgalda.

Bīskaps ierosināja organizēt reizi gadā laulātajiem pāriem laulības solījumu atjaunošanas dievkalpojumus, kas nostiprinātu saites laulāto starpā un ar sakramentu pieņemšanu tādās reizēs viņi stiprinātos arī garīgi.

Vēl bīskaps apsolīja, ka pirms Lieldienām, Gavēņa laikā, katrā draudzē vienu reizi novadīs krustaceļu ar apcerēm un uzklausīs grēksūdzes. Tādējādi ticīgiem būs iespēja ieklausīties diecēzes augstākā ganītāja garīgajās pārdomās un sevi cienīgi sagatavot Lieldienu svētkiem.

Turpmākajā sanāksmes gaitā priesteri ziņoja par stāvokli baznīcās, kas pašlaik tiek celtas:
   Saldus jaunajai baznīcai ir uzklāts jumta segums, palikuši siltuma un hidroizolācijas darbi. Aizputes jaunajai baznīcai pabeigti elektroinstalācijas darbi, taču atklājušās kļūmes hidroizolācijā. Ugāles baznīcai, kas būs koka guļbūves ēka, ir sagatavoti un atvesti guļbaļķi un atlicis tos salikt kopā.

Darbs rit uz priekšu arī pie citām baznīcām.

Sanāksme noslēdzās ar kopīgām breviāra vakara lūgšanām – „vesperēm”.

Nākamā Liepājas diecēzes katoļu garīdznieku tikšanās reizē, 21. novembrī, mūs pie sevis aicinās Liepājas sv. Dominika draudze.

Lūgsimies, lai Dievs dod savu svētību baznīcu celtniecības darbam un palīdz mums visiem augt mīlestībā uz Viņu.

Liepājas diecēzes diakons J. Mētra