Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Zvanu tornis Jāņa Pāvila II piemiņai
14.10.2005 pl. 20:25

Jau ilgāku laiku Liepājā notiek diskusijas par iespējām iemūžināt Romas katoļu pāvesta Jāņa Pāvila II piemiņu.

Daudzus cilvēkus Latvijā, ne tikai katoļus, un ne tikai citu konfesiju kristiešus, ir saviļņojusi viņa dzīves laikā paustā īpaši labvēlīgā attieksme pret Latviju, mūsu valsts apciemojums, svētība, ko viņš sniedzis Māras zemei. Par viņa vārda iemūžināšanu mūsu pilsētā divās sēdēs, jūlijā un septembrī, spriedusi arī Pilsētas domes Reliģisko lietu komisija. Ir izskanējis priekšlikums pāvesta vārdā nosaukt kādu ielu vai kādu kristiešiem svarīgu ēku, taču Romas katoļu Liepājas diecēzes bīskaps Vilhelms Lapelis uzskata, ka no visiem iepriekš piedāvātajiem variantiem vispiemērotāk būtu Jāņa Pāvila II vārdā nosaukt Svētā Meinarda baznīcas jaunceļamo zvanu  torni. Šis priekšlikums sakrīt arī ar nevalsts organizāciju pārstāvju viedokli un iepriekš veikto iedzīvotāju aptauju viedokli.
Šo baznīcu pirms pieciem gadiem Liepājas katoļu draudzei ir dāvinājis Romas pāvests. Viņa dāvana ir arī 800 kilogramu smagais zvans, uz kura attēlots Jāņa Pāvila II ģerbonis un viņa devīze "Totus tuus" ("Viss tavs"). Zvanu paredzēts uzstādīt 26 metrus augstā tornī, kas atradīsies pie baznīcas ieejas kreisajā pusē. Projektu izstrādājis arhitektu birojs "AKA", autors – Andris Kokins. Pie zvanu torņa paredzēts piestiprināt plāksni ar norādi par zvana dāvinātāju.
Kā informēja Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis, projekta realizācijai nepieciešami ap 22000 eiro. Zvans Liepājā atrodas jau kopš gada sākuma. Ja projektu izdosies īstenot, tad arī Ezerkrasta iedzīvotājiem būs iespējams ik sestdienas pievakarē dzirdēt svētvakara iezvanīšanu, kā tas notiek visā pilsētā.
Vakar par šo priekšlikumu lēma arī Liepājas domes Pilsētas attīstības komitejā un nolēma konceptuāli atbalstīt ideju par zvanu torņa nosaukšanu Romas pāvesta Jāņa Pāvila II vārdā. Šis lēmums pieņemts tikai dažas dienas pirms 16.oktobra. Pāvests Jānis Pāvils II šajā amatā ievēlēts 1978.gada 16.oktobrī. Tagad jādomā, kā atrast šim mērķim nepieciešamos līdzekļus.
Jāpiebilst, ka pašlaik notiek arī piecus gadus kalpojušās Meinarda baznīcas ārsienas renovācija. Tiek atjaunoti un ar antiseptisku līdzekli pārklāti pirmā stāva ārsienas vērtņi. Šis darbs uzticēts Liepājas galdniecībai "Tirgus 18".

www.liepajniekiem.lv