Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Latgaļu vakars Rīgas Katoļu ģimnāzijā
26.10.2005 pl. 23:42

Agnese Šmugā un Ireta Čekse, RKĢ skolotājas

20. oktobrī, nedēļā pirms skolēnu rudens brīvdienām, Rīgas Katoļu ģimnāzijā (RKĢ) sadarbībā ar Latgales Studentu Centru (LgSC) notika Latgaļu vakars.

Tajā sazināšanās notika raitākā vai mazāk raitā latgaliešu valodā. Pasākuma mērķis bija iepazīstināt skolēnus ar latgaliešu tradīcijām, iemācīt raksturīgākās latgaliešu dejas un dziesmas. Vakaru vadīja RKĢ informātikas skolotāja Ireta Čekse, kura bija galvenā šī pasākuma organizatore.

Vakars sākās ar LgSC studentu dziedāto dziesmu „Vysi muni gosti beja”, pēc kuras sekoja iepazīšanās. Tās laikā izrādījās, ka daudzi RKĢ skolēni un skolotāji nāk no Latgales, kā, piemēram, RKĢ Skolēnu padomes prezidents Ingmārs Zvirgzdiņš ir no Daugavpils, skolas avīzes redaktors Lauris Krolis nāk no Galēniem, bet RKĢ kapelāna Edgara Cakula dzimtās mājas atrodas Preiļu rajonā.

Pēc iepazīšanās sekoja danči Ilonas Zaicevas, LgSC studentes no Rēzeknes, vadībā. Patīkamu pārsteigumu izraisīja fakts, ka dančos iesaistījās gandrīz visi atnākušie skolēni un skolotāji. Dancotājiem vislabāk patika lēkt krakovjaka, „Cyuka rudzūs” un „Viļānu susekļa” dancī. Nogurušos dancotājus LgSC studenti cienāja ar Latgalē sietu sieru un vārītām pupām. Atpūšoties tika dziedātas visiem pazīstamās latgaliešu tautas dziesmas „Tuoļi dzeivoj muna meilo” un „Auga, auga rūžeņa”.

Pasākuma kulminācija bija brāļu Gunta un Kristapa Rasimu uzstāšanās. Guntis Rasims jauniešu vidū vairāk pazīstams kā bijušais „fabrikants” da Gunči. Brāļi latgaliski izpildīja savas sacerētās dziesmas un tautas dziesmas. Populārākā no tām ir  „Izzeimuots nu rosas”, kura arī piedalās Latvijas Radio-2 veidotajā Muzikālajā bankā.

Daudzi RKĢ skolēni atzina, ka šis bija viens no pēdējā laikā interesantākajiem skolas pasākumiem.

Agnese Šmugā un Ireta Čekse, RKĢ skolotājas