Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Dibinās atbalsta fondu Sv.Trīsvienības baznīcas un ērģeļu remontam
22.11.2005 pl. 20:46

Indra Imbovica

Nākamajā gadā iecerēts dibināt atbalsta fondu kritiskā stāvoklī esošās Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas remontam.

To dibinās Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Konsistorija un Sv.Trīsvienības baznīcas draudze, lai piesaistītu vācu un somu partneru, kā arī Eiropas Savienības līdzekļus baznīcas atjaunošanai.

Šogad palika 120 gadu, kopš uzbūvēja unikālās ērģeles, bet 2008.gadā apritēs 250 gadu, kopš baznīcu uzcēla. Dievnams ir ievērojams ar greznu barokālo interjeru un ērģelēm, kas līdz 1912.gadam bija lielākais šāds mehāniskais instruments pasaulē. Baznīcas pastāvēšanas laikā nopietns remonts nav veikts ne baznīcas ēkai, ne ērģelēm.

Šobrīd ēkai nepieciešams kapitālais remonts. Lielākās investīcijas paredzētas no Somijas un Vācijas, jo šo abu valstu tautām ir vēsturiska saikne ar Sv.Trīsvienības baznīcu. Pirmā pasaules kara laikā 1918.gada 13.februārī Sv.Trīsvienības baznīcā iesvētīja pirmo neatkarīgās Somijas kaujas karogu un Somu jēgeru bataljona karavīri zvērēja uzticību savas dzimtenes likumīgajai valdībai un no Liepājas devās brīvības cīņās par savas valsts neatkarību. Bet Sv.Trīsvienības baznīcu cēluši ir vācieši, tajā ilgus gadus darbojusies un darbojas arī šobrīd vācu draudze.

Vācijas un Somijas kultūras pieminekļu speciālisti ir veikuši ēkas detalizētu izpēti. Pēdējos gados somu speciālisti un restaurācijas studenti baznīcā veic dažādus remonta un sagatavošanas darbus. Bet unikālajām ērģelēm līdzfinansējumu gatava sniegt sabiedriskā organizācija "Eiropas Ērģeļu biedrība". Sv.Trīsvienības baznīcas mācītājs Pēteris Kalks rēķina, ka baznīcas atjaunošanai būtu nepieciešami aptuveni 5 miljoni latu, no tiem viens miljons latu – baznīcas ērģeļu renovācijai.

Kurzemes-vards.lv