Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

LKSAA "Dzintars": Konference par Latvijas ērģeļu vēsturi
12.12.2005 pl. 12:40

Fil! Sanita Zustere

Kopš pagājušās tikšanās Rīgā, 16.septembrī, LKSAA ”Dzintars” kongresa, Liepājas vienība visu šo laiku ir aktīvi darbojusies.

Vienība ir sanākusi kopā uz dažām tikšanās reizēm, lai apspriestu savu turpmāko darbības plānu, ka arī, lai iepazītos ar kārtējām izglītojoši – tematiskā satura konferencēm. Viena no šāda veida interesantākajām un aizraujošākajām tikšanām, bija konference, kurā viens no apvienības ”Dzintars” draugiem - Voldemārs Bariss iepazīstināja biedrus ar Latvijas ērģeļu vēsturi. Voldemārs pastāstīja, ka Latvijas ērģeļu kultūra un attīstība nav provinciāla un garlaicīga, kā mums to dažkārt labpatiktos domāt. Latvijas vēsturiskās ērģeles ir Eiropas ērģeļu mantojuma likumsakarīga, savdabīga un ļoti interesanta daļa, kura, pateicoties ilgstošai piespiedu izolācijai, spējusi saglabāt daudzas autentiskas pērles. Var pieminēt Ugāles ērģeles ar tās unikālajām, oriģinālajām, vairāk kā 300 gadus vecajām stabulēm, Doma ērģeles un Liepājas Trīsvienības baznīcas instrumentu, kurš ir vienīgais pasaulē, kas sevī vēl glabā skanošas Heinriha Andreasa Konciusa būvētas stabules. Voldemārs uzsvēra, ka tie vēl ir tikai nedaudzie piemēri. Visai maz ir pētītas tās mijiedarbības, kas saistīja Latgales un Lietuvas  ērģeļu būves tradīcijas 18.gs. Nepētītas ir arī dažādu laikmetu atstātās pēdas un pārvērtības atsevišķos instrumentos. Neatņemama mūzikas dzīves sastāvdaļa vienmēr ir bijusi garīgā mūzika. Sākot jau ar 15.gs., būtiska loma tajā vienmēr ir bijusi tradicionālajam baznīcas instrumentam - ērģelēm. No citiem mūzikas instrumentiem, ērģeles, galvenokārt atšķir to izmērs un unikalitāte. Pēdējā tieši tādēļ, ka katrs instruments tiek būvēts konkrētai telpai, ievērojot tās akustiskās īpašības, tādēļ nav vienādu ērģeļu. Konferences noslēgumā, klausītāji varēja iepazīties ar ērģeļu attēliem un bukletiem no dažādiem gadsimtiem. Šis stāstījums tik ļoti iepriecināja vienības biedrus, ka tika Voldemāram lūgts, lai savu stāstījumu viņš nodemonstrētu praktiski- nospēlējot kaut ko uz ērģelēm.

Liepājas vienība sanāca arī kopā, lai nosvinētu mūsu valsts proklamēšanas svētku gadadienu - tā vēlreiz apliecinot savu godbijību un atbildību Dieva un valsts priekšā.

Nākošā tikšanās reize notiks 16.decembrī - sv. Dominika klostera telpās. Vienības biedri sanāks uz rekolekcijām, kuras ir veltītas adventam – garīgajam pārdomu laikam. Rekolekcijas vadīs Liepājas vienības kapelāns dominikāņu tēvs Oskars Jabloņskis. Tāpat arī, vienības biedri piedalīsies Liepājas sv. Jāzepa katedrāles draudzes rīkotajā Ziemassvētku pasākumā, lai stiprinātu savas garīgās saites ar pārējiem draudzes locekļiem, lauztu oblātes un dalītos ar visiem kopīgajā priekā - Bērna Jēzus dzimšanas svētkos!

Fil! Sanita Zustere
 Vatikāna Radio, Liepājā