Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Katoļu un Pareizticīgo Baznīca nesvin „Visu iemīlējušos dienu”
14.02.2006 pl. 19:15

Krievijas katoļu baznīcās 14. februārī svin svēto Kirila un Metodija svētkus, nevis „iemīlējušos dienu”, kuras saknes meklējamas pagānismā.

Tā intervijā aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas katoļu bīskapu konferences ģenerālais sekretārs, priesteris Igors Kovaļevskis.

Priesteris Kovaļevskis pastāstīja, ka: „Svētais Valentīns dzīvoja 3. gadsimtā. Viņš ir svētais gan Katoļu, gan Pareizticīgo Baznīcā. Bet par viņa dzīvi ir saglabājušās ļoti maz ticamas ziņas, toties ar viņa dzīves stāstu ir saistītas daudzas leģendas.

„Svētais Valentīns bija Itālijas pilsētas Terni bīskaps laikā, kad kristiešus vajāja imperators Klaudijs. Reiz Valentīns izdziedināja no akluma augsta ierēdņa Astērija meitu, kā rezultātā visa Astērija ģimene kļuva par kristiešiem. Tas savukārt saniknoja imperatoru un 269. gada 14. februārī bīskapam tika nocirsta galva. Tajās dienās Romas impērijā tika svinēti gadskārtējie svētki par godu dievietei Junonai, kas bija iemīlējušos pāru aizbildne. Viena no svētku tradīcijām bija dāvināt viens otram zīmītes ar iemīļoto vārdiem. Kristieši pārņēma šo tradīciju, rakstot uz atklātnēm svēto vārdus. Tieši tāpēc svēto Valentīnu, kurš tika sodīts ar nāvi 14. februārī, sāka uzskatīt par iemīlējušos aizbildni,” – paskaidroja t. Kovaļevskis.

„Tā ir tautas tradīcija un nevis Baznīcas,” – viņš uzsvēra. Tradīciju, ka bīskaps Valentīns būtu laulājis romiešu karavīrus neraugoties uz imperatora aizliegumu, t. Kovaļevskis nosauca par „ne vairāk kā leģendu”.

Viņš arī uzsvēra, ka: „Katoļu Baznīcā Valentīna piemiņas diena ir tikai fakultatīva.”

„14. februārī Katoļu Baznīca svin citus liturģiskos svētkus – piemin svētos Kirilu un Metodiju, Eiropas aizbildņus. Šos svētos mēs godinām tāpat kā Pareizticīgā Baznīca, un tāpēc nekādi īpaši dievkalpojumi par godu svētajam Valentīnam pie mums nenotiek. Un ja notiek, tad tā ir privāta iniciatīva” – atzīmēja t. Igors.

„Baznīca nenosoda mīlestību un īpašu uzmanību vienam pret otru svētā Valentīna dienā, bet mīlestība ir saistīta ar atbildību un Baznīca aicina domāt vienam par otru ne tikai šajā dienā,” – teica t. Kovaļevskis.

Pēc viņa domām daudz nozīmīgāki mīlestības svētki katoļiem ir Svētās Ģimenes svētki (par godu Jēzum Kristum, Jaunavai Marijai un svētajam Jāzepam). Pastāv tradīcija šajā dienā atjaunot laulāto solījumus. Pie tam svētais Jāzeps ir ģimeņu aizbildnis, un viņa piemiņas diena tiek atzīmēta martā, teica Katoļu Baznīcas pārstāvis.

„Tās ziņas, kas ir iekļautas plaši izplatītajā Valentīna „dzīves aprakstā”, un kas dod iemeslu svinēt „iemīlējušos dienu”, ir neuzticamas, un tām nav pamatojuma mūsu hagiogrāfiskajā tradīcijā,” – teica t. Mihails Dudko.

Pēc viņa teiktā pašā svinēšanas faktā nav nekā slikta. „Bet šeit ir runa par viltojumu. Šiem svētkiem nav garīgas saknes, un tomēr tie tiek svinēti kā kaut kādu augstāku spēku aizbildniecības svētki visiem kas iemīlējušies,” – paskaidroja tuvāk priesteris.

„Pie tam, ar vārdu „iemīlējušies” bieži tiek apzīmēti cilvēki, kas pēc baznīcas kanoniem ir pakļauti stingrai anatēmai (sodam) par kopdzīvi, kas nav Baznīcas svētīta,”– uzsvēra Dudko. Viņš atgādināja, ka baznīca svētī kopdzīvi vienīgi laulībā.

„Protams, līdzīgi kā citi šāda veida svētki, svētā Valentīna diena ir kļuvusi par iemeslu tirdzniecībai ar suvenīriem. Tāpēc jebkura iniciatīva, vērsta uz to, lai atceltu šos svētkus, būs spiesta saskarties ar aktīvu komersantu pretdarbību, kas ir ieinteresēti peļņā,” – teica t. Dudko.

Blagovest - info