Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kristīgi izglītojoša izstāde
16.02.2006 pl. 16:25

Liepājas muzejā līdzās Latvijas Kristīgās akadēmijas studentu un pasniedzēju darbu izstādei „Gaismas atspīdums”, sākot ar nedēļas nogali būs skatāma muzeja speciālistu sagatavotā izstāde „Sakrālā telpa”.

To varētu uzlūkot kā pakāpienu ceļā uz to vērtību izprašanu un atdevīgu uztveršanu, kuras atspīd no baznīcai ticībā radītiem mākslas darbiem: ikonām, gleznām, grafikas darbiem.

Izstādes „Sakrālā telpa” idejas autors ir muzeja direktores vietnieks krājuma darbā J.Gintners, koncepciju un saturu izstrādājusi U.Gintnere, telpiski tveramo formu piešķīrušas A.Nerezkova, A.Brakše un A.Dzērve.

Izstādes kodolu veido plaši pazīstamā fotogrāfa Ulda Brieža gandrīz pirms trīsdesmit gadiem galvenokārt Liepājas dievnamos : Sv. Annas baznīcā, Sv. Trīsvienības baznīcā un Sv. Jāzepa katedrālē veiktie fotofiksējumi, kā arī dažās apkārtnes baznīcās. Tā ir vide, sakrālā vide, un priekšmeti, kam īpaša nozīme baznīcas rituālos. Toreiz fotografēti kā mākslas un vēstures pieminekļu statusu ieguvuši, tagad nepārprotami uztverami kā tāda cilvēka redzējums uz baznīcas telpu un priekšmetiem, kurš šajās fotogrāfijās ielicis ne tikai savu amata prasmi, bet arī sirds izjūtu un cieņu  sakrālo vērtību priekšā.

Līdzās fotogrāfijām eksponēti Liepājā saglabātie Liepājas Sv. Annas baznīcas senie vācu luteriskās „Bībeles” izdevumi. Šajā izstādes sadaļā īpaši pieminams jubilārs – M.Lutera katehisma pirmā tulkojuma latviešu valodā. Tulkojumam šogad aprit 420 gadu. Izstādē tas skatāms 1924. gada faksimilizdevumā.


„Sakrālo telpu” muzeja apmeklētājam ieteicams uztvert kā kristīgi izglītojošu izstādi, kā ceļa zīmi, lai izprastu kristīgās vērtības, tādu jēdzienu kā „baznīcas gads”, īpaši laikposmu, kuru kristieši izdzīvos no Pelnu dienas līdz Lieldienām – Kristus Augšāmcelšanās svētkiem.

U.Gintnere,
Liepājas Muzeja direktores vietniece pētnieciskajā darbā