Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Uzticības svētceļojums uz Pērnavu
10.05.2006 pl. 09:24

Ingrīda Burģe

No 5. līdz 7.maijam Pērnavā notika Tezē kopienas organizēta Igaunijas un Latvijas jauniešu tikšanās. Šis bija kārtējais ceļa posms “Uzticības svētceļojumā uz Zemes”, kā sava veida turpinājums lielajai kopā sanākšanai Milānā. Uz Pērnavu devās arī neliela jauniešu grupa no Liepājas.

Šo iespēju jauniešiem sagādāja Liepājas Dominikāņu māsas un uz Igauniju kopā ar pārējiem devās arī m.Diāna - misionāre no Polijas.

Kā zināms, Tezē kopiena katru gadu aicina jauniešus no visas pasaules kopīgi sagaidīt jauno gadu kādā no Eiropas lielajām pilsētām. Šā gada sākumā tikšanās notika Milānā, bet nākamā ir ieplānota Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā. Tezē brāļi šādas tikšanās organizē kā atbalstu jauniešiem viņu ikdienas dzīvē un arī kā iespēju viņiem padziļināt attiecības ar Dievu un ar brāļiem un māsām, lai viņi būtu kā vienotības, cerības un miera nesēji pasaulē. Tāpēc ir svarīgi, lai arī starp lielajām tikšanās reizēm būtu iespēja sanākt kopā – kopīgi lūgties un dalīties savās domās un pieredzē, smelties spēkus ikdienai. Un šāda iespēja Baltijas valstu jauniešiem bija dota Pērnavā.

Pērnavas svētās Elizabetes baznīcā bija ieradušies jaunieši no dažādām Igaunijas un Latvijas vietām, kā arī viens jaunietis no Čehijas un kāds vecāks pāris no Austrālijas. Pēc reģistrēšanās un iekārtošanās naktsmītnēs bija kopīgas vakariņas, pēc tam sekoja vakara lūgšana ap krustu. Skanēja aizlūgumi, Evaņģēlija lasījumi igauņu, angļu un latviešu valodā. Atkal bija iespēja izjust Tezē garīguma klātbūtni caur svecēm, dziesmām, krustu un klusumu. Lūgšanas un pārdomas šajās dienas vadīja gan brālis Matejs no Tezē kopienas, gan sv. Elizabetes draudzes prāvests.

Nākamajā rītā, pēc brokastīm un rīta lūgšanas, bija kopīga tikšanās pirms darba mazajās grupās. Brālis Matejs aicināja pārdomāt vairākus fragmentus no Svētajiem rakstiem – fragmentu no Jāņa evaņģēlija, kur Kristus pēc savas augšāmcelšanās parādījās mācekļiem un deva viņiem Svēto Garu grēku piedošanai, Jēzus vārdus “...Savu mieru Es jums dodu, ne kā pasaule dod...” un sv. Pāvila sacīto vēstulē Efeziešiem, ka Kristus ir mūsu miers. Pēc Brāļa Mateja meditācijas notika tikšanās mazajās grupās. Kopīgi tika pārlasīta brāļa Rožē “Nepabeigtās vēstules” pirmā daļa, kurā atrodamas viņa pārdomas par Kristus dāvāto mieru un cerību, kas mums jānes naida plosītajā pasaulē, lai tā kļūtu labāka. Katrs grupas dalībnieks tika aicināts pārdomāt, ko viņš personīgi varētu darīt, lai nestu mieru gan tepat sev līdzās, gan citur.

Pēc pusdienu lūgšanas sekoja nākamais uzdevums. Katrs varēja izvēlēties kurp doties – vai korī dziedāt Tezē dziesmas, vai skatīties video un uzzināt ko vairāk par Tezē kopienu vai arī doties Pērnavas ielās meklēt cerības zīmes. Meklējot cerības zīmes, tika piedāvāta arī iespēja aizbraukt apmeklēt vecos ļaudis, kas dzīvo pansionātā.

Vakarā, pirms lūgšanām sv. Elizabetes baznīcā notika koncerts, kurā dziedāja viesi no Somijas. Šajā vakarā vakara lūgšanu laikā tika apcerēta un svinēta Kristus augšāmcelšanās. Svētdienas rīts sākās ar dažādu konfesiju dievkalpojumiem, kur katram jaunietim bija iespēja apmeklēt sev ierastu svētdienas dievkalpojumu.

Pēcpusdienā, pirms pēdējās kopīgās lūgšanas bija tikšanās, kur vairāki jaunieši dalījās ar saviem iespaidiem meklējot cerības zīmes, kā arī par šajās trīs dienās piedzīvoto. Brālis Matejs atgādināja, ka katras beigas ir kaut kā jauna sākums un aicināja satikties savās draudzēs un kopīgi lūgties. Viņš arī atgādināja, ka Tezē kopiena visa gada garumā aicina jauniešus braukt uz Tezē un kopīgās lūgšanās smelties spēkus un vēl tuvāk iepazīt Dievu. 

Kad jaunie cilvēki izšķiras par miera nešanu savās dzīvēs viņi kļūst par starojošas cerības nesējiem, kuru gaisma turpina izstaroties uz āru. (Brālis Rožē)

Katedrale.lv